Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2013. 05. 23. csütörtök - Dezső

Még több

Keresés a témakörben: (a hozzászólások szövegében)

2006.09.28. - 3167 hozzászólás RÉGI SZEGEDI KÉPEKET IDE !!! RSS Később elolvasom

#3167. Szerző: BB22 2013-03-08 - 09:03 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Azt nem tudom, hogy ekkor még emelkedett-e a víz tovább, de már így is elég ijesztőnek tűnik.

#3166. Szerző: BB22 2013-03-08 - 09:00 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Az 1970-es árvízhez is találtam képeket, apám aktívan részt vett a védekezésben, de a fényképezőgépet azért nem hagyta otthon. Itt épp zsákokat pakolnak a fiúk, talán az izzadtságtól kicsit homályos a kép.

#3165. Szerző: BB22 2013-03-08 - 08:57 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Ha nem tévedek, ez is a Vidámpark

#3164. Szerző: szabójóska | Előzmény: (#3150) PTG-s
2013-02-17 - 16:50 ó.
PTG-s:
x:
pbg:Az újszegedi vidámparkról tudna valaki képeket feltenni?
"újszegedi vidámpark"

Ez a mű a Füvészkertet ékesíti, nem a vidámparkot, legalább is az utóbbi kb. 30 évben.

Igen ez a lótuszos tó közepén áll és annyit tennék még hozzá, hogy Tápai Antal alkotása melyet tudomásom szerint fiatal leányáról Tekláról mintázott valamikor 50. táján. Én akkortájt sokszor jártam náluk a Csongrádi- s.uti műtermében is. Ma a helyen csak egy agyonnyesett Gingko fa áll ( valamikor három volt), melyet még Móra F.-től kapott ill az szerezte "kedves fiának" Süvegh főkertésztől.

#3163. Szerző: A.R. 2013-02-15 - 14:55 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Védekezés a partfal déli végénél 1970

#3162. Szerző: A.R. 2013-02-15 - 14:55 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Tisza és Maros összefolyása 1970

#3161. Szerző: A.R. 2013-02-15 - 14:54 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Mederbiztosítás az új partfalhoz 1974

#3160. Szerző: A.R. 2013-02-15 - 14:54 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Homokzsákok a Vízműnél 1970

#3159. Szerző: A.R. 2013-02-15 - 14:54 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Bertalan emlékmű 1970-ben

#3158. Szerző: A.R. 2013-02-15 - 14:42 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Bár nem kép hanem könyv azért remélem szivesen fogadjátok tőlem.
Az 1879-es és 1970-es árvízről megjelent könyv.

data.hu/get/6210163/Simon_Istvan_-_Nagy_vizek_kronikaja_1979.pdf

#3157. Szerző: x 2013-02-12 - 17:10 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez "1983. június elején fényképezte ..., a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott muzeológusa ezt a nyugalmat árasztó felsővárosi csendéletet." - Nyugalmat, pangást és nyomort áraszt a "csendélet".

#3156. Szerző: szatyi | Előzmény: (#3155) pbg
2013-01-28 - 09:12 ó.
pbg:
szatyi:
pbg:A volt szovjet emlékműről, a VasMarcsáról egy-két képet kérhetnék?
Köszi a vidámparkos képeket!!!

Ha erre gondoltál, ez nem "szovjet emlékmű"!

Igen, erre gondoltam, nem tudom minek is nevezzem, köszi a képet!

