Érettségi

2014.05.06. 08:37

Matematika érettségi 2014: a miénk sokkal nehezebb volt!

Már előre halljuk: borzalmasan könnyű volt az idei matematika érettségi is. Utólag persze lehet, tényleg így lesz. De addig azért elég sokat kell stresszelni. Főleg annak, aki írja.

Delmagyar.hu

Ezt várják a diákok


– Nem félek a vizsgától, biztos vagyok abban, le fogok ma érettségizni – mondta [namelink name="Ogunde Edna"], a Deák-gimnázium 12/D osztályos tanulója. – Ötös szerintem nem lesz, de nem izgulok. Sokat gyakoroltunk, át fogok menni.


Hasonló véleményen vannak azok a srácok is, akik nem akartak bemutatkozni: – Függvénytábla, körző, vonalzó, szögmérő nálunk, így baj már nem lehet – mondták nevetve.


[namelink name="Sipka Norbert"] 12/F-es diák sem izgul: – Átmegyek, és otthon majd jól elteszem a matek könyveimet és a felszerelésemet, hogy sokáig kelljen keresni...


Nézegessen matek érettségi megoldásokat:

[namelink name="Dénes Martin"] ennél azért többre számít. A Radnóti-gimnázium 12/B-se emelt szintű vizsgát írni jött a Deákba. Neki az számítana jó eredmények, ha legalább nyolcvan százalékos érettségit írna. – Szerintem meglesz. Nem tartok a feladatoktól. Nem vagyok matekzseni, de úgy gondolom, alaposan fölkészültem, minden típusfeladatot begyakoroltunk az órákon – tette hozzá. Martinon kívül az osztályából még hárman érettségiznek matematikából emelt szinten, de egyik osztálytársa sem vele írja a vizsgát. – Ketten a Gábor Dénesben érettségiznek, én itt, a harmadik osztálytársam nem is tudom hirtelen, hol. Az ugye a szabály, hogy az emelt szintűt ott kell írni, ahová behívnak, így találkoztunk most itt – mondta, de arra már nem igazán tudott válaszolni, miért kellett öltönyben jönnie vizsgázni.


– Erről is elég sokat beszéltünk, de nem tudom igazából, miért kell kiöltözni. Nyilván a hagyomány, meg fontos esemény, de elgondolkoztunk a többieken arról, vajon mi lenne, ha rendes, utcai ruhában jönnénk... Aztán mindenki felvette az öltönyt...

Matematika érettségi a Ságvári gimnáziumban 2013-ban. Fotó: Segesvári Csaba

Matematika érettségi a Ságvári gimnáziumban 2013-ban. Fotó: Segesvári Csaba

 

Korábban írtuk:

Az érettségi idén is két részből áll: az első feladatlapot 45 perc, a második 135 perc alatt kell megoldani. Előbbiben alapfogalmakra, definíciókra kíváncsiak a tételsor összeállítói, utóbbiban „egy kicsit többre": hat feladatból ötöt kell megoldani, a „kicsiket" mindet, a három „nagyból" viszont csak kettőt. Az első rész harminc, a második hetven pontot ér. Ha az első (általában limonádé-) rész hibátlanul megvan, már átcsúszott az illető.


S mivel mindenki előbb-utóbb „matekzseni", főleg, ha kiderülnek a tételek, arra a lehetetlen küldetésre vállalkozunk, hogy teszteljük önöket! Majd kiderül hogyan! Emellett a tanuló ifjúság véleményére is kíváncsak leszünk, azt is igyekszünk megszerzeni! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!