Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Informatika érettségi feladatok, megoldások 2012: itt a teljes megoldás!

Az érettségik utolsó hete az informatika középszintű érettségivel kezdődik hétfőn délelőtt. A feladatsort, majd pedig a megoldásokat itt közöljük hétfőn 13 óra körül.
QR-kód, kemping, útvonal, tanösvény - ezek köré csoportosul az idei informatika középszintű gyakorlati érettségi. Nemcsak a "papírlapokat" töltjük föl, hanem az alapanyagot is: egy zip fájlban betömörítve megtalálják, miből kellett kiindulniuk az érettségizőknek. Jó gyakorlást, kísérletezést!

Elkezdtük az informatika feladatok megoldását.

A. Szöveges dokumentum szerkesztése
1. Helyes formátumban beimportáljuk a qrforras.txt fájlt a szövegszerkesztőben (pl. Word vagy OpenOffice).
2. Kötegelten eltávolítjuk a fölösleges szóközöket (Csere funkció), illetve kiütjük a nem kellő bekezdéseket.
3. A File oldalbeállításokat elvégezzük (A4, margók).
4. A teljes ismertető szöveget aktívvá tesszük, a betűtípust, betűméretet beállítjuk.
5, 8. Vegyünk fel stílusokat: a főcím 18 pt-os, az alcím 14 pt-os legyen. A térközöket is állítsuk be.
6. Az alcím beállításainál állítsuk be, hogy a program tartsa együtt a következő bekezdéssel (vagy elé szúrjunk be egy oldaltörést).
7, 9. A Bekezdések menüben állítsuk be a "szimpla sorközt", majd a sorkizárt stílust (a táblázat és a címek kivételével). A QR kód első előfordulása után szúrjunk be lábjegyzetet (Beszúrás > Lábjegyzet)
10, 11. Álljunk a bekezdés elejére a kurzorral, majd kép beszúrása (Beszúrás> Kép). A képet balra igazítjuk. A szöveg körbefuttatása Word-ben "Négyzetes" legyen. A bekezdés után Enter, majd beszúrjuk a második képet (2d_code.gif).
12. A táblázat megformázása. A szövegben megtalált táblázatot ki kell jelölni, majd átalakítani (Szövegből táblázat). Ezután össze kell vonni a megfelelő cellákat. "Táblázat > Konvertálás > Szövegből táblázat.
13. Az első sor alá beszúrunk egy sort: Táblázatok > Beszúrás > Új sor (alá)
A sor magasságok beállítása. Beállítások
14. A képek beszúrása a mezőkbe. A képek igazítása: a cella igazításában (jobb gomb kattintás a cellába > cella igazítás).
15. Kijelöljük a megfelelő cellákat, középre igazítás: jobb gomb > cellaigazítás.
16. Háttérszínek beállítása: Jobb egér >Táblázat tulajdonságai > cellák háttérszíne
17. A táblázat alá beszúrjuk a szöveget, stílust adunk rá, majd a térköz mint 5. pontban.
18. A megadott 5 bekezdés kijelöljük, majd Beszúrás > Felsorolás, számozás > Felsorolás tab > a middotok beállítása a megadott paraméterek alapján.
19. A kép beszúrása (mint 10, 11.)

B. Prezentáció szerkesztése
1. Mentsünk egy dokumentumot "kemping" néven. Ezután majd folyamatosan mentsük a készülő prezit.
2. Power Pointban válasszuk ki a Nézet > Minta > Diaminta opciót. Itt hajtsuk végre az alapbeállításokat. (Ezután már nem kell egyesével átállítgatni minden egyes diánál a stílusokat).
3. Szúrjuk be mind az 5 diát, majd másoljuk be a szövegeket.
4. Az első dián készítsük el a rajzot: készítsünk lekerekített téglalapot, állítsuk be a méreteket (Nézet > Eszköztárak > Rajzolás legyen kipipálva > a felület alján megjelennek a beállítások. Végezzük el a rajzolgatást (téglalap, egyenlő szárú háromszög, sátorajtó, majd a tetőn lévő V alakú vonalak). Szövegdoboz beszúrása (rajzolás eszköztár), szöveg beírása, méretezése.
5. A diamintába szúrjuk be az első diára készített sátor ikont kicsinyítve, vagy a potsator.png képet.
6. A 3. diára szúrjuk be a megadott ikonokat: Beszúrás > Kép > Fájlból
7. Animáció készítése. A Szolgáltatások felsorolását tartalmazó szövegdobozba kattintva Jobb gomb > Egyéni animációk.
8. A 4. dián táblázatot készítünk. Itt előbb készítsünk táblázatot, majd ezután szúrjuk a cellákba a szöveget, mert így gyorsabb. Beszúrás > Táblázat. A kért formázások beállításait jobb egérrel a cellákban találjuk.
9. Az 5. dián az utolsó bekezdést helyezzük át külön szövegdobozba. A félkövér stílusokat a szöveget kijelölve tudjuk beállítani.
10. A Diavetítés > Vetítési beállítások > Vetítés az ESC billentyű lenyomásáig beállítást válasszuk. Beállítjuk, hogy a diák 3 másodpercenként váltsák egymást; a diára kattintva beállítható a kivétel. Diára kattintva jobb gombbal > Áttűnés > a megjelenő panel alján állítsunk be 3 s-ot az automatikus továbbításnál; ezt alkalmazzuk az összes diára; ezután menjünk a 3. diára és ugyanezt az értéket állítsuk 9 s-ra.

