Foci VB 2014 Brazília

2014.07.11. 17:05

Hosszabbítás után világbajnok Németország

Götze 113. percben szerzett góljával Németország megszerezte negyedik világbajnoki címét.

munkatársunktól

Németország - Argentína 1-0 (0-0, 0-0)
Döntő, Rio de Janeiro, Maracana Stadion. Vez.: Nicola Rizzoli (olasz), Renato Faverani (olasz), Andrea Stefani (olasz), negyedik játékvezető: Carlos Vera (ecuadori).

Németország: Manuel Neuer - Philipp Lahm, Jerome Boateng, Mats Hummels, Benedikt Höwedes - Christophe Kramer (André Schürrle), Bastian Schweinsteiger - Thomas Müller, Toni Kroos, Mesut Özil (Per Mertesacker) - Miroslav Klose (Mario Götze)

Argentína: Sergio Romero - Pablo Zabaleta, Martin Demichelis, Ezequiel Garay, Marcos Rojo - Javier Mascherano, Lucas Biglia, Enzo Perez (Gago) - Ezequiel Lavezzi (Sergio Agüero), Gonzalo Higuaín (Rodrigo Palacio), Lionel Messi

Sárga lap: Schweinsteiger (30.), Höwedes (33.), ill. Mascherano (64.), Agüero (65.)

Gólszerző: Götze (113.)

Németország nyerte a 2014-es világbajnokságot - a díjátadás képei.

120+4. perc: Zabaleta leteríti Schweinsteigert. Ezúttal már nem olyan lényeges az ápolás: Rizzoli lefújja a meccset.

120+3. perc: Messi nagyon fölé lövi a szabadrúgást.

120+2. perc: Schweinsteiger szabálytalan Messivel szemben, szabadrúgás 22 méterről. A németet ápolni kell.

120+1. perc: 2 perc a hosszabbítás.

120. perc: Müller mutat be egy szép cselsorozatot az argentin 16-os előtt, lövése azonban elmegy a kapu előtt. Özil helyére az utolsó percekre Mertesacker áll be.

118. perc: Rojo beadását Messi fejeli 14 méterről fölé.

113. perc: Schürrle a szélről be tudja adni középre, Götzét egyedül hagyták, leveszi és egyből a kapuba lő. 1-0

109. perc: Ápolásokkal telnek a percek. Előbb Schweinsteigert kellett ápolni, majd az összefejelő Müllert és Demichelist.

105. perc: Még 15 perc, hogy játékkal dőljön el a meccs.

101. perc: Götze lövését blokkolják.

97. perc: Palacio helyzetben, megpróbálja átemelni Neuert, ám kapu mellé pattan a labda.

91. perc: Schürrle közelről Romeróba bombázza a labdát.

Foci vb 2014: Németország - Argentína (a döntő)

Négy, és nyolc éve sem dőlt el a rendes játékidőben a világbajnoki cím.

90+4. perc: Hosszabbítás jön.

90+1. perc: Három perce van még a csapatoknak, hogy a rendes játékidőben döntsék el a vb-cím sorsát. Götze lő távolról laposan, és erőtlenül. Romero fogja.

88. perc: Götze jön Klose helyére.

87. perc: Perez helyett Gago a pályán.

82. perc: Szép német összjáték végén Kroos lő centikkel mellé.

78 perc: Palacio mérkezik Higuaín helyére.

75. perc: Messi tekeri középről kapu mellé a labdát.

71. perc: Schürrle kap egy körömpasszt a tizenhatos előterében, de rosszul ér bele a labdába, Romero pedig résen van.

65. perc: Agüero üti el Schweinsteigert, ez is sárgát ér Rizzolinál.

64. perc: Mascherano a labda helyett Klose lábát találja el becsúszva: sárga lap.

60. perc: Szélről érkező beadást fejel kapura Klose, a pattintott fejest Romero fogja.

57. perc: Neuer ront ki a kapujából, hogy elüsse Higuaín fejéről a labdát, ez sikerül is neki, ám ütközés lesz a vége. Az argentínt ápolni kell. Rizzoli némi meglepetésre kifelé ítél szabadrúgást.

54. perc: Schürrle törne be a tizenhatoson belülre, de buktatják, ám így Müller elé kerül a labda, így jogos az előnyszabály. Végül szögletre pattan a német lövése.

