Érettségi

2015.05.07. 17:25

Német érettségi 2015 megoldások - a cirkusz és a zene a témák között

Sprechen Sie Deutsch? Íme a német érettségi nem hivatalos feladatlapja. Hogy sikerült?

Munkatársainktól

Íme a 2015-ös német középszintű vizsga megoldásai. A feladatokban az Ausztriában élő és dolgozó Adrián segített. - Nem voltak nehéz feladatok az első részben, viszont a 3-as eléggé pontatlan volt. A kérdésekre a konkrét válasz nem volt a szövegben, hanem úgy kellett kilogikázni. Ez sokakat összezavarhatott. Hozzátette, ahogy több mondat szerepel a feladatlapban, úgy egy német soha nem beszélne.














Korábban

Idén is megoldjuk a német középfokú érettségi feladatsort, és ebben a cikkben közöljük május 8-án 13 órakor.

A tavalyi német középfokún egyebek mellett egy interjút kellett értelmezni, ami a biotermékekről, bioételekről szólt. Ugyancsak értelmezni kellett egy idegenforgalmi prospektust, egy fesztiválról szóló szöveget, valamint egy másikat az újságok 400 éves történetéről. A nyelvhelyességi feladatok között online játékokról és egy jégmúzeumról volt szó.

Egy évvel korábban a középszintű érettségi íráskészségi részében a fogalmazás témája az volt, hogy kapjanak-e jogosítványt 17 éves korban a gyerekek, a másik feladatban pedig egy fórumon kellett érvelni a fiatalkori sport témájában (focizzanak-e a lányok, balettozzanak-e a fiúk?).

Német érettségi. Fotó: Horváth Attila

Német érettségi. Fotó: Horváth Attila

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mind emelt, mind középszinten négy részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, a szóbeli vizsgáé 15 perc. A vizsga során az alábbi négy készséget értékelik:

Olvasott szöveg értése
A vizsga célja annak mérése, hogy a vizsgázó képes-e a mindennapi életben előforduló, különböző fajtájú autentikus szövegeket önállóan elolvasni, és az olvasási céloknak megfelelő mélységben megérteni. A vizsgafeladatok megoldásához a vizsgázónak képesnek kell lennie az értési céloknak megfelelő stratégiák alkalmazására is.

Nyelvhelyesség
A vizsga célja annak mérése, hogy a vizsgázó rendelkezik-e azokkal a lexikai, grammatikai, szemantikai és pragmatikai ismeretekkel, amelyek képessé teszik az önálló kommunikációra.

Hallott szöveg értése
A vizsga célja annak mérése, hogy a vizsgázó képes-e megérteni az adott nyelvterületen általánosan elfogadott nyelvhasználattól nem vagy csak kissé eltérő anyanyelvi beszédet az értési céloknak megfelelően. A vizsgafeladatok megoldásához a vizsgázónak képesnek kell lennie az értési céloknak megfelelő stratégiák alkalmazására is.

Íráskészség
A vizsga célja annak mérése, hogy a vizsgázó képes-e magát az adott szinten idegen nyelven írásban kifejezni, illetve írásbeli feladatokat végrehajtani különböző kommunikációs célok megvalósítása érdekében.

Középszinten a vizsga időtartama 180 perc. Az "olvasott szöveg értése" részre 60 perce, a "nyelvhelyesség" feladat megoldására 30 perce van a vizsgázónak. A szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése", majd az "íráskészség" feladatsor következik, ez utóbbira 60 perc jár.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc.

A vizsgán a már felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek a középszinten is említett sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészséget mérő vizsgán a feladatok megoldásához mindkét szinten lehet nyomtatott szótárt használni (a többi vizsgarésznél viszont nem használható segédeszköz).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!