Érettségi

2015.05.20. 00:44

Íme, a 2015-ös francia érettségi feladatai és megoldásai

A francia érettségivel folytatódik szerdán délelőtt a 2015 májusi írásbeli érettségi szezon. Megoldjuk, megmutatjuk.

Idén újra Éric Blin-t, a Szegedi Tudományegyetem francia oktatóját, a Francia Köztársaság tiszteletbeli konzulját kértük meg, hogy segítsen érettségizni.

A feladatok között egy Ausztráliában elveszett kisfiúról, dubai fogyókúraversenyről, egy 123 éves bolíviai bácsiról, nukleáris energiáról és a wooffingról, azaz a biofarmos önkéntes munkáról is vannak kérdések.

Éric szerint összességében nem nehéz a francia érettségi, de az atomenergiáról szóló feladat helyenként kicsit zavaros.

A kép kattintásra nagyobb lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korábban írtuk

A francia középfokú érettségi vizsga idén is 4 részből áll: az olvasottszöveg-értési, a nyelvhelyességi, a hallottszöveg-értési és az íráskészségi felmérésből.

A tavalyi francia érettségin szövegértési feladat volt egy „70 nap ágyban fekvés a tudomány érdekében" című cikk, majd egy vonatutazás egy vasúti társasággal, és egy vitorlázási történet rekonstruálása.

A nyelvhelyességi tesztben különböző logikájú kérdések voltak: igeidő kiválasztás, névmás kiválasztás, határozók és névelők mondatbeli helye. A hallott szövegértésben egy rádióinterjú szerepelt arról, hogy hogyan befolyásolják a színek az étvágyat (sehogy), majd a Pierrette-rajongóknak szólt egy interjú és végül egy lány a barátai körében beszélt a családjáról.

Az íráskészségi tesztben nagy macaron (francia süti) kedvelők vagyunk és szeretnénk nyáron a Laudrée csemegebutikban dolgozni. Ennek érdekében kellett motivációs levelet fogalmazni. A második szövegalkotási feladatban találkoztunk életünk kedvenc sztárjával és erről kellett naplónknak vallani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!