"SEGESDI GYÖRGY, Dávid Károly: Tanácsköztársasági emlékmű
Bronz szobor a figura 350 cm magas. Az egykori szegedi vár helyén kialakított Stefánia sétány gyönyörű parkjában a múlt századelőn Erzsébet királynő, Dankó Pista, Rapaics Radó szobrai kaptak helyet. 1945-ben Sztálin sétánynak nevezték el, s emiatt eltávolították innen a régi "polgári világ" kényessé vált emlékműveit. Egy ideig Lenin Sztálin kettős emlékműve volt egyedül látható a kiterjedt térségen, de 1957-ben ezt is eltávolították. Később a helyére került Segesdi robusztus, keselyűn tipró asszonyalakja. Dávid Károly építész tervezte a szobor mögötti "díszfalat", mely funkciótlan, erőszakolt elem volt. (A falat 1988 augusztusában lebontották) "Érdekes módon, a függetlenségre hajlamos közízlés nem az orosz jelenlét fent említett jelképeit tartotta a város legcikibb köztéri objektumának. Ezzel a státusszal a Stefánián 1960-ban felállított tanácsköztársasági emlékmű büszkélkedett. A “Libás nőként”, emlegetett “Állj meg villamos, elütötted a libámat” szlogennel gúnyolt, szakértők szerint elfogadható művészi értékű alkotás Segesdi György munkája. A közutálat minden bizonnyal elsősorban a szobor szerencsétlen, a környezetbe nem illő, erőszakos látványt nyújtó elhelyezésének köszönhető. A szobor mögötti “díszfalat” 1988-ban bontották le, az emlékművet pedig 1992-ben távolították el véglegesen."
Forrás: Tiszanet

#3155. Szerző: pbg | Előzmény: (#3154) szatyi
2013-01-27 - 21:28 ó.
szatyi:

Igen, erre gondoltam, nem tudom minek is nevezzem, köszi a képet!

#3154. Szerző: szatyi | Előzmény: (#3153) pbg
2013-01-27 - 13:29 ó.

#3153. Szerző: pbg 2013-01-26 - 22:12 ó.
A volt szovjet emlékműről, a VasMarcsáról egy-két képet kérhetnék?

#3152. Szerző: Byron67 | Előzmény: (#3138) x
2013-01-25 - 11:04 ó.
Az eredeti forrás a Szeged Panoráma oldala:
http://szegedpanorama.blogspot.hu/2012/11/a-szegedi-szoke-tisza-gozhajo-eredeti.html

#3151. Szerző: x | Előzmény: (#3150) PTG-s
2013-01-24 - 12:48 ó.
PTG-s:
x:
"újszegedi vidámpark"
Ez a mű a Füvészkertet ékesíti, nem a vidámparkot, legalább is az utóbbi kb. 30 évben.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Eltévesztettem? Elnézést...

#3150. Szerző: PTG-s | Előzmény: (#3145) x
2013-01-24 - 11:43 ó.
x:
"újszegedi vidámpark"

#3149. Szerző: szatyi | Előzmény: (#3148) Teo
2013-01-23 - 21:02 ó.
Teo:
A.R.:Hol volt?

Egy átmeneti állapotban lévő ötajtós Bengáli a Marx téren 1971-ből:
ugyan megvan még az alsó fehér színű csík, de az ajtók már
telesárgára vannak fényezve.

Bengáli a Marx téren

Egyébként: a kérdés nem a villamosra vonatkozott!

#3148. Szerző: Teo | Előzmény: (#3102) A.R.
2013-01-23 - 19:08 ó.

Egy átmeneti állapotban lévő ötajtós Bengáli a Marx téren 1971-ből:
ugyan megvan még az alsó fehér színű csík, de az ajtók már
telesárgára vannak fényezve.

#3147. Szerző: mimiba | Előzmény: (#3144) pbg
2013-01-14 - 10:14 ó.
az alábbi linken van egy pár kép a szegedi vidámparkról a felvételek 1987 telén készültek
http://fotoklubszeged.fw.hu/vidampark/index.htm

#3146. Szerző: mimiba | Előzmény: (#3144) pbg
2013-01-14 - 09:49 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez

#3145. Szerző: x | Előzmény: (#3144) pbg
2012-12-29 - 12:18 ó.
"újszegedi vidámpark"

#3144. Szerző: pbg 2012-12-28 - 17:46 ó.
Az újszegedi vidámparkról tudna valaki képeket feltenni?

#3143. Szerző: malwin | Előzmény: (#3138) x
2012-11-26 - 19:10 ó.
Az nem hajónapló, hanem a hajókönyv.
A hajónaplóba a hajó útjai során történt eseményeket, a szolgálati teendőket, a személyzetet, a hajó útirányát, indulását-érkezését stb jegyzik fel, a hajó könyve a hajó berendezéseinek változásait, a velük történteket, a hajótesten, gépészetben végrehajtott változtatásokat, baleseteket stb rögzítik.

