Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Keresés a témakörben: (a hozzászólások szövegében)

2007.12.02. - 64 hozzászólás Advent - Karácsony RSS Később elolvasom
#64. Szerző: csonakos | Előzmény: (#63) csonakos
2012-12-23 - 10:49 ó.
csonakos:Minden kedves újságírónak, szerkesztőnek, moderátornak, az DM összes munkatársának, kommentelőnek, kegyelmekkel áldott békés ünnepeket!

https://www.youtube.com/watch?v=yxDA6yEv8t8
kattintson a képre a nagyobb mérethez

Így elindul!

www.youtube.com/watch?v=NxNevUhII88

#63. Szerző: csonakos 2012-12-23 - 10:21 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Minden kedves újságírónak, szerkesztőnek, moderátornak, az DM összes munkatársának, kommentelőnek, kegyelmekkel áldott békés ünnepeket!

https://www.youtube.com/watch?v=yxDA6yEv8t8

#62. Szerző: x | Előzmény: (#61) csonakos
2012-12-17 - 11:35 ó.
csonakos:
okz63:
vélemény:
.suhym.:[.suhym.]
Ez volt a csónakos lánykori neve?
Te komolyan beteg vagy, inkább kezeltesd magad!
Jól látod! .suhym egy régebben többet kommentelő hölgy aki valamiért elmaradt!
Vagy nem bírta többé a hülységeinket elviselni, vagy pedig a cikkek alá ír, ahol nagyobb a forgalom.

Tirpák lapcsánka ádventkor - Csütörtök délutánonként tirpák lapcsánkát lehet enni Nyíregyházán. A népszerű ételt a karácsonyi ajándékvásárlás időszakában, a Kossuth Lajos téren, az adventi forgatagban kínálja a nyíregyházi önkormányzat.
...
... a tirpák lapcsánka annyiban különbözik a mindenütt készítettnél, hogy nem pépessé, hanem hosszú szálúra reszelik a burgonyát. Így jóval kevesebb lisztre van szükség az alapanyag elkészítéséhez, amelyet viszont jobban, erősebben fűszereznek. A kisebb mennyiségű lisztből összekevert masszát aztán bő olajban ropogósra, pirosra sütik, és ez különlegesen finommá teszi a tirpák lapcsánkát.
...
A térség szervezetbe tömörült szakácsai önként vállalták, hogy felkutatják az elfelejtett régi ételek receptjeit, újra elkészítik a különleges ételeket, megismertetik azokat a ma emberével, és megőrzik az utókornak.

A tirpákok, a török idők után elnéptelenedett Nyíregyházát újra benépesítő tót, szlovák ajkú emberek 1753-ban kerültek a településre Békés megyéből, illetve a Felvidékről, a történelmi Gömör és Hont megyéből. Akkor mindössze 400 lakosa volt a kis községnek, ezért gróf Károlyi Ferenc földesúr kérésére Petrikovics János szarvasi csizmadiamester toborozott betelepülőket.

Az új lakóknak evangélikus vallásuk miatt üldöztetésben volt részük, ők viszont szótlanul tűrték a megaláztatásokat, és ezért ragasztották rájuk a tirpák elnevezést, amely akkortájt tűrőt, szenvedőt jelentett.

#61. Szerző: csonakos | Előzmény: (#60) okz63
2012-12-17 - 07:34 ó.
okz63:
vélemény:
.suhym.:

Ez volt a csónakos lánykori neve?

Te komolyan beteg vagy, inkább kezeltesd magad!Jól látod! .suhym egy régebben többet kommentelő hölgy aki valamiért elmaradt!

#60. Szerző: okz63 | Előzmény: (#58) vélemény
2012-12-17 - 07:09 ó.
vélemény:
.suhym.:

Ez volt a csónakos lánykori neve?

Te komolyan beteg vagy, inkább kezeltesd magad!

#59. Szerző: vélemény | Előzmény: (#55) .suhym.
2012-12-17 - 00:38 ó.
.suhym.:Kérem a szerkesztőt, tegye hozzá a topik címéhez: és más ünnepek.
Köszönöm szépen.))

Csónakos!
Nem hallgattatott meg az imád.

#58. Szerző: vélemény | Előzmény: (#1) .suhym.
2012-12-17 - 00:36 ó.
.suhym.:

Ez volt a csónakos lánykori neve?

#57. Szerző: x 2012-12-17 - 00:11 ó.
2012-12-02 ... A keresztényekhez méltó életmódról beszélt advent első vasárnapján XVI. Benedek pápa a római Szent Péter téren. Mérsékletességre intette a keresztényeket az egyházfő az Úrangyala-imádság előtt mondott beszédében.

"A világban tapasztalt felfordulás vagy a közömbösség és materializmus közepette a keresztények másfajta életmódjukkal tanúsítsák az isteni üdvösséget..." - fogalmazott az egyházfő.

XVI. Benedek a Szent Péter téren, több ezer olasz és külföldi előtt nyitotta meg az adventi időszakot. Hangoztatta, hogy az idei karácsony az ősszel meghirdetett Hit Évére esik és a II. Vatikáni Zsinat ötvenedik évfordulójára.

Hozzátette, hogy Isten szeretete és igazsága a történelem folyamán mindig jelen van, de ahhoz, hogy "teljességében megvalósuljon, türelemmel és bátorsággal kell keresni..."

