Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 03. 29. vasárnap - Auguszta

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Érettségi 2014 - érettségi feladatok, megoldások > Biológia érettségi feladatok 2013: heterotróf vagy? Kiderül!

Biológia érettségi feladatok 2013: heterotróf vagy? Kiderül!

Kedden a biológia érettségivel folytatódik a 2013. májusi érettségi szezon. Kitöltöttük a feladatsort!

Delmagyar.hu - 2013.05.13. 08:38
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Nekiláttunk a feladatoknak, töltjük föl a kitöltött feladatsort!
Tekintse meg korábbi cikkeinket a biológia érettségikről:
A feladatsort Angyalné Kovács Anikó, a szegedi Rogers-gimnázium biológia–kémia szakos tanár oldatta meg nekünk. Angyalné elmondta, vegyes tapasztalati vannak: „voltak kifejezetten könnyű, ugyanakkor nagyon nehéz feladatok is. Rendszeresen előfordul a rendszertani feladat (az I-es). A csípőízületes feladat is egyszerű volt. A 3-as 4-es kérdés ennél a feladatnál nem volt elég egyértelmű. A Farkaskaland feladta a leckét, valószínűleg a megoldókulcsban is feladja majd a leckét, ebben a feladatban sokféleképpen meg lehet fogalmazni a jó választ. Nem mér egyértelműen a feladat. A Pasteur-feladat gyakorlatilag szövegértés volt, nem igényelt különösebb biológiai tudást. Ha figyelmesen elolvasta a diák a szöveget, meg tudta csinálni. A V-ös, a genetikai feladat első kérdése hibás volt: a HVG-idézetben nem szerepel maga a kérdés, kíváncsi vagyok a megoldókulcsra. A VI-os feladat is már nyolcadikos biológiatudással megoldható. A veseköves VII-es feladat is benne van az általános iskolai embertan-tananyagban. A VIII-as feladat sem volt nehéz. Viszont a biomasszás IX-es feladatban a grafikon függőleges tengelyének beosztása egyszer csak nagyságrendeket ugrik, ráadásul a kérdés is megtévesztő. Itt nagyon könnyű volt tévesen válaszolni. Az utolsó feladat pedig rendkívül kreatív volt. Okosan kérdez, tudást is mér, nagyon tetszett."

A feladatsort Angyalné Kovács Anikó oldotta meg nekünk. Fotó: Karnok Csaba
A feladatsort Angyalné Kovács Anikó oldotta meg nekünk. Fotó: Karnok Csaba


Korábban írtuk:
Kedden a biológia érettségi feladataival néznek szembe a 2013-ban biológiából középszinten érettségizők. 13 órától itt közöljük a feladatlapokat, majd fokozatosan a megoldásokat is.

A tavalyi középszintű biológia érettségin élőlényeket kellett csoportosítani, szerves molekulákat felismerni, kérdés volt a vér összetevőiről, a táplálékot eljuttató diffúzióról, a szitakötők felépítéséről, a maláriáról, az ember légzéséről, az RH-vércsoportokról és az energiaáramlásról az életközösség táplálkozási láncában.

A középszintű vizsga 120 percig tart, és 8-10 feladatból áll. A feladatsorban biológiai ismeretek tényeinek és elméletének felidézése, jelenségek közötti kapcsolatok felismerése, a biológiai megfigyelések és kísérletek értelmezése szerepel.

Az emelt szintű vizsga 240 perces. Az érettségizők egy feladatsort (80 pont), és egy választható problémafeladatot (20 pont) kapnak. A lehetséges témakörök: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növényélettan.

Mindkét szinten 100 pontot lehet maximálisan elérni.

Íme a feladatlapok:Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...