Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Magyar érettségi 2011: a megkérdezettek szerint nem volt nehéz

Szeged – Nem volt nehéz a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi a delmagyar.hu által megkérdezett diákok szerint. Az emelt szinten vizsgázók másra számítottak.
– Összehasonlító elemzést választottam, ezt találtam a legkönnyebbnek. Egy Csokonai- és egy Petőfi-verset kellett összehasonlítani, mindkettő az álomról szólt: az első az alvásról, a második inkább a vágyak beteljesüléséről – mondta az orvosira készülő Slivka Noémi a Ságvári Endre gyakorló gimnáziumban. Magyarból középszintűt írt, biológiából vizsgázik majd emelt szinten.
Tekintse meg a még:


A szövegértés során a diákoknak Nemes Nagy Ágnes Párbeszéd a mai versről című műve alapján kellett megérteniük annak a bonyolultságát, hogy a mai verseket miért nehéz értelmezni, miért nehéz azok befogadása – mondták a delmagyar.hu-nak a végzősök.

A középszinű állítólag nem volt nehéz. Fotó: Segesvári Csaba
A középszintű állítólag nem volt nehéz. Fotó: Segesvári Csaba


– Megnéztem a korábbi évek példáját, és egy szinten volt azokkal. Lényegében könnyű volt – közölte Gorcsa Norbert. Ő hétfőre már nem tervezett tanulást, pihenni akar a keddi matematika érettségi előtt.

A Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Széchenyi István Tagintézményében többen inkább a két vers összehasonlító elemzését választották, mint az emberi magatartásformák jellemzését. Olyat, aki a Móricz-novellát elemezte volna, nem találtunk. – A szövegértés jó volt, csak kevés volt rá az idő. Bezzeg az esszén meg ott unatkoztunk, hogy ne legyen túl ciki hamar kijönni – tette teljessé a középszintű feladatsor elemzését Anaya Leila.

Gorcsa Norbert pihenni akart a magyar után. Fotó: Segesvári Csaba
Gorcsa Norbert pihenni akart a magyar után. Fotó: Segesvári Csaba


A középiskolások között egyszer csak "kakukktojásra" bukkantunk: egy 47 éves érettségizőre. – Huszonnyolc éve már egyszer túl voltam ezen, de szeretnék most néprajz–történelem szakra jelentkezni, és javítani kell a pontszámaimat – magyarázta Bíró Márta, miért ült be ismét, felnőtt fejjel vizsgázni. – Egy kicsit furcsa ez a helyzet, de biztos, hogy most jobban felkészültem. Olyan élményszerű ez most nekem.

6767 érettségiző a megyében

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya tájékoztatása szerint a megyében 58 intézményben szerveztek érettségi vizsgát. Összesen 6767-en jelentkeztek érettségizni, ők összesen 22 ezer 460 vizsgát tesznek, amiből 1598 az emelt szintű.

Könnyebb feladatokra számítottak az emelt szinten érettségizők – velük a Ságváriban beszélgettünk.

– A szövegértés nagyon összetett volt, nagyon oda kellett figyelni, hogy az ember mit ír le. Utána javaslatot kellett írni egy igazgatónak, majd Karinthy- és Kosztolányi-verset kellett összehasonlítani. A többire nem emlékszem, nagyon ideges voltam végig – mondta Zsiga Csilla. A jogi karra készülő diáklány úgy tervezte, egy órát pihen, aztán készül a matematika fordulóra.

Eszteró Rebekának az elemzés és a reflektálás nem okozott gondot, a tesztben viszont szerinte voltak elgondolkodtató kérdések, például verstannal kapcsolatban, "de összegezve nem volt nehéz." Ő Radnótival kapcsolatos kérdéseknek örült volna a legjobban.

– Ma még egy kis matekot és törit tanulok, hogy friss legyen. Örülök, hogy túl vagyok rajta, jó érzés, de pénteken lesz a legjobb – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 6. csak 2011. május 03. 08:40
  „Nem gondolom. Az én gyerekem Móriczot választotta, szerinte az volt a legkönnyebb.”
 • 5. katika75 2011. május 03. 07:49
  „" Olyat, aki a Móricz-novellát elemezte volna, nem találtunk."
  Ez esetleg nagy falat lett volna a most érettségizőknek?...”
 • 4. mitudomain 2011. május 03. 00:18
  „Kedves DM!
  Ezt az idegesítő reklámcsíkot, ami eltakarja a fél cikket, nem lehetne esetleg megszüntetni?
  Értem én, hogy kell a pénz, de hogy ezt a squash klubbosat már lecsukni se lehet..”
 • 3. rodeziai 2011. május 02. 19:59
  „"szép számmal vannak objektív elemek is"

  pl? amennyiben a Petőfi:Alföld című mű elemzésére csak az kap pontot aki megfogalmazza a költő személyes sorskérdését, illetve kitér a Kárpátok-utálatára?

  helyesírást lehet objektíven értékelni, fogalmazás tartalmiságát nem lehet. Ez olyan mintha valaki egy másik ember véleményét akarná megítélni. Nincsen rossz, vagy nem helyes vélemény. Egyeseknek nem tetszhet a másik véleménye de jogot nem formálhat rá annak eldöntésére, hogy helytálló- e a véleménye vagy sem, még akkor sem ha tanár az illető.
  Vagy netalántán úgy értékelik az adott fogalmazványt, hogy a kedves delikvens a 12 költői képből mennyit tudott felfedezni?
  nem hinném”
 • 2. palimadar 2011. május 02. 19:27
  „"Más kérdés, hogy a javító tanár arcra osztályoz, mert sok egyebet nem tehet, hiszen objektív módszerek nem léteznek egy verselemzés értékelésére."

  Ezzel gondolom sok javító tanár vitatkozna. Természetesen megjelenik a szubjektivitás, azonban szép számmal vannak objektív elemek is. Sőt, azokból van több.”
 • 1. rodeziai 2011. május 02. 17:43
  „Persze, hogy nem nehéz. Ha valakinek van egy kis szókincse, kis fantáziája az litániákat írhat a nagy büdös semmiről. Más kérdés, hogy a javító tanár arcra osztályoz, mert sok egyebet nem tehet, hiszen objektív módszerek nem léteznek egy verselemzés értékelésére.
  Így egyetemistaként tényleg azt kell mondanom, hogy az érettségi sokkal könnyebb volt, mint bármelyik egyetemi vizsga.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar érettségi 2011: rendben megkezdődtek a vizsgák

Rendben megkezdődtek a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgák hétfőn országszerte, rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés. Tovább olvasom