Érettségi

2014.05.04. 19:07

25 jótanács a matek érettségi írásbelijére

Mire figyelj a matek érettségin!? Tanároktól, érettségizőktől összegyűjtött tanácsok.

1. Vidd magaddal a Négyjegyű függvénytáblát! Ebben – mint tudod - a matematika összes témakörének fontosabb adatai és képletei benne vannak, akár legális puskaként is lehet használni! A helyszínen nem adnak, neked kell vinned!

2. Vigyél magaddal számológépet, mert ezt sem adnak ott. Olyan számológép kell, amiben nem lehet adatot tárolni, mert azt tilos bevinni (vagyis az okostelefon nem jó). Számológép nélkül nagyon sok időt vesztesz a számolásokkal.

3. Körzőt, vonalzót vigyél, mert az ábrák rajzolásához szükséged lesz rá!

4. Csak azt veszik figyelembe, amit tollal írtál. Ha ceruzával írod le a megoldást, akkor az olyan, mintha ott sem lenne, nem fogják pontozni. Az ábrákat viszont készítheted ceruzával is.

5. Részletesen, logikusan és lépésről lépésre vezesd le a feladatokat! Egy feladaton belül ne hagyj ki részlépéseket, mert ezzel pontokat veszíthetsz. Van, hogy a megoldás menetéért több pont jár, mint magáért a megoldásért.

6. Mindig tüntesd fel az összes mértékegységet!

7. A grafikonoknál és a koordinátarendszerben való ábrázolásnál a tengely mellé mindig írd ki az adatokat! Ezek nélkül nincs pont!

Nézegessen matek érettségi megoldásokat:

 

8. Az ábrákat az összes adattal, és a lehető legpontosabban rajzold fel! Például, egy derékszögű háromszög esetén pontlevonás jár, ha nem teszed oda a derékszög jelét, a körívet és a pontot a szögbe.

9. A használt képleteket és összefüggéseket mindig írd le! Nem elég behelyettesíteni az adatokat, és megoldani a feladatot. Egy tétel, képlet esetén vagy a tétel nevét kell leírni, vagy pedig magát a képletet betűkkel. Például, írd le, hogy „a Püthagorasz-tételt használom", és írd is fel általánosan.

Matematika érettségi a szegedi Ságvári gimnáziumban, 2013-ban. Fotó: Segesvári Csaba

Matematika érettségi a szegedi Ságvári gimnáziumban, 2013-ban. Fotó: Segesvári Csaba

10. Egyenleteknél és függvényeknél, ha a feladat nem adja meg, fel kell írni a kikötéseket. Ne vedd nyilvánvalónak ezeket! Például egy tört esetén kikötés, hogy nullával nem osztunk, ezért ha a nevezőben x van, az nem lehet egyenlő nullával. A végén a megoldást össze kell vetni a kikötésekkel.

11. Egy feladatnak az összes megoldását keresd meg, nem elég, ha egyet megtalálsz! Az előbb említett kikötések lecsökkenthetik az érvényes megoldások számát.

12. A feladat megoldása után ellenőrizd, amit leírtál! Nézd át a számolásokat, és azt, hogy minden adatot leírtál-e.

13. Ha egy feladatra nincs ötleted, akkor írd le az összes képletet, amiről azt sejted, hogy vele kapcsolatosak!

14. Végső esetben, amikor már minden feladatot elkészítettél, láss neki annak a feladatnak is, amihez semmi, de semmi ötleted nem volt! Guberálj össze egy megoldást, mert lehet, hogy kapsz rá pontot, és ezen múlik a jegyed!

15. Minden feladatnál csak egy, általad levezetett megoldást fogadnak el, így azt tartsd meg, amelyiket a legreálisabbnak gondolod! A másikat át kell húzni!

16. Csak akkor húzz át valamit, ha azt érvénytelennek ítéled, mert javításkor ezt nem fogják figyelembe venni!

17. A végeredmény általában reális adat szokott lenni. Ha valami süket szám jön ki, akkor fogj gyanút! Például, ha egy csoportban lévő emberek számát kérdezi a feladat, akkor készülj rá, hogy nem tört lesz a megoldás, hanem pozitív egész szám.

18. A szöveges feladatok esetében a szöveges környezetbe illeszkedő megoldás lesz a helyes. Például, ha egy másodfokú egyenlettel jutunk a megoldásokhoz, és az egyik megoldás negatív, akkor a másik lesz a helyes.

19. A feladatok értelmezésére szánd rá az időt, és ne ronts neki az első ötletre! Többször olvasd el a szöveget, a piszkozati lapokra írogass!

20. A piszkozatot és az üres helyeket húzd át a végén, mert ellenkező esetben lehet, hogy a javító tanár azt is kiértékeli!

21. A rövid feladatok megoldására 45 perced van, azután beszedik a vizsgalapokat. Külön oszd be az idődet!

22. Az érettségi vizsgalapon a rövid feladatok esetében a megoldást az erre a célra szolgáló keretben, a fehér téglalapban kell megadnod, különben nem lesz érvényes! Figyelj oda, ne a szürke keretbe írj!

23. Ha egy feladattal nem boldogulsz, akkor egy idő után haladj tovább! Ha egy feladatot elegendő ideig értelmeztél, de nem ugrott be megoldási lehetőség, akkor lépj a következőre, és térj vissza később! A feladatok nem függenek össze.

24. A teljes feladasor 18 feladatból áll, ebből 12 rövid és 6 hosszú feladat van a középfokú írásbeli érettségin. A 16-18. közötti három darab feladat közül csak kettőt kell megoldanod. Jelezd a jelölőnégyzetben, hogy melyiket nem oldod meg! Ha nem így teszel, akkor automatikusan a 18. feladatra nem kapsz pontot.

25. Ha a 16-18. feladatok közül mindhárom feladatot megoldod, jelezheted, hogy a leggyengébben sikerült feladatot ne vegyék figyelembe. Érdemes mindhármat megoldani, ha van időd!

+1. Az érettségire vigyél innivalót, vizet vagy teát, ne energiaitalt. Utóbbi hatása hamar elmúlik, és rosszabb lesz, mint volt. Inkább szőlőcukrot vigyél, mint csokit, mert ez gyorsabban felszívódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!