#56. Szerző: x | Előzmény: (#4) .suhym.
2012-12-11 - 23:32 ó.
.suhym.:Advent időszakához is kötődő hiedelmek, babonák pl.:
• Az eladósorban levő lány a hajnali misére való első harangozáskor a harang köteléből három darabot tépett, amit aztán a hajfonó pántlikájában hordott, hogy farsangkor sok kísérője legyen.
• Az Alföldön volt szokás, hogy a hajnali misére való harangozáskor a lányok mézet vagy cukrot ettek, hogy ettől édes legyen a nyelvük, s mielőbb férjet "édesgessenek" magukhoz.
• Erdélyben volt szokás, hogy a hajnali mise ideje alatt az összes ajtót, ablakot zárva kellett tartani, mivel ilyenkor a boszorkányok állati alakot öltenek, házakba, ólakba próbálnak jutni, s ott rontást okozni.
• Az Ipoly mentén járta az a hiedelem, hogy az elázott pénz Advent idején tisztul.
• Salgótarján környékén azt tartották, hogy ilyenkor tüzes emberek jártak, kiknek a szájukból tűz áradt. Az ilyen tüzes emberek ellen a néphit szerint olvasóval (rózsafüzér) lehetett védekezni.
Az államfő beszéde végén azon reményét fejezte ki, hogy az ádvent és a hanuka alkalmából gyújtott gyertyák fényei minden magyar életébe több világosságot hoznak.

#55. Szerző: .suhym. 2008-01-08 - 08:28 ó.
Kérem a szerkesztőt, tegye hozzá a topik címéhez: és más ünnepek.
Köszönöm szépen.))

#54. Szerző: .suhym. 2008-01-08 - 08:27 ó.
Vízkereszt és a farsang
[ 2008. január 05., 07:29 ]

A nyugati kereszténységben január 6-án van vízkereszt, avagy a három királyok ünnepe, a karácsonyi ünnepek zárónapja, a farsangi időszak kezdete. (A keleti kereszténységben január 6-7. a karácsony, ott a Julián-naptár szerint, 13 nappal később ünneplik a vízkeresztet.)

Az ünnep liturgiában használatos elnevezése az Epiphania Domini, az Úr megjelenése, a magyar vízkereszt a víz megszentelésének szertartásából származik. Az ünnep a IV. század végéig a karácsonyt is magában foglalta, ennek elkülönülése után lett jelentése a napkeleti bölcsek eljövetele, Jézus megkereszteltetése és Jézus csodatétele a kánai menyegzőn.

Az evangélium szerint a három királyok (a napkeleti bölcsek) a betlehemi csillag által vezérelve jöttek keletről Judeába, hogy hódoljanak a zsidók újszülött királyának. Először Jeruzsálemben keresték, majd Heródes király Betlehembe utasította őket; itt meglelték a kisdedet, s aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak neki. A hagyomány szerint hárman voltak, nevük Caspar, Melchior, Balthasar – vagyis Gáspár, Menyhért, Boldizsár. A napkeleti bölcsek tömjénadományára a tömjénezés szertartása emlékeztet.

A vízkereszt második evangéliumi története szerint amikor Jézus harmincéves lett, elment a Jordán folyóhoz, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte, s ettől kezdve tanítani kezdett. Ennek emlékére vízkereszt az ünnepi keresztelések napja volt, a katolikus egyház ilyenkor tömjént és vizet szentelt. A harmadik evangéliumi jelenet: Jézus a kánai menyegzőn anyja kérésére az elfogyott bor pótlására a vizet borrá változtatta.

Az egyházi évben vízkereszt napjától a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdáig (idén február 6-ig) tart a farsang ünnepi időszaka. Ez a közelgő tavasz örömünnepe, egyben a tél és tavasz jelképes küzdelmének megjelenítése. Elnevezése középkori német eredetű lehet, de vannak itáliai hatásra utaló adatok is.

A magyarság farsangi rítusai és hiedelmei főként a három utolsó farsangi napra („a farsang farkára") vonatkoznak. A legjellemzőbb az álarcos, jelmezes alakoskodás, ma is igen híres a mohácsi busójárás. A menetben leggyakrabban nőnek, terhes asszonynak öltözött férfiak, mesteremberek, vándorutasok, állatfigurák – főként gólya-, kecske-, ló- és medvemaszkok fordultak elő, újabban a papírmaszk és készen vett álarc is jellemző. Általános velejárója a farsang ünneplésének a rítusok bőség- és termékenységvarázsló jellege. Jellegzetes farsangi ételek a káposzta, a disznóhús, a fánk és ekkor rendezik a különböző rendű és rangú, társasági és szakmai farsangi bálokat.

Népújság
www.erdely.ma

#53. Szerző: .suhym. 2008-01-06 - 08:03 ó.

Január 6. Vízkereszt
[ 2008. január 05., 20:32 ]

Házszentelés
A karácsonyi ünnepkör zárása, és a farsangi időszak kezdete. Az egyik legrégibb egyházi ünnep, a IV. századig Jézus születésnapját és az évkezdetet is ezen a napon ünnepelték. Ezen a napon emlékezünk meg a napkeleti bölcsekről (Gáspár, Menyhért és Boldizsár a Jézus születésekor megjelent betlehemi csillagot követve, uralkodónak kijáró tisztelettel hódolt a gyermek és édesanyja, Mária előtt), valamint Jézus megkeresztelkedéséről.

E naptól kezdve szenteli a vizet a keleti egyház, a középkortól pedig a nyugati egyház is. A víz megkereszteléséből, (megszenteléséből) ered a magyar vízkereszt elnevezés. A liturgikus vízszentelést vízkereszt vigíliáján (január 5.) végezték a templomban, de haza is hordták meghinteni vele a házat, a gonosz szellemek ellen. Ezen kívül hittek gyógyító hatásában, mely mindenféle betegségre jó volt, de használták a mezőgazdaság és állattartás területein is. A víz és tömjén szenteléséből alakult ki a házszentelés

www.erdely.ma/hitvilag.php?id=31353

#52. Szerző: .suhym. 2007-12-31 - 10:22 ó.
Kányádi Sándor: Ballag már


Ballag már az esztendő
vissza-visszanézve,
nyomában az öccse jő
vígan fütyörészve.

Beéri az öreget
s válláról a terhet
legényesen leveszi,
pedig még csak gyermek.

