Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Magyar érettségi 2012: Arany, Camus, Karinthy, Heltai

Szeged - A magyar írásbeli feladatsorokkal 8 órakor megkezdődnek a 2012-es érettségi vizsgák. Már reggel fél 8-kor óriási tumultus várta, hogy beléphessen a Ságvári kapuján, miközben egy osztály éppen kirándulásra indult. Arany János, Albert Camus, Karinthy Frigyes szerepel a "fogalmazásban".
11:34 Az emelt szintű érettségi vizsgát választóknak Heltai Jenő Nagyapó című novelláját kellett értelmezniük, és választ adniuk arra, miként érvényesülnek benne a tragikus és a komikus elemek. A feladatok között szerepelt tudományos, természettudományos problémák és tudományos karakterek bemutatása irodalmi műveken keresztül. Emellett az érettségizőknek olyan feladatuk is volt, hogy bevezetőszöveget írjanak egy olyan kiállításhoz, amelyet a Petőfi Irodalmi Kör szervez a nyelvújításról fiataloknak.

Tekintse meg a még:  
Érettségidrukk a Ságvári-gimnáziumban is. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
 

Megoldások 13 óra után

A magyar érettségi feladatok nem hivatalos megoldásait 13 óra után közöljük ebben az írásunkban.

 
11:29 Jó volt? - kérdeztük, amire szinte mindig a fantasztikus választ kaptuk. Cseppet nyúzottnak tűntek a diákok, amit lehet, hogy a hirtelen jött lehűlés, borongós idő okozott.

11:02 - Érvelést választottam, fantasy és sci-fi hősöket használtam a hősiesség bemutatására. Úgy érzem, a három oldalnyi szöveg elég lesz - mondta Füge Krisztián, válogatott evezős. Az érettségiző fiatal 11 óra előtt pár perccel végzett. Társai közül egyikük szintén Camus-ra szavazott. - Első hősnek Rómeó és Júliát választottam, így egyből kettő lett. Jézus Krisztust is felhasználtam, hiszen áldozatával az emberiségért tett.

10:26 Folyosói szimpózium
- A Tetemre hívást választottam, mert egyszer írtam is erről dolgozatot. Külön szerencse, hogy javarészt emlékszem az ott leírtakra - mondta a technikai szünetre igyekvő 12/D-s diák. A teremben két tanár ügyel a rendre, a fiúk szinte még nem hagyták el a termet. Camus-n meglepődtek, bár mint mondták, nem az életműve elemzése, hanem egy kiragadott részlet érvelésben felhasználása a feladat.

10:14 Információink szerint minden kérdésben benne van a nemzeti szó. Egyesek szerint jelentős "továbbképzés" folyik az érettségin.
 
Érettségidrukk a Ságvári Gimnáziumban is. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
 
Debrecenben bombariadóval fenyegetőztek

Bombariadó volt hétfő reggel négy debreceni középiskolában, egy bejelentő azzal fenyegetőzött, hogy az érettségi vizsgák idején az intézményekben bomba robban - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának munkatársa.
Kovács Károly rendőr százados elmondta: vasárnap késő éjszaka e-mailben érkezett a fenyegetés az egyik helyi hírportál szerkesztőségébe. A levél szerint a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, a Tóth Árpád Gimnázium, a Diószegi Sámuel Szakközépiskola és a Beregszászi Pál Szakközépiskola épületében hétfőn 9 órakor bomba fog robbanni.
A rendőrség hétfőn kora reggel, még az érettségi vizsgák megkezdése előtt átvizsgálta az épületeket, de robbanóanyagot sehol nem találtak. Az érettségi vizsgák kis csúszással mindenhol elkezdődtek - tette hozzá.
 
10:03 Az 1988-as Nemzeti olvasókönyv könyvismertetőjének részletét kapták a középszintű magyarérettségin a vizsgázók - ez alapján kell válaszolniuk a szövegértési kérdésekre. A szerző Lukácsy Sándor - az előszó szerint - azért válogatta össze az olvasókönyv szövegeit, hogy "az olvasók nemzeti öntudatát fejlessze".