C. Táblázatkezelési feladat
1. Az Excelben nyissuk meg a bicikliut.txt fájlt (Fájl > Megnyitás). Állítsuk be a "tabulátorral tagolt" formátumot és az UTF-8 karakterkódolást.
2. Az "egyenesen" szót gépeljük az első mezőbe, majd a mezőt másoljuk és illesszük az üres mezők helyére.
3. Az E2-es cellába írjuk a következő képletet: =D2/1000, majd Enter, majd a cella jobb alsó sarkát húzzuk le a többi cellára (vagy kattintsunk rá kétszer).
4. Az F2-es cellába a következő képlet kerül: =E2/FKERES(D2;$H$7:$I$11;2). Ezt a teljes tartományra másoljuk (mint 3.)
5. Az I1-es cellába a következő képlet kerül: =DARAB2(A2:A130)
6. Az I2-es cellában összeadjuk az E oszlopot =SZUM(E2:E130) majd Enter.
7. Az I3 cellában =I2/25*30 Enter (percben megadva)
8. Az I4 cellában =SZUM(F2:F130)+I3 Enter (percben megadott túrahossz)
9. A javasolt irányváltások száma: az I14 oszlopba való képlet: =DARABTELI($B$2:$B$130;H14) . Ezt le kell másolni a teljes tartományra.
10. Formázások elvégzése: a cellaformátum beállítása: Jobb gomb a cella területén > Cellaformázás > Szám kiválasztása > a mértékegységek beállítása (0" m"). A kilométernél 3 tizedesjegy beállítása ugyancsak a Szám menüben, az egyéni formázásnál hozzá kell írni az " km" karaktereket. Az idő esetében ugyenez órával.
11. Az oszlopdiagram beszúrása. Kijelöljük a C és az F oszlopot (Ctrl lenyomása). Ezután: Beszúrás > Diagram > Oszlopdiagram, majd meg kell formázni az oszlopdiagramot.

Keresünk egy Access-t és jövünk hamarosan a 4. résszel...

D. Adatbázis-kezelés
1. Nyissunk egy üres adatbázist az Accessben. Importáljuk be a táblákat. Külső adatok > Importálás > Szövegfájl. Beállítjuk a fájl kódolását: speciális kapcsoló alatt (UTF-8). Fájlt formátum: határoló tabulátorral. Be kell pipálni: Az első sor tartalmazza a mezőneveket. Be kell állítani az adattípusokat: Adattípus: Igen/nem. Majd: Tovább, ezután: az Access adjon elsődleges kulcsot a táblához. Később az automatikusan hozzáadott kulcsot át kell nevezni. Nyissuk meg a táblát, majd a Mező fejlécre jobb gombbal kattintva nevezzük át a mezőt.
A település táblát importáljuk hasonlóan, annyi különbséggel, hogy a legutolsó lépésben a kulcs kiválasztásakor a "Magam választom ki" lehetőségnél az  mezőt válasszuk.
Ugyanezt végezzük el az np tábla esetében.
Nyissuk meg a Kapcsolattervezőt , ott az ábrán vázolt módon kapcsoljuk össze a táblákat.

2. Hozzunk létre egy új lekérdezést, ebbe vegyük fel az út tábla 2 mezőjét: nev és hossz; utóbbi esetben a Feltétel sorba írjuk: >10; előbbi esetében pedig a Rendezés sorban válasszuk: növekvő. A hossz oszlopában a Megjelenítés sorból vegyük ki a pipát. Ezt a lekérdezést mentsük el "2hosszu" néven.

3. Vegyük fel az út táblát, ennek jelöljük ki a 4 mezőjét, majd a Feltétel-hez adjuk meg a következőt: not like "*tan*". Ezt a lekérdezést mentsük el "3kivetel" néven.

4. Az együk fel mindhárom táblát. Vegyük fel az np tábla "id" oszlopát, az ut tabla "azon" oszlopát, illetve az np tábla "nev" oszlopát. Ezután kapcsoljuk be az összesítés opciót, majd a következőket válasszuk: np.id-nél group by, az ut.azon-nál count, a nev-nél gorup by. Ezután a Feltétel-hez kell beírni, hogy az ut tábla azon-jánál azon >10.

