Érettségi

2015.05.12. 17:51

Kémia érettségi 2015 feladatok, megoldások - kókuszzsír és szerves gázok

Egy kókuszzsírral kapcsolatos esettanulmány, szerves gázokról szóló kérdések és a szén, oxigén, valamint a kén vegyületeinek összehasonlítása is szerepel a középszintű kémia érettségi feladatai között.

Egy kókuszzsírral kapcsolatos esettanulmány, szerves gázokról szóló kérdések és a szén, oxigén, valamint a kén vegyületeinek összehasonlítása is szerepel a középszintű kémia érettségi feladatai között.

A megoldásokat folyamatosan bővítjük!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megoldásokat 13 óra után itt közöljük.

Tavaly a középfokú kémia érettségin az esettanulmány az üvegházhatású gázokról szólt. Az alternatív feladatban négy kémcső tartalmát kellett kitalálni, miközben az anyagok vízben oldódásáról és vizes oldaluk kémhatásáról voltak információink. A számítási feladatban különböző sóknak sósavval való reakcióját kellett elemezni. Az elemző feladatban az etil-alkohol volt a téma, a táblázatos feladatban pedig a vas és az alumínium tulajdonságait kellett összehasonlítani.

Tavalyelőtt a középszintű kémia érettségin az esettanulmány feladatban az volt a téma, hogyan kerüljük el a zöldségek elszíneződését. A táblázatos feladatban atomok összehasonlítása szerepelt, számítási feladat témája volt a bór elem és allotróp változatai. Elemző feladatban hétköznapi anyagokról (desztillált víz, égetett mész, lúgkő, szódabikarbóna, aceton, rézgálic) kellett választ adni. Számítási feladatban salétromsav-oldat és kálium-hidroxid oldat reakciójáról volt szó. 

A vizsga középszinten 120 percig tart, a feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz, az elérhető pontszám 100. Az emelt szintű vizsga 240 perces, a feladatsor azonos számban tartalmaz általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket. A vizsgán függvénytáblázatot, periódusos rendszert és szöveges adatok tárolására nem alkalmas zsebszámológépet is lehet használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!