Lépegetnek szótlanul,
s mikor éjfél eljő,
férfiasan kezet fog
Múlttal a Jövendő

#51. Szerző: Kulik | Előzmény: (#50) antikos
2007-12-28 - 19:37 ó.
antikos:Ja ezért készítettek kedves emberek nekünk ajándékot:
Ismeretlen tettesek éjszaka felgyújtották a szegedi Dóm bejárata előtt felállított Betlehemet. Mire a tűzoltók kiérkeztek és sikerült megfékezni a lángokat, addigra több mint tíz millió forintos kár keletkezett. Megsemmisült a Betlehem maga, illetve megrongálódott a templom kapuján található bronz dombormű és a bejárat mellett levő faragott oszlopok is megsérültek. Egyébként csütörtökön a dóm plébánosa többször kénytelen volt visszaállítani az ember nagyságú bábokat a helyükre, mert ismeretlenek felborították őket.

A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az ügyet. Ha felmerül az idegenkezűség gyanúja, a rendőrség megteszi a szükséges lépéseket, egyelőre azonban a gondatlanság, azaz a véletlenül bekövetkezett esemény lehetőségét sem zárják ki.
(Index)

Köszönöm minden szegedi nevében!!!


Szégyen

#50. Szerző: antikos 2007-12-28 - 16:49 ó.
Ja ezért készítettek kedves emberek nekünk ajándékot:
Ismeretlen tettesek éjszaka felgyújtották a szegedi Dóm bejárata előtt felállított Betlehemet. Mire a tűzoltók kiérkeztek és sikerült megfékezni a lángokat, addigra több mint tíz millió forintos kár keletkezett. Megsemmisült a Betlehem maga, illetve megrongálódott a templom kapuján található bronz dombormű és a bejárat mellett levő faragott oszlopok is megsérültek. Egyébként csütörtökön a dóm plébánosa többször kénytelen volt visszaállítani az ember nagyságú bábokat a helyükre, mert ismeretlenek felborították őket.

A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az ügyet. Ha felmerül az idegenkezűség gyanúja, a rendőrség megteszi a szükséges lépéseket, egyelőre azonban a gondatlanság, azaz a véletlenül bekövetkezett esemény lehetőségét sem zárják ki.
(Index)

Köszönöm minden szegedi nevében!!!

#49. Szerző: .suhym. 2007-12-28 - 16:06 ó.
Aprószentek napja

Ma van az Aprószentek napja. A bibliai leírás szerint Heródes, amikor hírül vette Jézus születését, legyilkoltatta a Betlehem környékén élő kétévesnél fiatalabb fiúkat, remélve, hogy Jézus is közöttük lesz.

A napkeleti bölcsek a csillag nyomában jőve, Júdea-szerte tudakozódtak Jézus születési helye felől, kérdezvén: „Hol van a zsidók királya, a ki megszületett?” Heródes király hallván ezt, összehívatta az írástudókat, hogy megtudakolja, hol kell a jóslatok szerint a Messiásnak megszületnie.

Trónját és dinasztiáját féltvén cselekedett így, a zsidók ugyanis a Messiás személyében földi szabadítót vártak, Dávid király trónjának jogos örökösét. Miután megtudta, hogy a Messiásnak Betlehemben kell megszületnie, hívatta a bölcseket, kifaggatta őket a gyermek életkora felől, majd Betlehembe igazította őket, hogy azok őt is nyomra vezessék.

Terve kudarcba fulladt, mert mind a bölcseknek, mind Józsefnek angyal jelent meg álombeli látomásban. A bölcseket figyelmeztette, hogy visszafelé jövet kerüljék el Heródest, Józsefet pedig, hogy Máriával és a kisdeddel szökjenek Egyiptomba. Így is lőn. Heródes nem tudta, hogy az ismeretlen dávidi sarj kicsúszott a kezei közül, úgy próbált dacolni a sorssal, hogy Betlehemben és környékén minden számba jöhető gyermeket megöletett (Mt 2,1–1.

E gyermekmészárlás áldozatait nevezi a magyar nép aprószenteknek (latin innocentes martyres = „ártatlan vértanúk”).

Ezen a napon megvesszőzték a gyermekeket a betlehemi kisdedek szenvedésének emlékére. Magyarázata kettős: egyrészt a pogány termékenységvarázslással függ össze, másrészt a bibliai történettel kapcsolatos.


(részlet)
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium


www.erdely.ma

#48. Szerző: .suhym. 2007-12-27 - 09:53 ó.
"Toldjuk" meg még a topikot:

Advent - Karácsony - B.U.É.K.!)/b]

"...mikor éjfél eljő, férfiasan kezet fog múlttal a jövendő."(Kányádi Sándor)

#47. Szerző: TELSTAR 2007-12-26 - 19:57 ó.
Mégiscsak fehér karácsonyunk lett!

#46. Szerző: .suhym. 2007-12-26 - 08:39 ó.


Csanádi Imre: Karácsony fájaA Karácsony akkor szép,
hogyha fehér hóba lép-
nem is sárba, latyakba...
Ropog a hó alatta.

Hegyek hátán zöld fenyő,
kis madárnak pihenő-
búcsúzik a madártól,
őzikétől elpártol.

Beszegődik, beáll csak
szép karácsony fájának-
derét-havát lerázza,
áll csillogva, szikrázva.

Ahány csengő: csendüljön,
ahány gyerek: örüljön,
ahány gyertya: mind égjen,
karácsonyi szépségben!

#45. Szerző: ltammy 2007-12-25 - 08:55 ó.
Boldog Karácsonyt mindenkinek!

#44. Szerző: .suhym. 2007-12-25 - 08:29 ó.

