Érettségi

2015.05.04. 07:32

Matematika érettségi 2015 feladatok - itt az összes megoldás

Május 5-én a középszintű matek írásbelivel folytatódnak az idei érettségik. Itt közöljük majd a megoldásokat.

Megoldó matekosunknak, Gábor szerint a 18-as, tehát az utolsó feladat volt a legnehezebb. Az általunk megkérdezett diákok többsége azt mondta: nagyon nehéz volt a középszintű érettségi, több feladat is meglepte őket. Leginkább a paraméteres egyenlet és a statisztikai feladatok keserítették el a diákokat.


A feladatlapok nagyíthatók!

  

 

  Korábban írtuk

Szokatlan paraméteres egyenlet is szerepel az idei középszintű matematikai érettségi feladatok között. A vélemények megoszlanak: van, aki szerint az utóbbi évek legnehezebb feladatsoráról van szó, mások szerint egy kis odafigyeléssel nem okozhat nagy problémát.

Az általunk megkérdezett tanár szerint a paraméteres egyenlet nem tekinthető tipikus feladatnak, ezért valószínűleg nem számítottak rá a diákok, emiatt pedig sokaknak gondot okozhat.

Szakértőnk, Gergő szerint a feladatsor első része valamivel nehezebbnek mondható, a második résznél. Az első feladatsorban található például statisztikai feladat, ahol mediánt is számolni kell, de valószínűség-számítás is van.

Tavaly középfokon az első részben halmazelmélet, százalékszámítás, másodfokú egyenlet, kamatos kamat, logaritmus, gráfok, síkgeometria, valószínűségszámítás szerepelt. A második részben számtani és mértani sorozat, trigonometriai, térgeometriai, kombinatorikai feladatokat kaptak az érettségizők.


Az érettségizők a középszintű matematika érettségi vizsgán is két feladatlapot kapnak. Az elsőn rövid feladatok vannak, alapfogalmak, meghatározások, egyszerű összefüggések ismeretét mérik fel. A második feladatlapnak két része van: az egyik rész három feladatot tartalmaz, ezek egy vagy több kérdésből állnak. A másik részben három, egyenként 17 pontos feladat van, amelyből kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. A középszintű érettségi 180 percig tart.


Az emelt szintű érettségi esetén nincs időbeli bontás, 240 perc alatt a két feladatlap példáit kell tetszés szerinti sorrendben letudni. Az első részfeladatsor négy, a második részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell megoldania, és csak ez a négy lesz értékelve.


A diákok közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak, ezekről maguk gondoskodnak, és egymás között nem cserélhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!