Persze hajónaplónak jobb cím.

#3142. Szerző: TZiky | Előzmény: (#3141) PTG-s
2012-11-20 - 21:28 ó.
PTG-s:
TZiky:
A.R.:Hol volt-van?
Szerintem Szentháromság u.

Üdv:
TZiky:-))

Ez a volt Kettes Gyakorló, most Karolina ált. iskola és gimnázium.
Így van.

Amelyek miatt viszont mégis megfelelőnek gondoltam:
1, A két fényképen lévő épület utcafrontjának strukturáltsága szerintem megegyezik;
2, A két fényképen az épületek "túlsó" szomszédépületek utcafrontjának strukturáltsága szerintem szintén megegyezik;
3, A Szeged története 4. kötete pedig azt írja, hogy:Az 1928/29-ben felépült kétemeletes szép iskolaépületben, a Szentháromság és Vaspálya (Szent Ferenc) utca sarkán, a régi Oltványi-féle népiskola helyén a következő iskolatípusok működtek: [...]
7. R. kat. Tanítóképző Intézet és Gyakorló Elemi iskola. A tanítónőképzőt 1901 óta tartották fenn az iskolanővérek.
(Forrás: Szeged története 4) Azaz 1901 óta volt a Szentháromságon tanítőnőképző, és amellé csak 1928/29-ben épült a sarokra a kétszintes iskolaépület. A fénykép pedig a két időpont között készülhetett.

Üdv:

#3141. Szerző: PTG-s | Előzmény: (#3109) TZiky
2012-11-20 - 15:50 ó.
TZiky:
A.R.:Hol volt-van?
Szerintem Szentháromság u.

Üdv:

Ez a volt Kettes Gyakorló, most Karolina ált. iskola és gimnázium.

#3140. Szerző: PTG-s | Előzmény: (#2806) PTG-s
2012-11-20 - 14:33 ó.
PTG-s:
szatyi:
s3307:
saxonbrown:
öregvegyész:
öregvegyész:
szatyi:
bagoly:
öregvegyész:
bagoly:Ezt a képet egy másik honlapról töltöttem le. Számomra szintén a gyerekkoromat idézi amikor még olyan kevés autó volt forgalomba, hogy a belvárosban volt a benzinkút. Van valakinek arról a benzinkútról képe ami a nagykörúton volt?

Kedves Bagoly!. Én nem emlékszem a Fölsővároson benzinkútra. Pontosabban csak két kútra emlékszem a városban ,Az egyik a Bruckner elött a másik a lófaránál volt, A harmadik kut kinn volt s Gizella hídon túl a vásártér sarkában.De elképzelhetönek tartok továbbiakat is, Nagyon hálás lennék,ha csak a helyeiket valaki megirná. hátha ébred az emlékezet, Ugy emlékszem a TEFU-nak a Tolbuchinon (ma Kálvária sut) saját kútja volt.meg talán a rendőrségnek ill nyilvánvalóan a honvédségnek is.De azok értelemszerűen nem voltak nyilvánosak

Megkérdeztem az egyik jóbarátom akinek arra volt a "gyerekszobája". Ő azt mondta,hogy a Csuka utca és a Szt László utca között volt a külső oldalon valahol olyan tájon ahol annak idején József Attila is lakott és ez a ház emléktáblával is meg volt jelölve. Szemben vele pedig egy TÜZÉP telep volt ,amelyre szintén emlékszem. Egyébként a JA-féle házban volt a rendőrség talált tárgyak osztálya is ahol szintén jártam,csak a benzinkút maradt a homályban a fejemben.
Vásárhely felől ahogy jöttünk elfordultunk jobbra a Csongrádi sgt. felé, a jobb oldalon volt egy szintén két oszlopos benzinkút a 60-as években.Hatázozottan emlékszem rá mert mikor jöttünk Szentesről többször is ott tankoltunk.

Pontosan!

Hát ez kicsit kevert lett.

Bár nem a témához való, de ez is régi kép!

ez nem a régi vasúti híd??