Ady Endre: Békesség ünnepén

Békesség most tinéktek, emberek.
Övendezzél, derék világ,
Hangozzatok, jámbor legendák,
Zsolozsmák, bibliák, imák.
Kicsi gyertyák, lobogjatok föl,
Bóduljunk tömjénnek szagán!...
Szép dolog ez!... Így kell csinálni
Minden karácsony-éjszakán...
Hejh, szép az istenes legenda,
A csillag, a jászol, az élet,
Ki lehetne még vele húzni
Talán még néhány ezer évet...
Békesség hát néktek, emberek,
Örvendezzék a vak, a béna:
A jászol benne van a legendában
S a jászolban benne a széna...
Különben is az élet csupa vígság,
Útvesztőkből csillag vezet ki,
A pásztorok és bölcs királyok
Szinte futnak - egymást szeretni
S a betlehemi félhivatalosban
Miként egykor meg vala írva:
Mindenkit jászolánál várja
Az arany, a tömjén, a mirrha...
Örvendezzél, derék világ,
Harsogjatok, jó, égi villik,
Örvendezzél, derék világ,
Te meg vagy váltva tudniillik.
Lobogj, kis gyertya! Meg nem árthat
Ennyi kis fény tán a világnak.
Odakint szörnyű nagy a kétség,
Odakint szörnyű a sötétség.
Odakint szörnyű vaksötétben
Sirály sikoltoz, vércse vijjog,
Bagoly huhog, kóbor eb szűköl...
Odakint valami nagy titkot
Rejteget a sötét világ,
Jó lesz mormolni szaporábban
A szent zsolozsmát, bibliát.
A föld könnyektől terhesült meg
S a terhesült föld ing, remeg,
A vajudó kínnak gyümölcse
Nem lehet más, csak szörnyeteg...
Ami sóhaj, nyögés, kín, szenny volt
És rettentett a földgolyón,
Vad orkánban kitörni készül,
Világot törve, rombolón,
Évezredes tragédiának
Bosszuló vége fenyeget,
Vad-éhesen, vad harcra készen
Állnak iszonyú seregek...
A Messiást nem várják immár,
Nem kell többé a Messiás,
Hazug a megváltás meséje,
Szentségtelen a szentirás,
Hazug minden, amit az ember
Évezredekkel istenné tett,
Csak egy igazság - közös jussú
S egyenlő végű - ez az: élet...
Ám ne nézz ki az éjszakába,
Örvendezzél, derék világ,
Hangozzatok, jámbor legendák,
Zsolozsmák, bibliák, imák,
Ne halljátok a föld-dübörgést,
Menjen tovább a szürke élet,
Közelg a földi végitélet...
Addig lobogj csak, kicsi gyertya,
Harsogjatok csak, égi villik,
Örvendezzél, derék világ,
Te meg vagy váltva tudniillik.

#43. Szerző: csonakos 2007-12-24 - 19:33 ó.
Mennyből az angyal lejött hozzátok,
pásztorok, pásztorok!
Hogy Betlehembe sietve menvén
lássátok, lássátok.


Istennek fia , aki született
jászolban, jászolban,
Õ leszen néktek üdvözítõtök
valóban, valóban.


Mellette vagyon az édesanyja,
Mária, Mária.
Barmok közt fekszik, jászolban nyugszik szent fia,
szent fia.


El is menének köszöntésre
azonnal, azonnal,
Szép ajándékot vivén szívükben
magukkal, magukkal.

A kis Jézuskát egyenlőképpen imádják, imádják,
A nagy Úristent ilyen nagy jóért mind áldják, mind áldják.

#42. Szerző: .suhym. 2007-12-24 - 18:31 ó.

József Attila: Betlehemi királyok

Adjonisten Jézusunk, Jézusunk!
Három király mi vagyunk.
Lángos csillag állt felettünk,
gyalog jöttünk, mert siettünk,
kis juhocska mondta – biztos
itt lakik a Jézus Krisztus.
Menyhárt király a nevem,
Segíts, édes Istenem.

Istenfia, jónapot, jónapot;
Nem vagyunk mi vén papok.
Úgy hallottuk, megszülettél
szegények királya lettél.
Benéztünk hát kicsit hozzád,
Üdvösségünk, égi ország!
Gáspár volnék, afféle
földi király személye.

Adjonisten, Megváltó, Megváltó!
Jöttünk meleg országból.
Főtt kolbászunk mind elfogyott,
fényes csizmánk is megrogyott,
hoztunk aranyat hat marékkal,
tömjént egész vasfazékkal.
Én vagyok a Boldizsár,
Aki szerecseny király.

Irul-pirul Mária, Mária
boldogságos kis mama.
Hulló könnye záporán át
alig látja Jézuskáját.
A sok pásztor mind muzsikál.
Meg is kéne szoptatni már.
Kedves három királyok,
jóéjszakát kívánok!

#41. Szerző: csonakos 2007-12-24 - 09:13 ó.
Ady Endre: Karácsony
1.

Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének,
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.

Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumba
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.

A templomba
Hosszú sorba
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.

Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves, kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.
2.

Bántja lelkem a nagy város
Durva zaja,
De jó volna ünnepelni
Oda haza.
De jó volna tiszta szívből
– Úgy mint régen –
Fohászkodni,
De jó volna megnyugodni.

De jó volna mindent, mindent,
Elfeledni,
De jó volna játszadozó
Gyermek lenni.
Igaz hittel, gyermek szívvel
A világgal
Kibékülni,
Szeretetben üdvözülni.
3.
Ha ez a szép rege
Igaz hitté válna
Óh de nagy boldogság
Szállna a világra.
Ez a gyarló ember
Ember lenne újra,
Talizmánja lenne
A szomorú útra.
Golgotha nem volna
Ez a földi élet,
Egy erő hatná át
A nagy mindenséget,
Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni…
Karácsonyi rege,
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra…

#40. Szerző: csonakos 2007-12-24 - 09:08 ó.
Megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet:"Ha nem gondolod komolyan, akkor nem is kéne kimondanod, hogy szeretlek. De ha komolyan gondolod, akkor szerintem sokszor ki kell mondani. Az emberek hamar elfelejtik."