47. perc: Biglia tálal Messi elé, aki 16-ról lő, alig megy mellé a próbálkozás.

46. perc: Agüero jön Lavezzi helyére.

Vége az első félidőnek. Mindkét csapatnak voltak helyzetei, de a gól még várat magára.

A meccs sünetében nézegessen képeket a záróünnepségről!

45+1. perc: Német szöglet után Höwedes fejese a kapufát találja el, a visszapattanó Müllerről pattan a gólvonal felé, Romero ugyan még időben ráfekszik a labdára, de Müller lesen volt, így szabadrúgás jön kifelé.

43. perc: Német akció végén Özil tálal a tizenhatos környékén tisztán érkező Kroos elé, de a lövés gyenge, Romero magabiztosan fogja.

39. perc: Messi tör kapura lesgyanús helyzetben, végül kapura tud pörgetni Neuer mellett, ám a gólvonalról kivágják a védők a labdát.

37. perc: Schürrle lövését tornássza ki a kapufa mellől Romero.

33. perc: Höwedes szemből, térdmagassában száll bele ellenfele combjába. Sárga ez is.

31. perc: Kramer nincs jól. Schürrle jön a helyére.

30. perc: Szép argentín támadás végén Huiguaín talál kapuba öt méterről Messi beívelése után, ám lesről lőtt...

29. perc: Schweinsteiger rántja le Macheranót, sárga lap a jutalma.

Foci vb 2014: Németország - Argentína (a döntő)

23. perc: Müllert szerelik, ígéretes helyzetben volt a német támadó.

21. perc: Zavar a német gépezetben: Huiguaínnak fejeli oda Kroos a labdát, így egyedül mehet Neuer ellen az argentín, ám nem találja el a kaput.

18. perc: Kramert kell ápolni. Úgy néz ki, hogy tudja folytatni.

15. perc: Német szöglet, laposan megy be a tizenegyes pont környékére, ahonnan simán felszabadítanak az argentínok.

7. perc: Messi gyorsít fel Hummels mellett, leviszi az alapvonalig, ám senki nem ér oda a középre gurított labdájára.

4. perc: Német szabadrúgás után argentín kontra, végül szerencsével kerül Higuaín elé a labda, lövése azonban elmegy a kapu előtt keresztbe.

1. perc: Németország kezdi a döntőt.

Foci vb 2014: Németország - Argentína (a döntő)

Előzetes:
Huszonnégy év után újra Németország és Argentína játssza a labdarúgó-világbajnokság döntőjét: a Rio de Janeiróban vasárnap este sorra kerülő összecsapást követően előbbi gárda története során negyedszer, utóbbi pedig harmadszor hódíthatja el a tízmillió dollár értékű, 18 karátos aranyból készült trófeát.

A legendás Maracana Stadionban két teljesen eltérő stílusú csapat lép majd pályára. Az argentinok eddig alapvetően azzal a taktikával készültek aktuális riválisuk ellen, hogy annak játékát akadályozzák és klasszis támadóik egy-egy villanására számítottak, míg a jóval támadóbb szellemben fellépő németek saját akaratukat próbálták reáerőltetni az ellenfelekre.

Foci vb 2014: Németország - Argentína (a meccs előtt)


Az elődöntőben az európai együttes történelmi, 7-1-es győzelmet aratott a házigazda brazilok felett, míg az argentinok a torna egyik legeseménytelenebb mérkőzésén gól nélküli döntetlent követően végül 11-esekkel vívták ki a hollandok ellen a jogot arra, hogy történetük során ötödször is döntőt játszhassanak.

"A Nationalelf egy nagy csapat. Ami a brazilokkal történt, az bármelyik csapattal előfordulhat" - mondta Sergio Agüero, az argentinok támadója a házigazda elődöntőben bekövetkezett összeomlására utalva. Az 55 válogatott mérkőzésén 21 gólos csatár kifejtette, hogy a németeknek is akad okuk az aggodalomra: "Kiváló játékosaink vannak, akik képesek veszélyt teremteni az ellenfél kapujánál."

