Beharangozó

2022.11.20. 07:00

Foci-vb 2022: taktikai újdonságokat nem várhatunk, de érzelmeket annál többet

A katari labdarúgó-világbajnokság lehet Lionel Messi utolsó nagy dobása – vélekedett lapunknak Militár Iván, az El Paso Locomotive FC akadémiai igazgatója, míg Kiss Zsolt, a Naturtex-SZTE-Szedeák másodedzője a brazilok és argentinok menetelésére számít a torna során.

Becsei Dávid

Zseniális formában érkezett a világbajnokságra Lionel Messi (jobbról), Militár Iván szerint nagyot alkothat teljesítményével.

Forrás: MTI

Botrányoktól hemzsegő előzmények után egy mérkőzéssel elkezdődik a huszonkettedik labdarúgó-világbajnokság Katarban. A nyitányon a házigazda katariak Ecuadorral találkoznak vasárnap 17 órától (élő: M4 Sport), majd hétfőtől beindul a nagyüzem napi három-négy csoportmérkőzéssel. 

Először télen 

– Picit nehezebben jött ki rajtam a világbajnoki láz a szokatlan téli időpont miatt, hiszen ilyenkor egy futballban dolgozó embernek rengeteg a teendője az év vége közeledtével – jegyezte meg a Délmagyarország érdeklődésére a szegedi származású Militár Iván, aki az amerikai El Paso Locomotive FC akadémiai igazgatójaként dolgozik a nyár óta. 

Egy világbajnoki labdarúgótornát csak az olimpiához lehet hasonlítani. Ilyenkor azok is érdeklődnek a futball iránt, akik alapvetően az év többi napján távolabbról, vagy egyáltalán nem követik az ilyen eseményeket. Éppen emiatt a legtöbben kristálytisztán emlékeznek, amikor először találkoztak a labdarúgás királyi eseményével. 

– Gyermekkorom óta szeretem a labdarúgást, bár manapság azért a család és két gyermek mellett kevesebb időm jut meccsnézésre. A katari vb-meccsekre viszont már biztosan tippelgetünk majd a nagyobb fiammal, aki már kilencéves. Végig azért még nem ül egy meccset, de érdekli, és már az újszegedi sportcsarnokba is szeret kijárni kosárlabdát nézni – kezdett el beszélni a fociról Kiss Zsolt, a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi-kosárlabdacsapatának a másodedzője. 

Az egykori kiváló kosárlabdázónak az első futballvébés élménye a magyar szurkolók egyik legkeserűbb tornája. 

Rossz emlék 

Kiss Zsolt, az egykori kiváló kosárlabdázó, aki jelenleg a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatának a másodedzője.
Fotós: Kuklis István – archív

– Még csak hétéves voltam az 1986-os vb idején, amikor utoljára játszott a csúcs­eseményen Magyarország. Emlékszem a szovjetek elleni 0-6-ra, de jobban a döntő maradt meg. Az argentinok 3-2-re legyőzték az NSZK-t, nagyjából ekkor kezdődött a német csapat iránti rajongásom is. Az 1990-es világbajnokságra viszont már teljesen emlékszem, ráadásul pont a kedvenc válogatottam nyerte meg – emlékezett vissza Kiss Zsolt. 

A harmincesztendős Militár Iván első emlékei az 1998-as tornához kapcsolódnak, amelyet a franciák nyertek meg hazai környezetben Brazília ellen. 

Balaton és vb 

– Nyári világbajnokság, hol máshol lehettünk volna éppen, mint a Balatonon? – tette fel a költői kérdést. – A nyaraló egyik kis szobájába zsúfolódott be az egész család és néztük a finálét. Erről az összecsapásról két dolog jut eszembe: miért nem játszik jól Ronaldo és miért nem nyernek a brazilok? Nekik szurkoltam, idén viszont már az Egyesült Államok és Mexikó áll a legközelebb a szívemhez, hiszen ennek a két országnak a határán élek – folytatta Iván. 

Az első élményeket követően a futballimádó szakember áttért az előttünk álló huszon­nyolc napra, valamint a várakozásaira. Több szempontból különleges világbajnokság vár ránk, hiszen először rendezik meg a tornát szezon közben, illetve a Közel-Keleten. A spe­ciális körülményekre az időjárás is hatással lesz, hiszen Katarban még ebben az időszakban is bőven harminc Celsius-fok fölött járkál a hőmérő higanyszála általában. 