Júlia - 8 éves"Amikor szeretsz valakit, akkor sokat pislogsz, és apró csillagocskák jönnek ki belőled."

Judit - 7 éves"A szeretet az, amikor apa izzadt és büdös, de anya akkor is azt mondja neki, hogy sokkal helyesebb, mint Robert Redford."

Krisztián - 7 éves"Ha jobban szeretnél szeretni, akkor egy olyan baráttal kezd, akit utálsz."

Nikolett - 6 éves"A szeretet az, ami Karácsonykor a szobában van. Ha egy pillanatra abbahagyod az ajándékok kicsomagolását, akkor lehet meghallani."

Robi - 7 éves"A szeretet az, amikor a kutyusom megnyalja az arcom akkor is, ha egész nap nem foglalkoztam vele."

Marika- 4 éves


#39. Szerző: .suhym. 2007-12-24 - 08:59 ó.
Székely Karácsony

Hóba temetkezett csíki havasokon
Áron egymagában, fönn a Madarason
Uram, fohászkodik, Fiad megszületett.
Karácsony este van, hogyha megteheted
Te, aki rendezed ezt a nagy világot,
Juttass nekünk is egy kicsi boldogságot.
Hallottalak Áron, de nem mondottad kinek.
A népemnek, Uram, szegény székelyeknek.
Az Úr kicsit hallgat, majd így szól:
Áron jókedvemben kaptál,
legyen úgy, nem bánom,
de még mielőtt a kérést teljesíteném
valamit meg kéne magyarázni nékem.

Én a székelyekről hallottam eleget,
mondtak már rólatok hideget, meleget.
Tudom, hívők vagytok, sokat imádkoztok,
de szidásomban is világelsők vagytok.
Hallom, magatokat székelyeknek valljátok,
s kiválasztott népem neveit hordjátok
Áron, Ábel, Mózes, Dániel és Dávid,
az egész Biblia egész Ábrahámig,
Ha jól meggondolom, szinte már
úgy vélem, hogy Csicsó Názáret s Ditró Jeruzsálem.
Aztán, ha jól értem magyar a beszéded,
s mégis a székelyek boldogságát kéred.
Miféle náció, mert a nyelve magyar?

Ó, Uram, szólt Áron, hisz a székely is magyar
Csak egy kicsivel több,
Úgy legalább három vagy négy fertályfokkal.
Ott álltak a fenyők keményen vigyázva,
gyertyák pislákoltak ezer csíki házban,
megkondult Csíksomlyó Máriás harangja.
Szelíd korholással szólott az úr hangja:

Jól van Áron fiam, és most tartsunk rendet,
Ez a kicsivel több megmagyaráz mindent.
Én megértettelek, és most érts meg Te is,
Kicsit ezért több a szenvedéstek is.

Szélyes Sándor
www.erdely.ma

#38. Szerző: .suhym. 2007-12-24 - 08:49 ó.
Áprily Lajos: Karácsony-est

Angyal zenéje, gyertyafény -
kincses kezem hogy lett szegény?

Nem adhattam ma semmi mást,
csak jó, meleg simogatást.

Mi gyõzött érdességemen?
Mitõl csókolhat úgy kezem?

Simogatást mitõl tanult?
Erembe Krisztus vére hullt?

Szemembe Krisztus-könny szökött? -
kinyúló kézzel kérdezem.

Áldott vagy a kezek között,
karácsonyi koldus-kezem.

#37. Szerző: popularbal 2007-12-23 - 23:56 ó.
Ím az égen feltűnik...

Ím, az égen feltünik,
Fénye melynek nem szünik,
Jákob üdvös csillaga,
A való fényár maga.
Nincs homály, itt a nap,
Minden új fényt kap.
Három bölcs, jeles király,
Aki régen jelre vár,
Látja már e csillagot,
Fényességest és nagyot.
Nincs homály, itt a nap,
Minden új fényt kap.
És a csillagfény nyomán
Járnak egy nagy Úr után:
Betlehemben föllelik,
Buzgalommal tisztelik.
Nincs homály, itt a nap,
Minden új fényt kap.
És arany ajándokot,
Mirha s tömjénillatot
Hódolattal nyújtanak
Annak, akit áldanak.
Nincs homály, itt a nap,
Minden új fényt kap.
Régi törvény vak ködét
Új világ oszlatja szét,
Tört reménység éjjelén
Fölragyog ma új remény.
Nincs homály, itt a nap,
Minden új fényt kap.
Ó te boldog, szép remény,
Melyre int az égi fény,
Véled már a szív tele,
Csüggedésnek nincs helye.
Nincs homály, itt a nap,
Minden új fényt kap.


#36. Szerző: No.6-Sy 2007-12-23 - 21:46 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Rainer Maria Rilke

Ádvent

Havat terel a szél az erdőn,
mint pehely-nyájat pásztora.
S néhány fenyő már érzi sejtőn,
miként lesz áldott-fényű fa,

és hallgatózik. Szűz utakra
feszül sok ága, tűhegye, -
szelet fog, - készül, nő magasba,
az egyetlen szent éj fele.

(Fodor András)

(a vers mellé tett kép Thomas Kinkade festménye)

#35. Szerző: csonakos 2007-12-23 - 18:37 ó.
Áldott és békés karácsonyt a Délmagyar minden munkatársának!

#34. Szerző: .suhym. 2007-12-23 - 12:23 ó.
Sík Sándor: Karácsonyi álom

Magyar karácsony fekete-fakója
És minden, ami mostani, múljon,
Száz pici gyertya gyújtatlan gyúljon,
Csillagos álom pelyhes takarója.
Álom, álom karácsonyi álom! –

Álom, álom… Betlehemben
Kicsike Jézus megszületett.
Szép Szűz Mária, egek ékessége,
Mi bűnös lelkünk egy édessége
Csókkal hajol a jászolka tövébe,
Kicsi Jézuskára rájanevet.
Édes kicsi Jézus, mindenlátó Jézus,
Ügyefogyott népre, ránk mosolyog
Csilló levegő-égben, boldog fényességben
Nekünk dalolnak angyali karok.

