Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Hiába várták Radnótit a 2009-es magyar érettségin

Annak ellenére, hogy nem sokat tudtak Spiró Györgyről a makói József Attila gimnázium megkérdezett végzősei, nagy többségük mégis az író idézetéhez kapcsolódó tételt választotta tegnap a magyar érettségin.
Néhány fiatal születésének 100. évfordulója miatt Radnótit várta a három választható feladat közé – nekik csalódniuk kellett.

Tekintse meg a még:


Már jóval a reggel nyolc órai kezdés előtt számos üres kólás palackot, illetve energiaitalos dobozt láttunk tegnap a makói József Attila gimnázium második emeleti folyosóján lévő szemetesekben.
A 112 végzős koffeinnel feltöltve várta, hogy Rója István igazgató felvigye, a felügyelő tanárok pedig pontban nyolckor szétosszák a feladatlapokat.

– Mivel most Radnóti-év van, a költő és munkássága valamilyen formában biztosan szerepelni fog a tételek között – találgatott a kezdés előtt fél órával Apjok Vivien. A lány még annyit elárult: a hosszú hétvégén már nem tanult, hanem pihenéssel töltötte az időt. Azt pedig biztosan tudta, hogy szöveg-összehasonlítást fog választani, mert azt szereti a legjobban. Szécsi Barna viszont arra számított, hogy a 12. évfolyamon tanult valamelyik költő versének elemzése rajta lesz a feladatlapon.

Alapos mérlegelés. A diákok nagy része az érveléses feladatot választotta. Fotó: Segesvári Csaba
Alapos mérlegelés. A diákok nagy része az érveléses feladatot választotta.
Fotó: Segesvári Csaba

Vivien szőlőcukrot és ásványvizet vitt be magával a terembe, valamint kabalaként egy kis plüsselefántot. Barna ingének felső zsebében pedig egy aprócska patkó lapult, hogy szerencsét hozzon. Emellett három nagy szendvicset is hozott otthonról, ha megéhezne írás közben.

Mint délben kiderült, a JAG-osok nagy többsége az érveléses feladatot választotta. Elmondásuk szerint elsősorban azért, mert ennél írhatták le a legszabadabban gondolataikat.

– Spiró Györgyről még nem hallottam, nem is tanultunk róla, de mégis az ő idézetét választottam. Eleinte a verselemzést akartam, de valami miatt meggondoltam magam – mondta Neparáczki Renáta. Maximalista, tehát azzal lenne elégedett, ha 100 pontot érne el. Kérésünkre röviden összefoglalta, mit is vezetett le négy oldalon: szerinte a mai kamaszok azért olvasnak olyan keveset, mert az általános iskolában nem szerettetik meg velük, és a mai modern technika elcsábítja őket. Ráadásul a könyvek nagyon drágák, a könyvtárakban pedig alig találni új köteteket.

Magyarérettségi Makón, a József Attila Gimnáziumban. A legtöbben Spirót választották. Fotó: Segesvári Csaba
Magyarérettségi Makón, a József Attila Gimnáziumban.
A legtöbben Spirót választották. Fotó: Segesvári Csaba

Magyarból 4756-an vizsgáztak középszinten Csongrád megyében, közülük 2741-en Szegeden. Emelt szinten 79-en, illetve 49-en maturáltak – tudtuk meg Urbán Ferenc Ábeltől, az Oktatási Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának közoktatás-értékelési referensétől. Ma matematikából, holnap történelemből, csütörtökön angolból, pénteken pedig németből vizsgáznak a diákok. Az írásbelik május 25-éig tartanak, június 4. és 26. között rendezik a szóbeli érettségiket.

Spiró, Lázár, Vörösmarty és Petőfi

A három választható feladat között volt Spiró György-idézet kapcsán arról kellett érvelni, milyen az olvasás és az írás mai helyzete a fiatalok körében. Lázár Ervin Csapda című novellájának elemzését is választhatták, illetve összehasonlíthatták Vörösmarty Mihály Hunyadiak című szomorújátékának egy részletét Petőfi Sándor Ivás közben című versével. Szövegértelmezésként pedig Mikszáth Kálmán Jókai Mór élete és kora című művének egy részletéhez kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk az érettségizőknek.

Olvasóink írták

 • 4. BIBI 2009. május 11. 10:51
  „:)...”
 • 3. neptanc 2009. május 09. 14:16
  „Már a csapból is apjok folyik. Szánalom. + még kritizál is.”
 • 2. XaEoN 2009. május 06. 05:15
  „Mivel most van Radnóti születésének a 100. évfordulója így gondolhatták hogy a legtöbb diák abból fog készülni és igazán bele rakhatták volna. De úgy látom most sem az volt a cél hogy a diákok előrehaladását segítsék egy kicsit...”
 • 1. BIBI 2009. május 05. 16:54
  „111-en vagyunk az évfolyamon...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar érettségi 2009: mindenhol rendben zajlott

Rendben lezajlott a magyar érettségi hétfőn. Sem a szervezésben, sem a lebonyolításban nem volt zökkenő - mondta Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) igazgatója. Tovább olvasom