Érettségi

2015.05.11. 16:22

Itt vannak a biológia érettségi 2015-ös feladatai és megoldásai

Véradásról, az emberi szervezet mirigyeiről, DNS-ről és a fehérjéről is kérdezik a középszintű biológia érettségin a diákokat.

De van az emberi csontvázrendszerrel kapcsolatos feladat is. Sőt, egy magashegyi rovaremésztő növényfajról, a havasi hízókáról is van kérdés.


Szerkesztőségi érettségizőink szerint nem tűnik bonyolultnak a feladatsor, nem kaptak kirívóan nehéz feladatokat az érettségizők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Korábban írtuk

 

A tavalyi középszintű biológia érettségin a levelek felületén megjelenő buborékok, az ökológiai populációk közötti kölcsönhatások, az influenza, a kovászban végbemenő folyamatok, az Australopithecus, az emberi bőrfelépítés, és a genetikai az öröklésmenetek alkották a témákat.

Egy évvel korábban középszintű biológia érettségin a csípőízületről, a farkasok viselkedéséről, Pasteur megfigyeléseiről, az emberi genetikáról, az adrenalinról és az inzulinról, a vesekőről, a fenntartható erdőgazdálkodásról, a biomasszáról és egy húsleves összetevőiről voltak kérdések.

A középszintű vizsga 120 percig tart, és 8-10 feladatból áll. A feladatsorban biológiai ismeretek tényeinek és elméletének felidézése, jelenségek közötti kapcsolatok felismerése, a biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezése szerepel. 


Az emelt szintű érettségi 240 perces. Az érettségizők egy feladatsort (80 pont), és egy választható esszé- vagy problémafeladatot (20 pont). A lehetséges témakörök: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!