A brazilok ellen pályafutása 16. világbajnoki gólját szerezte a német Miroslav Klose, aki ezzel a tornák történetének legeredményesebb játékosa lett a brazil Ronaldót megelőzve az örökranglistán. "Fantasztikus érzés volt, de aki ismer engem, az tudja, most már csak az Argentína elleni döntő érdekel. A fináléban mindenkinek a maximumot kell majd nyújtani, nagyon rossz érzés elveszíteni egy döntőt, most nyernünk kell" - mondta az SS Lazio játékosa, aki a jelenlegi csapatból egyedüliként ott volt a pályán 12 évvel ezelőtt a jokohamai fináléban, amelyen Ronaldo duplájával nyertek a brazilok.

Klose egy újabb rekordot is megdönthet a világbajnokságok történetében, ugyanis ha a német válogatott nyer, akkor a veterán támadó 17. győztes vb-meccsén lesz túl, amivel megelőzi az ugyancsak brazil Cafút.

Foci vb 2014: Németország - Argentína (a meccs előtt)


Az argentinoknál támadásban ezúttal is Lionel Messire hárulhat a főszerep, a Barcelona négyszeres aranylabdás csatára a csoportkörben - négy góllal - a hátán vitte csapatát, ám az egyenes kiesés szakaszban eddig nem talált a kapuba - igaz, számára kissé szokatlan módon be kellett segítenie a védekezésbe.

A katalánok szupersztárjának nem lehetnek túl jó emlékei a németekről, ugyanis eddigi két világbajnokságán mindig a Nationalelf elleni összecsapásokkal ért vége számára a torna: 2006-ban Németországban a negyeddöntőben még csak a kispadról nézte végig, ahogy társai elbukják a 11-es párbajt, négy évvel később Fokvárosban pedig már a pályán szenvedte végig a németek 4-0-ás diadalát.

A klubszinten már minden nagy trófeát begyűjtött, Bolha becenévre hallgató futballistának egy évvel ezelőtt a német válogatott gerincét adó Bayern München elleni Bajnokok Ligája elődöntő is pályafutása nagy kudarcai közé tartozik, a bajorok ugyanis kettős győzelemmel, 7-0-ás összesítéssel léptek túl a katalánokon.

A vb-k történetében először fordul elő, hogy ugyanaz a két válogatott harmadszor is találkozik a döntőben. Az 1986-os mexikói aranycsatát a Diego Maradona vezette argentinok nyerték 3-2-re, míg 1990-ben, Olaszországban a németek győztek 1-0-ra. A finálé magyar idő szerint vasárnap 21 órakor kezdődik.

A számok a németek mellett szólnak







A döntősök adatai

Németország:
Korábbi vb-részvételek: 17
Legnagyobb sikerek: világbajnok (1954, 1974, 1990), Európa-bajnok (1972, 1980, 1996), Konföderációs Kupa-bronzérmes (1995), olimpiai bronzérmes (1988)
FIFA-világranglista: 2.
Szövetségi kapitány: Joachim Löw (2006 júliusa óta)

Argentína:
Korábbi vb-részvételek: 15
Legnagyobb sikerek: világbajnok (1978, 1986), Copa America-győztes (1921, 1925, 1927, 1929, 1937, 1941, 1945, 1946, 1947, 1955, 1957, 1959, 1991, 1993), Konföderációs Kupa-győztes (1992), olimpiai bajnok (2004, 2008)
FIFA-világranglista: 5.
Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella (2011 augusztusa óta)

 

A két csapat egymás elleni mérlege:

  • A két válogatott eddig 20-szor találkozott egymással, az argentinok kilencszer, a németek pedig hatszor győztek, ötször döntetlen született. Mindkét csapat 28 gólt szerzett ezeken a találkozókon. 

  • Világbajnokságokon hatszor csapott össze a két együttes: kétszer a döntőben találkoztak egymással, 1986-ban Mexikóban 3-2-re nyertek a dél-amerikaiak, négy évvel később Olaszországban pedig 1-0-ás német siker született. 

  • A vasárnapi fináléban sorozatban a harmadik világbajnokságon kerül szembe egymással a két csapat, 2006-ban a házigazda németek a negyeddöntőben 1-1-es végeredményt követően 11-esekkel jutottak tovább, négy évvel később a Dél-afrikai Köztársaságban, ismét a legjobb nyolc között, 4-0-ás győzelmet aratott a Nationalelf. 

  • Legutóbb 2012 augusztusában Franfurtban barátságos mérkőzésen találkozott egymással a két csapat, akkor a dél-amerikaiak 3-1-re nyertek.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!