Érettségi

2015.05.05. 10:46

Itt vannak a 2015-ös történelem érettségi feladatai és megoldásai

Rákosiról és Szent Istvánról is a kérdezték az érettségizőket, de az első világháború, a jobbágyság és az Egyesült Államok alkotmánya is téma volt.

Nem volt nehéz az idei érettségi. A feladatok között volt IV. Béla uralkodásával, a kiegyezéssel és az ENSZ működésével kapcsolatos kérdések is. A forráselemzések sem tartoztak a legnehezebb közé, többet ki lehetett logikázni.

Ez volt tavaly

A tavalyi középfokú történelem érettségin az első, rövid feladatokból álló részben a bolsevik diktatúráról, a rendszerváltásról és az 1989-es alkotmányról, a magyarországi holokausztról, Marxról és a liberalizmusról, az ókori kultúráról, valamint a közép-európai országok 2001 és 2009 közötti gazdasági teljesítményéről voltak kérdések. Az essszékérdések: középkori egyház, ipari forradalom, Hunyadi Mátyás, a középkori Magyarország, Kossuth programja, 1956 és Nagy Imre.

Érettségi a Ságvári gimnáziumban. Fotó: Segesvári Csaba.

Érettségi a Ságvári gimnáziumban. Fotó: Segesvári Csaba.

Egy évvel korábban a határon túli magyarok, az alkotmányosság, a demokrácia gyakorlásának formái, az Európai Unió működése, a nyilas mozgalom, a dualizmus kora, a mohácsi vész voltak a történelem középszintű érettségi első részében kapott témák. Az esszétémák között a középkori gazdaság, az ENSZ, a honfoglalás, a magyarországi reformáció, Széchenyi reformprogramja, az áprilisi törvények és a kiegyezés, a XX. századi demográfia és a mai magyar társadalom témaköre közül lehetett választani.


A középszintű történelem érettségin először tizenkét rövid teszt jellegű, majd egy egyetemes és két, a magyar történelemre vonatkozó esszékérdésre kell válaszolni. A vizsga végeztével ezen a helyen közöljük a feladatlapot és a megoldásokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!