„Dicsőség, dicsőség mennyben az Istennek,
Békesség, békesség földön az embernek!”

Álom, álom… Kegyes kicsi Jézus,
Panaszkodjunk-e teneked?
Okos kicsi Jézus, igazlátó Jézus,
Hiszen te jól tudsz mindeneket!
S te, fényes szép angyalsereg,
A békességet is ismered!
A békesség – te jól tudod, – meleg cipő:
És édesanyja a bánsági búza.
A békesség a nagy hegyek nyugalma:
És homlokukat a Tátra koszorúzza.

A békesség egy csendes kicsi napsugár talán,
Amely a mély komoly vizek tükrén remeg:
De máshol még nem látják szegény magyar szemek,
Csak Pozsony ős Dunáján és Szent Anna taván,
A békesség a kassai harangszó,
S a székely falukon a pásztorok miséje
Kétszerte szent!…
Dicsőség a magasban… Kicsi Jézus,
Tedd, hogy legyen békesség idelent!

Dicsőség, dicsőség a magasságoknak,
Békesség a földön, békesség, békesség
Szegény magyaroknak.

#33. Szerző: csonakos 2007-12-23 - 07:30 ó.
Nemes Nagy Ágnes:
Karácsony

Fehér föld, szürke ég, a láthatáron
narancsszín fények égtek hűvösen.
Pár varjú szállt fejem felett kerengve
s el nem repültek volna űzve sem.

Csak álltam szürkén, szürke ég alatt.
– S egyszerre, mint gyors, villanó varázs
egy kicsi szó hullott elém: karácsony,
mint koldus kézbe illatos kalács.

Csodáltam. És a számon hála buggyant,
nem láttam többet kósza varjakat:
olyan szelíd volt, mint a gyermek álma,
s olyan meleg volt, mint a nyári nap.


Áldott ünnepeket kívánok!!

#32. Szerző: .suhym. 2007-12-23 - 07:10 ó.
Wass Albert: Karácsonyi versek II.

Elindul újra a mese!
Fényt porzik gyémánt szekere!
Minden csillag egy kereke!
Ezeregy angyal száll vele!
Jön, emberek, jön, jön az égből
Isten szekerén a mese!

Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek
hogy emberek lehessetek!

Vigyázzatok! Ez a mese
már nem is egészen mese.
Belőle az Isten szeme
tekint a földre lefele.
Vigyázzatok hát emberek,
Titeket keres a szeme!

Olyan jó néha angyalt lesni
s angyalt lesve a csillagok közt
Isten szekerét megkeresni.
Ünneplőben elébe menni,
mesék tavában megferedni
s mesék tavában mélyen, mélyen
ezt a világot elfeledni.

#31. Szerző: .suhym. 2007-12-23 - 07:06 ó.
Ádvent negyedik vasárnapja

Színe a bűnbánatot kifejező lila. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég ezen a napon.

#30. Szerző: .suhym. 2007-12-22 - 22:03 ó.

A szaloncukor története
[ 2007. december 22., 19:14 ]

XIV. századi francia édesség a kizárólag nálunk népszerű szaloncukor őse. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt.

Akár hungarikum is lehetne a szaloncukor, amelynek készítésével a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a magyar cukrászok.

A fára akasztható, selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt édességet azóta is kizárólag a magyarok készítik. Ha a világban bárhol szaloncukorral találkozunk, az feltehetően Magyarországon készült, s ha mégsem, akkor előfordulása csak az ott élő magyaroknak köszönhető.

Pedig a fondantcukor – túltelített oldatból kikristályosított cukormassza –, amely minden szaloncukor őse és alapja, Franciaországból származik. Első említése a XIV. századból maradt ránk. Innen vitte a XVII. században Berlinbe egy oda települt francia cukrász az akkor már népszerű csemegét. Más források szerint a törökökkel Magyarországra érkezett édességkészítők kínálatában már ott volt a gyümölcsökkel ízesített fondant-szerű cukorka, de legfőképpen a sörbet, a fondanthoz hasonló, higított cukormassza, esetleg gyümölcsökkel dúsítva, hidegen szervírozva: amit ma vizes fagylaltként ismerünk.

Mégis, ha a fondant magyarországi elterjedését kutatjuk, arra találunk adatokat, hogy német bevándorló cukorművesek hozták magukkal a fondantkészítés tudományát. Hogy mikor lett a fondantból szaloncukor? Nos, erre nincs pontos adat. Az azonban tudható, hogy a fát díszítő szaloncukor valamikor a XIX. században jelent meg az üzletekben. A század második felében már keresett karácsonyi idényterméke volt a hazai cukrásziparnak. Az első fondant-t készítő gépeket a híres Stühmer csokoládégyár és a Gerbeaud cukrászda használta a XIX. század végén.

Aztán fokozatosan gépesítették a szaloncukor készítésének valamennyi műveletét (gépi táblázás, öntés, csomagolás). A leghosszabb ideig a csomagolásban őrizték meg a kézi munkát. Sok kis műhelyben még a második világháború után is kézzel rojtozták a csomagolópapírt, csavarták a sztaniolt a dekoratív édességre.

Nyugati Jelen
www.erdely.ma

#29. Szerző: .suhym. 2007-12-22 - 09:16 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Fésűs Éva: Álmodik a fenyőfácska


Álmodik a fenyőfácska
odakinn az erdőn.
Ragyogó lesz a ruhája,
ha az ünnep eljön.
Csillag röppen a hegyre,
gyertya lángja lobban,
dallal várják és örömmel
boldog otthonokban.
Legszebb álma mégis az, hogy
mindenki szívébe,
költözzék be szent karácsony
ünnepén a béke.

