Életstílus

2016.11.22. 19:03

II. Erzsébet uralkodása előtt tiszteleg David Hockney különleges alkotása

A londoni Westminster-apátság északi kereszthajóját világítja majd meg az az óriási ólomüveg ablak, amelyet az elismert művész, David Hockney készít II. Erzsébet brit királynő uralkodása előtt tisztelegve.

A 79 esztendős festő templomi üvegablaka virágokkal teli tájat ábrázol majd a The Guardian brit napilap online kiadása szerint. A mű az apátság északi kereszthajójában az egyik síküveg ablak helyére kerül. Az alkotás 1,8 méter széles és 6 méter magas lesz. Hockney még a terveken dolgozik, az ólomüveg ablakot a yorki Barley Stúdióban gyártják le. 


Hockney, aki 1990-ben visszautasította a lovagi címet, öt éve egy a BBC-nek adott interjújában elmondta, felkérték arra, hogy fessen egy portrét a királynőről, de ő nem fogadta el a megbízást. "Amikor megkértek, azt válaszoltam, sok a dolgom, éppen Angliát festem. A királynő országát" - idézte fel. 


A visszautasítás nem szült rossz vért, 2012-ben II. Erzsébet neki adományozta a királyi érdemrendet (Order of Merit) Lucian Freud halála után. Ő volt az egyetlen festő Hockney előtt, aki a kitüntetésben részesült. 


A királynő sok szállal kötődik a Westminster Abbeyhez: ott rendezték meg az esküvőjét 1947-ben, és ott tették fejére a koronát is 1953-ban.  


"Nagyszerű, hogy egy nemzetközileg elismert kortárs brit művész munkája kerül az apátságba" - jelentette ki a nagytiszteletű John Hall, a Westminster esperese. 


A festő a pop art képviselőjeként elsősorban új technikák alkalmazásával hívta fel magára a figyelmet. Számos művet alkotott például iPad és iPhone segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!