5. Vegyük fel az ut és a telepules táblát. Az első oszlopba az ut tábla "azon" mezője, 2 oszlopba a telepules tábla "nev" mezője kerül. Itt is be kell kapcsolni az összesítés-t. Az "azon" mezőnél az összesítés értéke count, a nev mezőnél pedig group by (alapértelmezett). A rendezésnél állítsuk be, hogy "azon" szerint növekvő legyen. Ezután az "azon" oszlopába feltételként írjuk: azon >1. Mentsük el a lekérdezést 5tobb néven.

6. A megoldás trükkje: egyes táblákat több példányban kell felvenni. Előbb felvesszük a település np táblát; itt a telepules tábla nev mezőjénél Aggtelek-re szűrünk. Ezután újra felvesszük az összes táblát, és alakítsuk ki a kapcsolatokat a képnek megfelelően. Simán szúrjuk be a listázandó mezőket: az ut tábla nev mezőjét a telepules1 tábla nev mezőjét és az ut tábla id mezőjét. (katt a képre)7. Előbb készítsünk egy segédlekérdezést. Vegyük fel az ut táblát, s ennek nev, hossz, allomas, vezetes mezőit. A hossz szerint állítsunk csökkenő rendezést. A Feltételek-nél írjuk a hossz alá az első sorba azt, hogy >5, az allomas alá a második sorba pedig azt, hogy >10. A vezetes alá mindkét sorba írjuk: igaz. A vezetes mezőt rejtsük el úgy, hogy a megjelenítés sorból kivesszük a pipát. Mentsük el a lekérdezést 7komoly_s (segédlekérdezés) néven.
Ezután nyissuk meg a Jelentésvarázslót. A Táblák/lekérdezések lenyíló menüben válasszuk ki az előbb mentett lekérdezést. Itt a Lekérdezés "összes" mezőjét válasszuk ki. Ezután menjünk a Tovább gombra. Az adatokat a hossz szerinti csökkenő sorrendbe kell rendezni. Innentől mehetünk a Befejezés gombra.

Ifj. Donáth Attila gazdaságinformatika szakos hallgatónak köszönjük a segítséget!

Reméljük, sikerült az érettségi. Ha a megoldásunkban hibát találnának, kérjük, írják a kommentekbe.

Íme a feladatlapok:
Itt töltheti le a gyakorlati feladatsort!Korábban íruk:
A 2011-es középszintű informatika érettségi első feladatblokkjában magyar költők megadott életrajzát kellett dokumentumokban megszerkeszteni megadott szempontok és minták szerint. Ezután az internet történetéről szóló blokk jött, amelynek szövegéből weboldalt kellett szerkeszteni. Ezt egy Tour de France-szal kapcsolatos adatbázis-kezelési feladat követte, amelyben az Excel képletezési tudását kellett elővennie a vizsgázónak. Hasonló volt a feladat a barlangok témájában, ahol új adatbázis tervezése volt a feladat.

Egy másik feladatsorban ugyanezek a készségek kellettek, de a témák változtak: költők helyett az izzólámpa felfedezői, internet helyett Staunton sakk-készletről szóló prezi, majd légszennyezettségi táblázat és pizza-adatbázis építése.

Hétfőn informatikából középszinten 26 108 vizsgázó érettségizik, vagyis eléggé sokan választották ezt a tárgyat középszinten. Az informatika középszintű érettségin a gyakorlati vizsga 180 perces, az elérhető maximális pontszám 120.

Az emelt szintű informatika gyakorlati vizsgát egy héttel ezelőtt tették le a végzősök.

Olvasóink írták

 • 16. mzperx28 2012. május 25. 11:38
  „Adatbázis kezelés:
  6. Lekérdezés segítségével listázza ki az ,,Aggtelek"-kel azonos nemzeti park igazgatósághoz
  tartozó tanösvények nevét, településük nevét és bejárásuk idejét! (6aggtelek)