#28. Szerző: csonakos 2007-12-22 - 05:29 ó.
Urunk, Jézus Krisztus,
várjuk eljöveteled, várjuk a békét,
mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben!

Várjuk eljöveteled,
mert az igazságra éhezünk,
és annyi igazságtalanság sújtja a népeket és az embereket!

Várjuk eljöveteled,
mert szomjazzuk a szabadságot,
és mindnyájan a bajok és bűnök bilincseiben kínlódunk.

Add vissza reménységünket,
amit elvesztettünk.
Add meg újra a szeretetet azoknak,
akik hideg idegenséggel viselkednek egymással szemben.
Nyisd meg szívünket,
hogy felragyogó örömödet megtapasztalhassuk életünkben.

Kérünk, hallgass meg minket. Ámen.

#27. Szerző: csonakos 2007-12-22 - 05:28 ó.
Adventi ima

Hozzád emelem
Hozzád emelem a lelkem, Istenem,
Reményem csak Tebenned,
Jaj, meg ne szégyenüljek,
Ne gúnyoljanak ellenségeim.
Akik Téged várnak, meg nem szégyenülnek.

Lila szalaggal átkötött ezüstfenyő-koszorúcska, ijedten pislákoló pici lánggal,
körülülünk, térdelünk, állunk,
ezen a korán sötétülő, adventi délutánon.

Akármilyen bágyadt is a lángod,
a karácsonyest gyertyafényben úszó fáját idézed elém, s hálás vagyok neked.
Hálás, mert megállítasz.
Megállítasz életem csetlő-botló, omló-porló rohantában
Hálás, mert kihúzod roskadozó derekam,
és sáros földről aranyszín-ragyogásra emeled a szemem.

Ámen

#26. Szerző: .suhym. | Előzmény: (#25) .suhym.
2007-12-21 - 09:32 ó.
.suhym.:Ady Endre: Virágos karácsonyi ének fel


Óhajtozom el a Magasságba,
Nagy a csúfság idelenn,
De van Karácsony, Karácsony,
Istenem, én Istenem
S ember-vágy küldte Krisztusunkat.

Két gerlicét vagy galamb-fiókát,
Két szívet adnék oda,
Hogyha megint vissza-jönne
A Léleknek mosolya
S szeretettel járnánk jászolhoz.

Krisztus kivánata, Megtartóé,
Lázong át a szívemen,
Mert Karácsony lesz, Karácsony,
Istenem, én Istenem,
Valaha be szebbeket tudtál.

Óhajtozom el a Magasságba
Gyermekségemben kötött
Minden szűzséges jussommal,
Mert az emberek között
Nem így igértetett, hogy éljek.

Követelem a bódító álmot,
Karácsonyt, Krisztus-javat,
Amivel csak hitegettek,
Amit csak hinni szabad,
Csúfság helyett a Magasságot.

Lábainknak eligazitását
Kérem én szerelmesen,
Karácsony jöjjön, Karácsony
És száz jézusi seben
Nyiladozzék ékes bokréta.Bocsánat, elütöttem valamit.((
A cím helyesen:

Ady Endre: Virágos karácsonyi ének

#25. Szerző: .suhym. 2007-12-21 - 09:26 ó.
Ady Endre: Virágos karácsonyi ének fel


Óhajtozom el a Magasságba,
Nagy a csúfság idelenn,
De van Karácsony, Karácsony,
Istenem, én Istenem
S ember-vágy küldte Krisztusunkat.

Két gerlicét vagy galamb-fiókát,
Két szívet adnék oda,
Hogyha megint vissza-jönne
A Léleknek mosolya
S szeretettel járnánk jászolhoz.

Krisztus kivánata, Megtartóé,
Lázong át a szívemen,
Mert Karácsony lesz, Karácsony,
Istenem, én Istenem,
Valaha be szebbeket tudtál.

Óhajtozom el a Magasságba
Gyermekségemben kötött
Minden szűzséges jussommal,
Mert az emberek között
Nem így igértetett, hogy éljek.

Követelem a bódító álmot,
Karácsonyt, Krisztus-javat,
Amivel csak hitegettek,
Amit csak hinni szabad,
Csúfság helyett a Magasságot.

Lábainknak eligazitását
Kérem én szerelmesen,
Karácsony jöjjön, Karácsony
És száz jézusi seben
Nyiladozzék ékes bokréta.

#24. Szerző: csonakos 2007-12-21 - 09:11 ó.
HÁLA NÉKED SZEPLŐTELEN SZŰZ MÁRIA!Szeplőtelen Mária Te Istentől arra teremtettél,
Hogy Anyja légy Fiának Karácsony éjjelén.
Megóvott Tégedet a bűn minden foltjától,
Mert általad küldte el közénk a Megváltót.

Az Úr eszköze voltál akkor, most, s örökké,
Ma népek pártfogója, s ügyvédje Istennél.
Tudjuk, hogy Fiadat naponta sebezzük,
Tenger bűnünkkel újból a keresztre szegezzük.

Tudjuk, mi emberek gyarlóvá lettünk,
Az Atya parancsát már kezdetben megszegtük.
Szent Fiad vállalta, hogy a Gonoszt eltiporja,
Te segítője lettél az irdatlan harcban.

Kérünk, óh Mária, ki bűntől mentes lett,
S Fiad szava Téged Anyánkká tett,
Nyújts felénk kezed, hogy a sártól szabaduljunk,
Gyermeked Vére által mi, s a világ megtisztuljunk!

Szent, s boldog lesz a Karácsony, Fiad jövetele,
Ha szívünkbe a Te szereteted költözik be!
Segíts hát Mária, Isten Szülője!
Segíts, hogy lelkünk a rosszat legyőzze!