Legfontosabb tudnivalók

A katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörét tizenhárom nap alatt rendezik meg, ami negyvennyolc mérkőzést jelent. December 3-án Dél-Korea–Portugália találkozó zárja az első etapot, másnap pedig már jön a nyolcaddöntő első két összecsapása. A döntőt december 18-án magyar idő szerint 16 órától rendezik majd. A csoportkör első két fordulójában 11, 14, 17 és 20 órakor kezdődik meccs, a harmadik fordulóban már csak 16 és 20 óra a kezdési időpont. A világbajnokság mérkőzéseit a közmédia csatornáin, többnyire az M4 Sporton lehet majd élőben követni, de a delmagyar.hu-n is friss hírekkel várjuk majd olvasóinkat. 

Érzelmek a köbön 

– Egy ismerősöm az elmúlt napokban úgy fogalmazott, azért várja a világbajnokságot, mert ilyenkor általában új taktikai hadrendeket is megismerhetünk. Én viszont nem várok olyat, amit klubszinten ne láttunk volna az elmúlt időszakban. Hasonló futballra számítok, mint a tavalyi Európa-bajnokságon, egyszerű játékra hatalmas érzelmekkel, viszont olyan ne történjen, mint amit Christian Eriksen esete kapcsán kellett átélnünk – osztotta meg várakozását velünk a profi futballal korán felhagyó szakember. 

Sportélmény 

Kiss Zsolt úgy gondolja, az nem igazán csalódhat majd a torna során, aki a nagycsapatok mérkőzéseit választja. Szerinte a brazilokkal és az argentinokkal biztosan számolni kell a végjátékban, de azt sem tudja elképzelni, hogy a franciák nélkül rendezzenek elődöntőt. 

– A nagycsapatok játszanak szórakoztató futballt, de a kisebbeknek szurkolok rendszerint, vagy éppen egy-egy újoncnak. Ilyenek voltak például az afrikai válogatottak a kilencvenes évek elején. 1990-ből emlékezetes a kameruniak menetelése, egészen a negyeddöntőig jutottak el. Az ilyen szereplések még a televízió előtt is nagy sportélményt jelentenek – tette hozzá. 

Ami a válogatottak teljesítményét illeti, Kiss Zsolt és Militár Iván ellentétes világbajnokságra számít. Abban egyetértettek, hogy a két dél-amerikai gigász valószínűleg ott lesz a torna hajrájában, az európai nagycsapatok viszont könnyen feledésbe merülhetnek véleménye szerint. 

Messi trónra törhet 

A szegedi származású Militár Iván, az El Paso Locomotive FC akadémiai igazgatója.
Forrás: Militár Iván családi archívuma

– A gólkirályi címért azt várom, hogy Neymar és Messi harcoljon, utóbbitól egy fantasztikus teljesítményre számítok. Jó formában van, biztosan nagyot akar alkotni. A magyar bajnokságot egyedül képviselő Aissa Laidouni miatt Tunézia meccseit is várom, Marokkóra pedig a játékstílusuk, illetve Hakim Ziyech (klubcsapata: Chelsea – a szerk.) és Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain) miatt vagyok kíváncsi. A szerb felmenőim miatt Szerbiának mindig szurkolok, de a legszorosabban az Egyesült Államokat követem majd. Bár a szövetségi kapitányukat nem kedvelem, mert támadófutballt ígért, ehhez képest csak védekeznek, érdekel, hogy mit hoz ki ebből a társaságból Anglia, Irán és Wales ellen – beszélt azokról a nemzeti csapatokról, amelyeket kiemelt figyelemmel követ majd. Hozzátette, nem gondolja, hogy a német, francia, angol trióból bármelyik megnyerné a trófeát. 

Arról pedig, hogy színvonalában milyen világbajnokságot láthatunk majd a televízió képernyői előtt, úgy vélekedett, a téli időszak az angol bajnokságban sem hoz magas színvonalat. A karácsony előtti meccsek már a gürcölésről szólnak, de az érzelmi töltet miatt teljesen mást adhat ki. 

– Emiatt nem várok taktikai újdonságokat, sokkal inkább egyszerű játékot az egyéniségek kiemelkedésével. Ez az oka, hogy ez a világbajnokság lehet minden idők legjobbja Lionel Messitől – vélekedett Militár. 

Csoportbeosztás:

A csoport: Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia. 
B csoport: Anglia, Irán, Egyesült Államok, Wales. 
C csoport: Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország. 
D csoport: Franciaország, Ausztrália, Dánia, Tunézia. 
E csoport: Spanyolország, Costa Rica, Németország, Japán. 
F csoport: Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország. 
G csoport: Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun. 
H csoport: Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea. 
Mindegyik csoportból az első két helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!