Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 29. szombat - Beatrix, Erna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Érettségi 2015 - érettségi feladatok, megoldások > Magyar érettségi 2008: ijesztő tételek

Magyar érettségi 2008: ijesztő tételek

Szeged - Petelei István egy novellájának elemzése, Berzsenyi Dániel és Vas István egy-egy művének összehasonlítása, valamint érvelés Ancsel Éva egy megadott műve alapján - ezek voltak az idei magyar nyelv és irodalom tételek középszinten. A radnótisok közül sokan ijesztőnek találták a választékot.

Delmagyar.hu - 2008.05.05. 10:09
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Emelt szinten a tesztsorban elsősorban a Nyugattal kapcsolatos feladatokat kellett a diákoknak megoldaniuk. Az érettségizők feladatai között szerepelt még József Attila egyik versének elemzése, reflektálás egy korjelenségre, s azon belül a metafora.
Tekintse meg a még:

Emellett írniuk kellett egy olvasói levelet arról, hogy egy település újságja mennyire elbulvárosodott, s ez miért jelent problémát.

Petelei István egy novellájának elemzése, Berzsenyi Dániel és Vas István egy-egy művének összehasonlítása, valamint érvelés Ancsel Éva egy megadott műve alapján - ezek voltak az idei magyar nyelv és irodalom tételek középszinten. Ám a 3 lehetőség közüli választás előtt az első, kötelező feladat szövegértés volt. Idén Nádasdy Ádám nyelvész egyik előadását kellett kérdésekre válaszolva, a nyelvváltozásra, nyelvromlásra koncentrálva elemezni 60 perc alatt.

Sokan meghökkentek elsőre

Vajdáné Sásdi Mercédesz elmondása szerint az elmúlt évek már olyan tendenciát mutattak, hogy az ismertebb szerzők kimaradtak a tételek közül. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium magyartanárnője úgy véli, ez a folyamat akár pozitív is lehet, csak nem biztos, hogy a magyar oktatás jelenleg van ilyen szinten. A tanárnő a középszintű és az emelt szintű kérdések összehasonlításakor kiemelte: lehet, hogy az emelt szintű témák ismerősebbnek tűntek, viszont sokkal szigorúbb lesz a megoldások elbírálása. A diákok első ránézésre ijesztőnek találták a középszintű feladatokat, elsősorban az összehasonlítást és a novellát választották az érvelés helyett.

Csongrádon az érvelést választották a legtöbben

A város három középiskolájában összesen 137 végzős diák maturált. Kőrösi Tibor, az intézmények összevonásával létrejött Csongrádi Oktatási Központ igazgatója érdeklődésünkre elmondta, folyosói beszélgetésekből úgy tudják, a legtöbb érettségiző a választható feladatok közül az elsőt, az érvelést választották, ahol Ancsel Éva egyik művének részlete alapján kellett pro és kontra kifejteni véleményüket. Legkevesebben a verselemzést választották.

Szentesen könnyűnek találták az írásbelit

A szentesi Zsoldos szakközépiskolában reggel még izgultak a diákok, délben a megkönnyebbülés egyértelmű jeleivel hagyták el a termeket. Madácsi Ágota magyar szakos tanárnő tanítványai közül idén 114-en érettségiztek, a diákok közül az írásbeli után többen nyilatkoztak úgy: egész könnyű volt. Az érettségizők tisztában voltak vele, hogy például a helyesírási gyűjteményt nem tarthatják maguknál és kizárólag az eddig elsajátított ismeretekre hagyatkozhatnak. A szakközépiskolások szeretik magukat röviden és tömören kifejezni, most azért nekirugaszkodtak a hosszabb megfogalmazásoknak. A Zsoldosból senki nem fog magyarból felvételezni, a mai vizsga az érettségi bizonyítványhoz kellett.

85 ezren vizsgáztak

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1130 helyszínen 83 109 vizsgázó, emelt szinten 55 helyszínen 2357 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 33 helyszínen 60 vizsgázó, emelt szinten 6 helyszínen 31 vizsgázó tesz érettségi vizsgát - tájékoztatott az oktatási tárca. A középszintű írásbeli vizsga teljes időtartama itt 180 perc, az emelt szintűé 240 perc.

A kétszintű érettségi sikeresnek bizonyult, mert igazságosabbá és kiszámíthatóbbá tette a magyar felsőoktatásban a felvételi eljárást, nyitott vizsgarendszerével több esélyt nyújt a diákoknak, ösztönzőleg hat - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden az érettségiző diákoknak írt köszöntőjében.