Mi is készíthessünk jó meleg jászlat,
Hol Kis Ded Gyermeked békésen alhat!
Védve Őt a világ durva zajától,
Remélve, hogy elvezet Ő minket az Örök Hazához!
Írta: Szőcs György 2005. december 8.-án

#23. Szerző: csonakos 2007-12-20 - 21:19 ó.
Ó jöjj,ó jöjj Üdvözítő
beteljesűlt már az idő.
Törd át az ég zárt ajtaját
vár a világ sóvárgva rád.


Megnyílt az ég harmatozva
megváltónkat hogy lehozza.
Ég felhői nyíljatok szét
hozva Jákob fejedelmét.


Föld virulj ki völgyön halmon
viruló zöld had fakadjon
Nyílj ki földnek szép virága
Dávid házának királya.


Ó fényes nap,ó szép csillag
téged vágyunk mi látni csak.
Kelj fel napunk fényességed
űzze el a sötétséget.

#22. Szerző: .suhym. 2007-12-20 - 08:11 ó.
Babits Mihály: Karácsonyi ének (részlet)

Becsesnek láttad te e földi test
koldusruháját, hogy fölvetted ezt?
s nem vélted rossznak a zord életet?
te, kiről zengjük hogy "megszületett"!

Szeress hát minket is, koldusokat!
Lelkünkben gyujts pici gyertyát sokat.
Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk
törékeny játékunkat, a reményt.

#21. Szerző: .suhym. 2007-12-19 - 13:45 ó.
Reviczky Gyula: Karácsonykor

A zúgolódás, gúny, harag
Rég halva már szivemben.
Egy szóval sem panaszkodám
A kis Jézuska ellen.

Nem vádolám balgán azért,
Hogy engem kifelejtett.
Hogy nem hozott ajándékot,
Szemem könnyet nem ejtett.

Lelkem nyugodtan, csöndesen
Átszáll a nagy világon.
Imádkozom, hogy Jézusom
Minden szegényt megáldjon.

Ágyamra dőlök s álmodom
Egy régi, édes álmot:
Boldog, ki tűr és megbocsát,
S ki szenved, százszor áldott!

#20. Szerző: .suhym. | Előzmény: (#18) csonakos
2007-12-19 - 13:39 ó.
csonakos:Dömötör Tibor

Karácsonykor:
Angyalok szállnak,
Híradást hoznak,
Béke jegyében,
Élet fényében,
Szentség lelkében,
Hívők hitében,
Krisztus képében
Földön jár az Isten.

Karácsonykor:
Harangok zúgnak,
Szent igék szólnak,
Imádság szárnyán,
Szíveknek vágyán,
Zsoltárok hangján,
Szeretet hídján,
Bocsánat útján
Mennyben jár az ember.


#19. Szerző: .suhym. 2007-12-19 - 11:12 ó.
Reményik Sándor: A betlehemes
Jékely Mártának

Az ott Szeben - -
Három fenyőfa közt elfér a képe.
A látcsövemen át
Nézem ezt a kis játék-skatulyát.
Oly óriásnak érzem magamat,
Oly vidám óriásnak,
Úgy megemeltek engem a Hegyek:
Jő, hogy kezembe fogjam, felragadjam
S magasra tartsam
Azt a messzi kis játék-skatulyát
És benne minden jajt s minden kacajt
És minden megfeszített életet:

Mint a jászolt a Betlehemesek.

#18. Szerző: csonakos 2007-12-19 - 07:43 ó.
Dömötör Tibor

Karácsonykor:
Angyalok szállnak,
Híradást hoznak,
Béke jegyében,
Élet fényében,
Szentség lelkében,
Hívők hitében,
Krisztus képében
Földön jár az Isten.

Karácsonykor:
Harangok zúgnak,
Szent igék szólnak,
Imádság szárnyán,
Szíveknek vágyán,
Zsoltárok hangján,
Szeretet hídján,
Bocsánat útján
Mennyben jár az ember.

#17. Szerző: csonakos 2007-12-18 - 19:16 ó.
AdventMinden fehér zúzmara, minden fehér tiszta hó,
készülődik a természet is, hisz érkezik a Megváltó.
Néma a táj, de ez nemcsak üres csönd,
egy várakozással teli gyönyörű öröm.
Még mélyen álmodik a köd, a szelíd völgyek fölött,
s a hideg szél is átfúj a havas tűlevelek között.
Kecses jégvirágok nyílnak az ablaküvegen,
de már készülődik egy új Fény, ami a lélek melegét hozza el nekem.
Mikor már nemcsak tudod, hanem érzed is,
hogy drága Jézusod megszületik,
szíved felemelkedik egészen a puha felhőkig.
És édes a gondolat, ha hiszed a titkot,
Karácsonykor Istened megajándékoz.
Eljön hozzád a Betlehemi Csillag,
készítsd fel a lelked, hogy méltón fogadhasd.
Szeráfok halk éneke kíséri a Mindenség Királyát,
akinek tiszta, szelíd lénye többet ér az egész teremtett világnál.
Szeretet átölel és átjár a várva várt öröm,
jöjj el Karácsony te legszebb éjszaka a földön.

#16. Szerző: .suhym. 2007-12-16 - 09:20 ó.
Ádvent harmadik vasárnapja

Gaudete (örvendjetek!) vasárnap kiemelkedik a többi közül, ádvent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.

#15. Szerző: .suhym. 2007-12-15 - 19:13 ó.
Karácsonyok
Tarné Lévay Pálma

Ó, ti fázó gyermek lelkek,
csodát váró kisgyermekek;
Gyertyácskákat gyújtogattok,
karácsonyfát díszítgettek.
Csodát váró kisgyermekek,
magatokat áltatjátok;
csodákat ti teremtetek
gyújtogatva gyertyalángot.

De ti, fázó gyermeklelkek,
csodákat csak teremtsetek:
gyújtsatok csak sok kis lángot,
melegítsék a világot.

Hozzászólások megjelenítése oldalanként:
bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...