Érettségi

2015.05.06. 10:49

Angol érettségi 2015 megoldások - Is it clear?

Az angol érettségiben híres űrhajósról is van szöveg, de az autóvezetés és az iskola is előkerült témaként.

Feladatmegoldónk, Fűz Andor angol magántanár azt mondta, nem tartja nehéznek az idei középszintű érettségit, szerinte a nyelvtani rész kimondottan egyszerű volt. A feladatok közül a szövegértésben viszont talált olyan elemeket, amelyek nem egyértelműek. "Az IKEA-s szöveg könnyű volt, de az állításokat nem volt egyszerű eldönteni néhol, főleg olyan diáknak, aki a szöveg megértésével is küszködik. A Holdra szállós feladatba is bele lehetett kavarodni kicsit mert két hasonló kérdés-válasz pár volt benne.

 Korábban írtuk


Al Worden amerikai űrhajósról, a legnagyobb svéd bútoráruház egyik termékéről és a bestseller-írás rejtelmeiről is kaptak szövegeket a vizsgázók a középszintű angol érettségin.


A középszintű angol érettségin A2-B1 szintű alapfokú vizsgának felel meg, míg az emelt szintű érettségi feladatsor a B2-es szinttel egyenrangú. Az A2 szinten kommunikálók egyszerű információcserére képesek, egyszerű mondatokat használva. A B1 szint egyszerű kifejezéseket, ugyanakkor folyékony kommunikációt vár el, míg a B2-es szinten beszélő könnyedén és világosan tudja kifejezni magát, és akár egy anyanyelvi szinten beszélőt is megért. A B2-es szintnél csak a C1 a haladó és a C2 a mesterfok van feljebb.


Az általunk megkérdezett angol tanár szerint - ahogyan általában - most is a szövegértési feladat okozza majd a legtöbb problémát a diákoknak. Remélhetőleg idén nem lesz aktuális a begyulladt vizsgázóról szóló tavalyi téma. Mi mindenesetre idén is megoldjuk az angol középfokú érettségi feladatsort, és ebben a cikkben közöljük május 7-én 13 órakor.

Ez volt tavaly

A tavalyi középfokú tételben egy National Geographic interjút, egy teaismertető szöveget és egy BBC-cikket kaptak szövegértésből. A nyelvhelyességi feladatsorban a Ford T-modellről, a New York-i Szabadság-szoborról és a londoni Tower őrségéről szólt. Az íráskészségi feladatok közül pedig az egyikben egy kerékpárhirdetésre kellett válaszolni ajánlatkérő levéllel, a másikban pedig egy fórumos bejegyzésre kellett írni, itt egy begyulladt vizsgázót kellett megnyugtatni és öltözködési tanácsot adni neki a vizsgára.

 

Érettségi. Fotó: Frank Yvette

Érettségi. Fotó: Frank Yvette

Az angol nyelv írásbeli mindkét szinten négy különböző részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész - olvasott szöveg értése - 60 perces, a második rész - nyelvhelyesség - feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre.

Ezután szünet következik, majd a 30 perces Hallott szöveg értése című résznek kezdhetnek neki a diákok, végül pedig az íráskészséget felmérő 60 perc időtartamú feladatsort kell megoldani.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!