A háttérben van a vasúti híd, az előtérben a háború előtti ún. Eiffel híd, aminek csak a hídfői és a feljárói maradtak meg.

A "találttárgyak" házon túl a József A. sgt. felé volt a kút, (én a brüsszeli krt. 9.-re emlékszem, de ez csak halvány sejtés) tán még a tartályokat sem szedték még fel.

A hetvenes évek közepén még üzemelt.

#3139. Szerző: PTG-s | Előzmény: (#2810) agrav44
2012-11-20 - 14:28 ó.
agrav44:Katonai temető. A szegedi hősök nyughelye. A kép vajon hol készülhetett és mikor?
Akinek van véleménye kérem írja le.
Köszönettel: agrav44

Valahol az egykori első világháborús harcterek mögötti területen van kialakítva a doberdói fensík ,,hátországában". Ha megtalálom a kiadványt amiben láttam a képet is és több cikket a témával kapcsolatban jelentkezem.

#3138. Szerző: x 2012-11-17 - 21:48 ó.
Digitalizálták a Szőke Tisza hajónaplóját - Az utolsó naplóbejegyzés 1955. november 10-én keletkezett, a háborús időszak homályos. ...

#3137. Szerző: BB22 2012-11-08 - 16:28 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Ha már a régi időknél tartunk, Lenin is szóba került, egyébként is a noszf évfordulója volt a minap: ha nem tévedek, ez a kép épp az 50. évfordulón készült.

#3136. Szerző: a84esbusz | Előzmény: (#3134) BB22
2012-11-05 - 15:29 ó.
BB22:Sok-sok óra alatt sikerült végig böngésznem ezt a rendkívül értékes fórumot. Pár évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, valaki kért egy ilyen képet. Hát, bocs. Talán még nem késő.

Köszönet ezért a képért!!! Tetszik a bal oldalon lévő kék színű Garant teherautó. Jobb oldalon ott van az olvasó tábla ahol mindig ki volt rakva az aznapi délmagyar olvasásra.

#3135. Szerző: öregvegyész | Előzmény: (#3134) BB22
2012-11-05 - 10:09 ó.
BB22:Sok-sok óra alatt sikerült végig böngésznem ezt a rendkívül értékes fórumot. Pár évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, valaki kért egy ilyen képet. Hát, bocs. Talán még nem késő.

De sok minden volt ez a paéota a Stefánián.
Egy adomát hadd osszak meg: SzegednekSztalin-Lenin szobor kellett ami nem kis fejtörést üküzütt Tápai Antalnak,mert kideról Lenin kissé magasabb nolt a NAGY Sutálinnáé. Ezlrt ült Éenin.. De hogy miért últ Lenin Vásárhelyen,abban a félteérthrtő pózban Vásárhyen, meg ül ma is azt csak Szabó Iván tudná megmondani

#3134. Szerző: BB22 2012-11-05 - 08:28 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Sok-sok óra alatt sikerült végig böngésznem ezt a rendkívül értékes fórumot. Pár évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, valaki kért egy ilyen képet. Hát, bocs. Talán még nem késő.

#3133. Szerző: TELSTAR 2012-11-04 - 22:59 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Helyőrségi templom a régi Várban.

#3132. Szerző: TELSTAR 2012-11-04 - 22:58 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Helyőrségi templom az egykori Várban.

#3131. Szerző: PTG-s | Előzmény: (#3120) szatyi
2012-11-03 - 21:27 ó.
szatyi:
PTG-s:
öregvegyész:62 óta vannak Bengáliak Stegeden.
öregvegyész:
szatyi:
öregvegyész:
szatyi:
öregvegyész:
szatyi:

A tippem: József A. sgt-Rózsa u. sarok. Bal sarokban lehet a Rózsafa kocsma, a villamos mögött meg a (volt) Deák Ernő zöldségese.

Nem hiszem. Ott nem volt a sínen kívűl kerékpár út.

