Érettségi

2016.05.02. 15:00

Itt vannak a 2016-os magyar érettségi feladatok, megoldások

Ahogy eddig minden évben, úgy idén is megmutatjuk a 2016-os magyar érettségi feladatait, majd kisebb-nagyobb segítséget követően a megoldásokat is közöljük!

Munkatársainktól

Az első rész kifejezetten egyszerű volt, bár tény, sok időt elvitt a bogarászás. Itt csak a szöveget kellett jól használni, értelmezni. A szövegalkotás is egyszerű volt - ezt erősítette meg segítőnk, Dóri, aki magyar tanár. Szerinte a Tamási mű értelmezése hálás feladat, viszonylag egyszerűen megoldható, az elemzési szempontok is könnyen megérthetőek. Kollégáink az összehasonlítás kapcsán is ezt érezték, a két vers nem volt nehéz feladat, ahogy az érvelés sem, hiszen itt igazán szárnyalhattak a diákok, sok példát hozhattak be szövegeikbe. És akkor íme a megoldások:


 

Itt vannak a 2016-os magyar érettségi feladatok, megoldások - Galéria




Bár már évek óta igen népszerű a diákok körében a szövegalkotási feladatok közül az érvelő típusú szöveget választani, mégsem olyan könnyű jó érvelést írni, mint ahogy azt sokan elsőre gondolják. A feladat megoldásához szükség van az érvelő típusú szöveg felépítésének ismeretére és minimum 3 irodalmi példát is be kell emelniük az esszéjükbe a diákoknak.


Akárcsak az egy mű értelmezésénél, itt sincs szükség komolyabb tárgyi tudásra, ha valaki elsajátította az érvelés jellemzőit és elég olvasott ahhoz, hogy releváns irodalmi példákat sorakoztasson fel a kérdezés fontossága mellett vagy ellen, akkor nem fog neki gondot okozni a feladat megoldása.


12:00 - A Moravcsik-szöveggel kapcsolatos feladatok között van olyan, amelyben címet kell adni egy-egy bekezdésnek, de egymástól eltérő véleményeket is tudni kell alkotni a papiruszok fölfedezésének jelentőségével kapcsolatban. De például fel kell tudni sorolni, hogy milyen feladatai vannak a papirusszal foglalkozó kutatóknak.


9 órától szövegalkotás


Az Eduline információi szerint a 9 órakor kezdődő érvelés feladatrészben Csoóri Sándor Nomád naplójából és Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellájából kaptak egy-egy részletet a diákok. De az érettségizők választhatják Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című műveinek összehasonlítását.


8 órától  szövegértés


Információink szerint Moravcsik Gyula Kossuth-díjas bizantológus A papiruszok világából című könyvének egy részletét kell elemezniük a diákoknak a szövegértési feladatban.


Moravcsik Gyula jelentős eredményeket ért el a bizánci történelem kutatásában, de klasszika-filológusként is jelentős volt a munkássága. 1942-ben kiadott művében 148 eredeti papiruszt közöl Kr. előtt IV. század elejétől a Kr. u. VIII. század elejéig, magyar fordításban, magyarázatokkal.


Május 2-án, hétfőn itt közöljük a középszintű magyar írásbeli érettségi megoldásait!


 

Érettségi a szegedi Kőrösyben (Fotók: Kuklis István)



Ez történt tavaly


A vizsgázók Tóth Árpádot, Jékelyt, Bodor Ádámot és Senecát kapták a 2015-ös magyar érettségin. Akkori megoldónk szerint az igaz-hamis feladatnál több kérdésre sem volt könnyű egyértelmű választ adni, mert nem minden derült ki a szövegből. A két oldalnál is hosszabb szakszöveg volt, amelyben jó néhány idegen szó szerepelt, emiatt mind a 60 percre szükség volt a kitöltéshez, bár nagy segítség volt, hogy a kérdéseknél szerepel a bekezdés száma, ahol a választ kellett keresni.


Tóth Árpád: Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán: Az ég játékai című művének összehasonlítása,

Érvelő fogalmazás "Az idő miénk" címmel egy Seneca-idézet alapján,

Bodor Ádám: Állatkert című művének értelmezése.

 

Az érettségi vizsga szabályai tavalyhoz képest nem változtak. A 2016. évi magyar érettségi május 2-án hétfőn reggel 8 órakor kezdődik. A vizsga összesen 240 percig tart: a szövegértési feladatsorra 60 perce van a diákoknak, amely többnyire tesztkérdésekből, rövid választ igénylő feladatokból áll. A szövegalkotási részt 180 perc alatt kell teljesíteni, ahol három különböző témájú szövegalkotási feladatból kell egyet választani.


Az emelt szintű magyar érettségi egy műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll. Az érettségizők itt tetszőleges sorrendben végezhetik el a feladatokat.


Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is használható helyesírási szótár. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!