  Itt miért a település nevére keresnek rá? Ráadásul *Aggtelek* -el ami tartalmazást fog keresni... Mi garantálja hogy az Aggtelek nevű település nemzeti parkja lesz az aggteleki?
  Másrészt a hivatalos megoldás lekérdezése szerintem hibás. Ezt a lekérdezést adják:
  SELECT ut.nev, telepules.nev, ido
  FROM ut, telepules
  WHERE ut.telepulesid=telepules.id
  AND telepules.npid = (SELECT npid
  FROM telepules
  WHERE nev=´Aggtelek´);
  Mivel a település definíciójávan nem látom hogy a nev egyedi mező lenne így az allekérdezéssel több sort kaphatunk vissza ami hibát eredményez.”
 • 15. Attila81 2012. május 21. 22:54
  „A HA-s megoldás így néz ki sztem:
  =+HA(D2<$H$8;E2/$I$7;HA(D2<$H$9;E2/$I$8;HA(D2<$H$10;E2/$I$9;HA(D2<$H$11;E2/$I$10;E2/$I$11))))
  Sajnos max 8 db HA függvény ágyazható egymásba, így most ugyan jó, több feltétel esetén nem működőképes.”
 • 14. Breacon 2012. május 21. 21:58
  „Igen, közben én is észrevettem, hogy az FKERESnél 2es szerepel a végén.”
 • 13. kabalababa 2012. május 21. 21:13
  „Már pedig én is úgy oldottam meg, mint ahogy fentebb szerepel

  =E2/FKERES(D2;$H$7:$I$11;2)

  Nem hinném, hogy rossz lenne...”
 • 12. roxper 2012. május 21. 21:11
  „Bocs nem 5, hanem 4!”
 • 11. roxper 2012. május 21. 21:11
  „Sztem ab-ből csak az 5-ös lek nehéz...”
 • 10. Kristof441 2012. május 21. 18:14
  „7. Én is HA és ÉS függvényekkel oldottam meg, lehet hogy bonyolultnak és hosszúnak tűnik de ha érted hogy mit csinálsz nagyon egyszerű.

  Az adatbázis kezelés szerintem iszonyat nehéz volt de a többi lazán megoldható...”
 • 9. suxtreme 2012. május 21. 17:47
  „a kempingesnél az 5 feladatnál kiakadtam azért tök jó hogy előtte egy adag feladat ráadásul sokat maceráltam vele és tök jó hogy utána az van ha nem csinálta meg akkor jó lesz a képpel is”
 • 8. Breacon 2012. május 21. 17:35
  „Okés értem. Csak nem vettem figyelembe az 1-t a függvény végén. Így tényleg egyszerűbb :)”
 • 7. Breacon 2012. május 21. 17:16
  „Nekem is furcsa volt hogy nem kellett alkalmaznom a megszokott függvényeket. A te képletedben hogy adod meg azt hogy a két érté között legyen szám? Én csak ezt nem értem és az FKERESsel is ez volt a bajom. Amúgy ha jól emlékszem 5 HA volt és mindegyikben volt egy ÉS nekem. Sikerült megcsinálni másolhatóra úgyhogy frankó volt.”
 • 6. s7or4x 2012. május 21. 17:03
  „Az ÉS és a HA-ra én is gondoltam de egy ezer soros tartománynál írnál 1000 darab ÉS-t és HA-t?
  Egyébként a következőt alkalmaztam:
  =E2/INDEX($I$7:$I$11;HOL.VAN(D2;$H$7:$H$11;1))

  Szerintem az INDEX és HOl.VAN lesz jó, sosem maradt még ki érettségiből...”
 • 5. Breacon 2012. május 21. 16:48
  „Az excel/4-nél nem hiszem, hogy jó az FKERES. Az csak egy bizonyos értékre tud rákeresni, itt pedig két érték között kellett megtalálnunk a számot. Én HA valamint ÉS függvényekkel oldottam meg, ezekből ötöt kellett egymásba rakni.”
 • 4. Dr.Tonyk 2012. május 21. 14:56
  „2. atomboy 2012.05.21. 12:44

  "Ha jol latom, Microsoft Office programok hasznalatabol all a kozepszintu info erettsegi."

  Nem jól látod! Választható szoftverek vannak. Akár OO, vagy LibreOffice is használható.
  Gondolom most az jön, "Miért Windows?" . Választhatnak Linuxot is. ;)”
 • 3. zso1986 2012. május 21. 13:53
  „2.
  Szóbeli érettségin van az is.”
 • 2. atomboy 2012. május 21. 12:44
  „Ha jol latom, Microsoft Office programok hasznalatabol all a kozepszintu info erettsegi. Azert nem artott volna egy kis hardver / szoftver ismeret, halozatokrol nem is beszelve.”
 • 1. tzs_szeged 2012. május 21. 05:20
  „"Ezt egy Tour de France-szal kapcsolatos adatbázis-kezelési feladat követte, amelyben az Excel képletezési tudását kellett elővennie a vizsgázónak. Hasonló volt a feladat a barlangok témájában, ahol új adatbázis tervezése volt a feladat."

  Hehe. Az újságírónak valószínűleg nem sikerült elolvasnia a tavalyi feladatsort. Vagy megértenie. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi 2012: minden rendben ment az írásbeliken

Rendben zárultak a héten rendezett írásbeli érettségi vizsgák, fennakadásról sehonnan nem érkezett… Tovább olvasom