Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Francia érettségi feladatok 2013: süssünk tortát!

A francia érettségivel folytatódik szerdán délelőtt a 2013. májusi írásbeli érettségi szezon. Itt a kitöltött tételsor, Simon mágus, gyakorolj!
Az Alliance Française egyesület rendszeres frankofón kulturális programjai és nyelvi kurzusai mellett a DELF és DALF francia nyelvvizsgák központja is. Az egyesület központja Szegeden a Dugonics tér 2. szám alatt található, ahol 2000 kötetes könyv- és multimédiatár is várja az közönséget. A székházban nyáron francia nyelvű táborokat is rendeznek gyermekeknek.

Íme a feladatsor, ahogy korábban, úgy most is, nagyítható, letölthető "állapotban". A harmadik részben, a hallott szöveg értésében most is csak "gyönyörködni" lehet, a hangos részhez nincs ugyanis magnófelvételünk.

Mivel François Hollande nem ért rá, idén francia nyelvből a Szegedi Alliance Française egyesület munkatársai érettségiznek szerkesztőségünkben: Éric Blin igazgató, a Francia Köztársaság tiszteletbeli konzulja Szegeden és Tatai Ágnes, az egyesület nyelvi kurzusainak vezetője tölti ki nekünk a feladatokat.

Tati Ágnes és Éric Blin. Fotó: Schmidt Andrea
Tatai Ágnes és Éric Blin. Fotó: Schmidt Andrea

Éric Blin és Tatai Ágnes írás közben úgy értékelte a fealdatsort, hogy az nem nehéz, egy középszintű DELF nyelvvizsgához viszonyítva könnyebbnek találják a középszintű érettségit.

Francia érettségi 2015 feladatok, megoldások
Korábban írtuk:
A francia középfokú érettségi vizsga 4 részből áll: az olvasottszöveg-értési, a nyelvhelyességi, a hallottszöveg-értési és az íráskészségi felmérésből.

A tavalyi francia érettségin szövegértési feladat volt a tengerpartokon elvesztett kincseket keresőkről szóló szöveg alapján. Ezután különböző eszközök kéét kellett társítani a leíráshoz, majd egy interjút kellett rekonstruálni egy beszélgetés részlete alapján.

A nyelvhelyességi tesztben különböző logikájú kérdések voltak: feleletválasztós kérdések és szöveget kiegészítő kérdések. Az íráskészségi tesztben egy Luxembourg kerti programra kellett mailben meghívni a barátunkat, majd pedig egy pár veszekedését kellett elmesélni valamelyikük nevében.

Az olvasott szöveg értésénél a 2011-es francia érettségin az első feladatban konyhai tárgyakat kellett azonosítani francia nyelvű leírásokkal. A második feladatban egy szöveg szereplői által mondott szövegrészeket kellett szétválasztani, míg a harmadik szövegértési feladatban a szöveg alapján feltett kérdésekre kellett válaszolni.

A 2011-es nyelvhelyességi részben igéket kellett megfelelő formában a mondatokba helyezni, majd kötőszavakat kellett behelyettesíteni egy szövegbe.

A harmadik, hallottszöveg-értési részben egy Bénédicte nevű franciatanárral készült interjú alapján kellett válaszolni kérdésekre, majd egy nő Garfield nevű macskájáról beszélt. Végül egy tévé kérdezősködött az utcán a járókelőktől arról, jó-e a közös albérlet.

A negyedik rész az íráskészséget mérte: előbb a zsebpénzről kellett fórumbejegyzést írni, majd arról kellett naplóbejegyzést fogalmazni, hogy milyen volt 2040-ben találkozni egykori iskolatársainkkal.

Olvasóink írták

  • 1. Tatai_Ágnes 2013. május 22. 14:16
    „"je n´avais pas fais" = "je n´avais pas faim"
    Bocsánat, nagyon siettem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Informatika érettségi feladatok 2013: szarkát mindenkinek!

Ma délelőtt az informatika érettségivel folytatódott a 2013. májusi írásbeli érettségi szezon. Itt a… Tovább olvasom