Érettségi

2013.05.06. 13:18

Matek érettségi feladatok 2013: kész a feladatsor, íme a megoldások!

Kedden a matematika írásbelivel folytatódott a 2013. májusi érettségi szezon. Kitöltöttük a matek érettségi 2013 feladatokat! Kedves érettségizők! Ti is így csináltátok?

Delmagyar.hu

15:42 – Tény volt egy-két trükkösebb kérdés, a gráfosba bele lehetett zavarodni. A kombinatorikai részeket általában nem egyszerű átlátni. Ha készült rá az ember, akkor meg lehetett oldani. Aki meg még alaposan ki is aludta magát, annak tuti sikerült a vizsga – értékelte a matek érettségit Szabó Imre.

Nézegessen matek érettségi megoldásokat:

  • 2009 matematika érettségi feladatok és megoldások

  • 14:32
    Imre emberből van: Jézusom! – mondta, amikor meglátta a 15-ös feladatot, majd úgy döntött, azt a végére hagyja...

    14:23 A 14-es feladattal sokat "szöszölt" Imre: – Az egyenesnek a meredekségét külön lerajzoltam, az a feladat utáni lapon következő derékszögű háromszög tangense. Így be lehetett rajzolni a koordintára rendszerbe egy derékszögű háromszöget, aminek két oldala is ismert, s a Pitagorasz-tétellel kiszámolható a harmadik oldal. Az alapegyenletbe utána már behelyettesítettem a "p" pontot, így utána már ki lehetett számolni.

    13:52 Az első rész nem volt különösebben nehéz, nekem. Volt néhány olyan feladattípus, amit nem szeretek, halmazok, például, de nem volt vészes – értékelte Imre az első részt.

    * * *

    Imre pont akkor érettségizett, amikor a nagy érettségi botrány volt. 

    – Engem nem érintett, mert emelt szintűt írtam, de láttam én is a feladatsort – mondta. – Emlékszem, a középszintűt még a nyári szünet előtt a többieknek újra meg kellett írni.

    Imre alkot. Fotó: Karnok Csaba

    Imre alkot. Fotó: Karnok Csaba
    Cikkünkben folyamatosan jelenik meg a két középszintű feladatsor és a megoldások is.

    Ma a feladatsort [namelink name="Szabó Imre"] végzős pénzügyi matematika szakos hallgató oldja meg.

    Íme a feladatlapok! Kattintson rájuk, nagyíthatók, letölthetők!
























    Korábban írtuk:

    A matek érettségin két feladatsort kapnak a diákok.
    Középszinten az érettségizőnek az I. feladatlapra háromnegyed, majd a második feladatlapra kilencnegyed órája van (azaz hány perce?).

    ... és ismét eljött a Nyugtalanító Nap, a matematikai érettségié. Szerkesztőségünkben csupa olyan kollégát találtunk, aki inkább történelemből vagy angolból érettségizne, és olyat is, aki meg tudná csinálni, de nem hagyhatja abba, amit éppen csinál.

    Ne szépítsük, a matekből továbbtanulókat leszámítva senki sem lehet egészen biztonságban. Mindig lehet feladat, ami olyan egyszerű, hogy lehetetlen megoldani, olyan feladat, amit úgy szövegeztek meg, hogy hússzor kell elolvasni, mielőtt kétségek között nekilát a diák, és olyan is, amit senki sem gondolt volna, hogy ilyen is lesz az érettségin. És most egy újabb évfolyam került sorra.

    Velük együttérezve mi azért mégis megoldjuk kedden a középszintű matematika érettségit. Szokás szerint a feladatlapot 13 óra után, a feladatok megoldásait pedig laponként, fokozatosan hozzuk nyilvánosságra.Az I. feladatlap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni, 10-12 feladata van. A II. feladatlapnak két része van: az egyik rész három feladatot tartalmaz, amelyek egy vagy több kérdésből állnak.

    A másik részben három, egyenként 17 pontos feladat van, amelyből kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. A középszintű érettségi 180 percig tart.

    Emelt szinten időbeli bontás nincsen, 240 perc alatt a két feladatlap példáit kell tetszés szerinti sorrendben „megenni", egy II. feladatsorbeli példa kivételével. Az I. részfeladatsor négy, a II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

    A diákok közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak, ezekről maguk gondoskodnak, és egymás között nem cserélhetik.


    Fotó: Segesvári Csaba

    Fotó: Segesvári Csaba
    Matematikából középszinten 1288 helyszínen 80 997 vizsgázó, emelt szinten 85 helyszínen 4167 diák tesz érettségit, a középszintű írásbeli 180 percig tart.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!