Magyar írásbeli a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba
Magyar írásbeli a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban.
Fotó: Karnok Csaba

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a kétszintű érettségi rendszer segítségével a vizsgázók a korábbiaktól eltérően - ahol külön kellett érettségi- és külön felvételi vizsgát tenni - egy egységes követelményrendszer alapján méretik meg magukat. Ebben a rendszerben az érettségi vizsga eredményei alapján számolják ki a felvételi pontokat, tehát csak egyszer kell vizsgázni. Természetesen ez nem jelent egyszeri esélyt, hisz aki nincs megelégedve az érettségi eredményével vagy a választott felsőoktatási intézmény felvételi tárgyként olyan vizsga tárgyat határoz meg, amelyből még nem tett érettségit, illetve az emelt szintű vizsga után járó többletpontokat szeretné megszerezni, az ismétlő, kiegészítő, illetve szintemelő érettségi vizsgát tehet a következő alkalommal.

Megváltozott felvételi pontszámítás

2008-tól - tovább finomítva a rendszer hatékonyságát - megváltozott a felvételi pontszámítás: a megszerezhető pontok - a többletpontokkal együtt - 144 pontról 480 pontra emelkedtek, lehetővé téve ezáltal a precízebb mérést, a diákok tudásának pontosabb összevetését. "Úgy gondolom, hogy a kétszintű érettségi rendszere sikeresnek bizonyult, mert igazságosabbá és kiszámíthatóbbá tette a magyar felsőoktatás felvételi rendszerét, nyitott vizsgarendszerével több esélyt nyújt a diákoknak, ösztönzőleg hat." - fogalmazott a miniszter a tárca internetes oldalán közzétett köszöntőben.


Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 110 hozzászólás
Moderálásra küldöm 110. Madelaine 2008.05.24. 12:20

Írt valaki emelt franciát?valaki olyan,aki nem francia tagozatos!!!?????hogy sikerült?mert az enyém....;( ;(

Moderálásra küldöm 109. asdsad 2008.05.10. 18:05

Petelei István, Ancsel Éva, Vas István??? Kik ezek?
Én mindig ötös voltam magyarból, 2004-ben ötösre érettségiztem, de mégcsak nem is HALLOTTAM ezeket a neveket eddig!!!
Mi értelme annak, hogy kevésbé ismert szerzőkkel pakolnak tele egy érettségi vizsgát? Pff...Én anno Móricz, Kosztolányi és Petőfi közül választhattam...

Moderálásra küldöm 108. Lutetia 2008.05.09. 07:55

A törihez nem ész kell, hanem lexikális tudás és hatalmas nagy önbizalom.

Moderálásra küldöm 107. Szabi a törichampion 2008.05.08. 15:06

Miért ne lenne? Töriből már rég megvan az emelt szintűm (54 % ), a középen meg 95 %- ot értem el. : xD

Moderálásra küldöm 106. Lutetia 2008.05.08. 13:14

Szabi, eszed az nem sok van, és erről nem csak a matekjegyed árulkodik.

Moderálásra küldöm 105. Szabi a törichampion 2008.05.07. 17:16

Remélem igazad lesz Morgana

Moderálásra küldöm 104. Morgana 2008.05.07. 14:24

Angoltól ne féljetek, mert a 4 év alatt mégcsak véletlen sem azt tanultuk, amit használni tudunk kinnt...Lényeg, hogy ne adjanak el...Angol írásbeli :))))....ott nem is tanulnak nyelvtant, és nem is tud mindenki helyesen írni...Vicces

Moderálásra küldöm 103. Szabi a törichampion 2008.05.07. 12:06

A magyar érettségi nagyon nehéz volt, hiába voltam világéletemben 5- ös magyarból, örülök ha a 3- as meglesz. Ezek a zsidó oktatási minisztériumosok belerakják ezeket nemhogy tanulni való, hanem írtani való zsidókat. A matek meg nem volt nehéz, pedig még a matektanárom is azt mondta, hogy hogy csak 2- es legyen, erre szerintem még a 3- as is meglesz. A törit meg bármikor megírnám 5- ösre hiszen már rég megvan az emelt szintűm belőle ( 54 % ).Amúgy töriből a próbaérettségim középszinten 95 % -ora sikerült. Az angolra készülök, de nagyon fosok tőle.

Moderálásra küldöm 102. Morgana 2008.05.06. 19:39

Érvelésnél legkevésbé jutott eszembe Ancsel Éva idézetéről egy fotocellásajtó és egy légkondícionáló...Ki az akinek eszébe jutott???
A matek egy rossz matekos számára megoldható volt, a minimális pontszámot össze lehetett szedni szerintem...(nem az erősségem)... Kiváncsi vagyok a törire és az angolra...Én ezek után már végeztem...És hajrá a szóbelire!

Moderálásra küldöm 101. jövőre érettségiző 2008.05.06. 19:29

A kevésbé jó matekosokat kérdem: Nehéz volt a matek vagy viszonylag megúszható?


110 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...