Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Romániai érettségi: a magyar megyékben román nyelvből buktak a legtöbben

Romániában az érettségizők 55,4 százaléka vizsgázott sikeresen - közölte hétfőn Remus Pricopie oktatási miniszter.
Romániában az érettségizők 55,4 százaléka vizsgázott sikeresen - közölte hétfőn Remus Pricopie oktatási miniszter. A magyar többségű Hargita és Kovászna megyében idén is román nyelv és irodalomból bukott a legtöbb érettségiző.

A vizsgaeredmények meglehetősen nagy különbségeket mutatnak az ország megyéi között. A legnagyobb arányban (74,2 százalék) a délkelet-romániai Braila megyében érettségiztek le a diákok. Kolozs megye a csaknem 71 százalékos sikerességi rátával a második legjobb az országban, a lista végén szereplő Hargita megyében a vizsgázók 42,49 százaléka, Kovászna megyében pedig 42,74 százaléka tette le az érettségit.

"Továbbra is a román nyelv és irodalom jelenti a nagy gondot. Az idén vizsgára jelentkező diákoknak csak 50 százalékát engedték át románból" - nyilatkozta az MTI-nek Keresztély Irma, a háromnegyed részben magyarok lakta Kovászna megye főtanfelügyelője. Hozzátette, más tantárgyakból 70 és 80 százalék közötti volt a sikeres vizsgák aránya, magyar nyelv és irodalomból az érettségizők 90 százaléka tett eredményes vizsgát.

Keresztély Irma elmondta, óriási kihívást jelent a magyar környezetben élő, magyar anyanyelvű gyermekeknek, hogy a román anyanyelvű diáktársaikkal azonos követelményrendszernek kell megfelelniük.

A közel 85 százalékban magyarok lakta Hargita megyében a vizsgázók 55 százalékának sikerült a román érettségije - közölte az MTI-vel Hodgyai László, a megyei érettségi bizottság titkára. A magyar nyelv és irodalom vizsgán itt a diákok mintegy 90 százaléka volt sikeres.

Az idei romániai érettségi eredmények csaknem tíz százalékkal jobbak a tavalyiaknál. A javulás okaihoz a könnyített tételek mellett az is hozzájárult, hogy az iskolák jelentős hányadában már 12. osztályban megbuktatták a diákokat, így a gyengén tanulók nem is jelentkezhettek az érettségi vizsgára.

Olvasóink írták

  • 2. szodaviz 2013. július 08. 15:33
    „Ez így van. A délmagyar hozzászólásainál azonban elég nagy kihívás arról beszélni, hogy magyar tannyelvű osztály, hiszen az itt szerbező, románozó, stefan kontarovityozó kommentelőknek ez a kifejezés magas. Mi az hogy magyar tannyelvű, amikor mindenki román és románul beszél ? :)”
  • 1. kontrapista 2013. július 08. 15:21
    „Szerbiában a magyar tannyelvű tagozatokon végző középiskolások magyar nyelvből érettségiznek .
    A romániai magyar pártoknak is az ilyen gyakorlatot kellene kiharcolni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget értek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák

Pénteken véget értek a középiskolákban a középszintű szóbeli érettségi vizsgák, és ezzel lezárult a… Tovább olvasom