Én is csak tippeltem!
Annak idején sehol sem volt kerékpár út!
Erre gondoltam:

Oké. de akkor még Népbolt volt az ölséges helyén és az öreg Baranyi őrízte a kerthrlyiség bejárata táján a bicikliket. Továbbá a Retek útca nem kanyarral,hanem merőlegesen jütt ki a Vásárhlyi s,útra mbuszmegálló pedig csak a Postás nál,meg a töltls előtt voltNo meg a Dorthy telep végén és a Tyúkásznál. Szándékosan írom az akkori neveket Ez olyan 58 táján volt,amiről én beszélek,A zöldséges hosszú bolbezárás után lett amikor a panel-Taeján odáig értkb 73-76.

Természetesen akkor még népbolt volt a sarkon(igaz, lényegtelen, mivel a villamos takarja). "Bengáli" villamos viszont nem volt még 58 táján.

Sándor 56 után az elsők között nyitotta meg a vendéglőjét ( az elvett a Boszorkánykonyha helyén volt Polgári sörözó néven) és kertvendéglőkénz indult,marha és birkapürköltet lehetett enni a ház elózzi vaskerítéses kertbe hozták ki. Utána lett Rózsafának elnevezve és lépett vissza kocsmává. Könnyebben elfogadnám ha ez az elókert látszana, Valamint ha az a Rózsa utca, akkor keskenynek tűnikKét járda két árok és egy elég széles nagykockás köves út közérütt. No meg a biciklis.Emlékeim szerint inkább a járdán bicikliztek akkortált a Ribizsár malom felé ,én is merta villamoson kivúl kivlről nem volt út,csak gyöp

82 óta vannak Bengáliak Szegeden

A kerékpáros egy segédmotoros kerékpáros igazából, de a típust nem ismerem fel.

Valószínű, hogy egy öreg Simson Suhl.

Gyönyörű! Ilyen volt sötétbarnában boldogult Rigó Laci bácsinak, aki műhelyfőnök volt a Dériben.

#3130. Szerző: öregvegyész 2012-11-03 - 14:23 ó.
evdes Attika,legyen igazad,. Talán emlékskszel 56-ban ez ahíd kibírta hogy vágog álltták a szobjet tankok.Nem Szegedbek ápúlt,hanem a Balkán és olaszorszég felé- Csunáljatoj egy biciklis hidat ,mint szolnokon,.

#3129. Szerző: öregvegyész | Előzmény: (#3128) attilav
2012-11-02 - 19:04 ó.
attilav:

Hát ez egy álom. At egy nagyon gyenge szerkezetű híd volt- A minél kjsebb terhelés érdekében, burkolata szurokra öntött tölgyfa kockákból állt.

Azért az eiffel híd rekonstrukciója szerintem nem tartozik a légvárak közé, a pillérek megvannak csak magasítani kell őket és csinálni kell egy új beton vasszerkezetet. Egy szóval sem mondtam hogy a régi eiffel híddal azonos szerkezetűre kellene újjáépíteni.
A cél az hogy megközelítőleg úgy nézzen ki mint az Eiffel híd de a teherbírása a mai követelményeknek megfeleljen! Azaz a szerkezet modern legyen, de kinézetben amennyire ez lehetséges törekedni kell az Eiffel féle látványra. Abban valószínű sokan egyetértenek hogy a mostani belvárosi híd egy undormány, és szerintem nem is illik ebbe a történelmi miliőbe. Lapos ipari vasszerkezet, nincs íve, ennél még a Bertalan híd is szebb, ívesebb. Arról nem is beszélve hogy a felső vasszerkezet zavarja a kilátást. A másik érv az eiffel híd újjáépítése mellett hogy így magasabb lesz a híd és a nagy magasságú teherhajók átférnek alatta, jelenleg erre csak a Bertalan híd van felkészítve. Az újjáépített szerkezet szélesebb lenne így elférne kétoldalt a kerékpárút, nem kellene kényszerűségből kerékpárral a járdát használni, az ebből fakadó baleset veszély is kiküszöbölhető, turista vonzó szempontból is jobb egy Eiffel hídhoz hasonló szerkezet.