Azt írja, hogy nem a legszebb magyar versek és prózai szövegek gyűjteménye ez, mert - a szerző szerint - ilyenekből van elég, hanem olyan szövegek, amelyek a magyar történelemről és kultúráról szólnak. A szövegértési feladatsorra 60 percet kapnak a vizsgázók, a kérdések egy hosszabb szöveghez kapcsolódnak.

9:55 Karinthy Frigyes két karcolatának összehasonlító elemzése, Arany János Tetemre hívás című művének elemzése és a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében.

Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének két része - A jó tanuló felel és A rossz tanuló felel - az összehasonlító elemzés alapja, míg az érveléses feladathoz kapcsolódó idézet Camus Pestis című regénye. Ebben a feladatban irodalmi példák segítségével kell érvelni a heroikus életérzés mellett vagy ellen, a diákoknak valószínűleg azonnal eszükbe jut majd Petőfi Sándor életműve.

9:00 Miután befejezték a szövegértéses feladatot, a diákok 9 órakor nekikezdtek a fogalmazásnak. 12-ig írhatják az érettségit, az egyelőre titok, melyik három szerzőből választhatnak. Az első feladat megoldása után megindult a folyosói vándorlás, a diákok egyesével használhatják az illemhelyeket. Megtudtuk, nem novellaelemzés van, hanem ballada és nem verseket, hanem novellákat kell összehasonlítani.


Korábban írtuk:

A magyar írásbeli feladatsorokkal 8 órakor megkezdődnek a 2012-es érettségi vizsgák. Már reggel fél 8-kor óriási tumultus várta, hogy beléphessen a Ságvári kapuján, miközben egy osztály éppen kirándulásra indult.

- Nem valami érettségi lesz itt? - kérdezett vissza egy diák, amikor arról érdeklődtünk, mi várható? A tanterembe siető fiatal, informatika szakos fiúktól megtudtuk: százéves évfordulójuk miatt Örkényre vagy éppen Ottlik Gézára számítanak. - Megtettük, amit lehetett – tették hozzá.
 
Eréttsidrukk a Ságvári Gimnáziumban is. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

- Arany János, vagy Kosztolányi – folytatták a találgatást a 12. C lányai. A szokásos maci-csoki kombóval készülő diákok állítják, nem félnek a magyar érettségitől. - Nem számít a felvételihez, különben is a magyar értékelése elég szubjektív. Míg a mateknál vagy kijön az eredmény vagy nem, addig a magyarnál nincs ilyen pontos mérce – mondták. 8 óráig trécseltek, zsizsegtek életük egyik fontos megmérettetésére készülő ságvárisok, majd nekikezdtek a magyar érettségi írásbeli feladatok megoldásának.

További információkkal a nap folyamán jelentkezünk, és a megoldásokat közöljük.
 
Eréttsidrukk a Ságvári Gimnáziumban is. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Csongrád megyében 6335 jelentkező 22 ezer 55 vizsgát tesz, amelyből 1748 emelt szintű. Holnap matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből maturálhatnak közép- vagy emelt szinten a diákok. A megyében 58 intézményben szerveznek érettségi vizsgát. Csongrádon 1222-en, Makón 1567-en, Szentesen 2265-en, Hódmezővásárhelyen 2808-an, Szegeden 13 ezer 140-en maturálnak közép- vagy emelt szinten.
 
Eréttsidrukk a Ságvári Gimnáziumban is. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A korábbi évekhez képest lényeges változás, hogy valamennyi megyében az ottani kormányhivatal intézi az érettségit: ők jelölik ki az elnököket, szervezik az emelt szintű vizsgákat. A szervezés szabályai és elvei azonban nem változtak, így például az sem, hogy az iskolaigazgatók az írásbeli feladatlapokat a körzetközponti jegyzőktől veszik át a vizsga napjának reggelén. Az írásbeli vizsgák május 25-én fejeződnek be. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7–13. között rendezik, a középszintű szóbeli vizsgákra pedig június 18. és 29. között kerül sor.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angol érettségi feladatok, megoldások 2012: to be or...

Az angol írásbeli érettségi feladatok idén is négy részből állnak, amelyek a diákok szövegértését és… Tovább olvasom