A déli híd helyére már vannak tervek. A vasútvonal újjáépítésére többen a Szerbián keresztüli nyomvonalat preferálják, ez szerintem hiba, nem uniós tag, schengeni sem lesz egyhamar, miért szívassuk magunkat? Közvetlen Szeged-Arad vasútvonal kell!!!
Nem vagyok szakember, sem pénzügyi zseni,de akörül bolyongani ,hogy szép lenne, meg lenne hely a bicikliknek szerintem kevés érv. Vannak realitások,sajnos.

#3128. Szerző: attilav | Előzmény: (#3127) öregvegyész
2012-11-02 - 09:44 ó.

Hát ez egy álom. At egy nagyon gyenge szerkezetű híd volt- A minél kjsebb terhelés érdekében, burkolata szurokra öntött tölgyfa kockákból állt.

Azért az eiffel híd rekonstrukciója szerintem nem tartozik a légvárak közé, a pillérek megvannak csak magasítani kell őket és csinálni kell egy új beton vasszerkezetet. Egy szóval sem mondtam hogy a régi eiffel híddal azonos szerkezetűre kellene újjáépíteni.
A cél az hogy megközelítőleg úgy nézzen ki mint az Eiffel híd de a teherbírása a mai követelményeknek megfeleljen! Azaz a szerkezet modern legyen, de kinézetben amennyire ez lehetséges törekedni kell az Eiffel féle látványra. Abban valószínű sokan egyetértenek hogy a mostani belvárosi híd egy undormány, és szerintem nem is illik ebbe a történelmi miliőbe. Lapos ipari vasszerkezet, nincs íve, ennél még a Bertalan híd is szebb, ívesebb. Arról nem is beszélve hogy a felső vasszerkezet zavarja a kilátást. A másik érv az eiffel híd újjáépítése mellett hogy így magasabb lesz a híd és a nagy magasságú teherhajók átférnek alatta, jelenleg erre csak a Bertalan híd van felkészítve. Az újjáépített szerkezet szélesebb lenne így elférne kétoldalt a kerékpárút, nem kellene kényszerűségből kerékpárral a járdát használni, az ebből fakadó baleset veszély is kiküszöbölhető, turista vonzó szempontból is jobb egy Eiffel hídhoz hasonló szerkezet.

A déli híd helyére már vannak tervek. A vasútvonal újjáépítésére többen a Szerbián keresztüli nyomvonalat preferálják, ez szerintem hiba, nem uniós tag, schengeni sem lesz egyhamar, miért szívassuk magunkat? Közvetlen Szeged-Arad vasútvonal kell!!!

#3127. Szerző: öregvegyész | Előzmény: (#3125) attilav
2012-10-30 - 23:54 ó.
attilav:
ketelkedo:
joy:Nem akarok kötöccccködni, de nem emléxem, hogy valaha is "Belvárosi híd"-ként emlegették volna az Ejffel-féle hidat!

Azt nem is irtam!

Ezerszer szebb mint a mostani, mindenképpen újra kellene építeni!

Hát ez egy álom. At egy nagyon gyenge szerkezetű híd volt- A minél kjsebb terhelés érdekében, burkolata szurokra öntött tölgyfa kockákból állt. Idővel a villamost is le kellett venni róla. No meg még annyit Úlszeged közlekedése egy botrány és mindazok akik tovább éízik kólső részeit méginkább ellehetetlenítik a küzlekedését. Kellene még híd,az biztos,de hová tennétek? No me Miből lenne,mert azt hiszem pénz nincs

#3126. Szerző: BB22 2012-10-30 - 09:17 ó.
kattintson a képre a nagyobb mérethez Egy másik kép medencével:

#3125. Szerző: attilav | Előzmény: (#99) ketelkedo
2012-10-28 - 14:00 ó.
ketelkedo:
joy:Nem akarok kötöccccködni, de nem emléxem, hogy valaha is "Belvárosi híd"-ként emlegették volna az Ejffel-féle hidat!

Azt nem is irtam!

Ezerszer szebb mint a mostani, mindenképpen újra kellene építeni!

#3124. Szerző: attilav | Előzmény: (#53) bagoly
2012-10-28 - 13:42 ó.
bagoly: A mai belvárosi hid a háború előtt.
Szerintem le kellene bontani a mostanit -nem lenne nehéz mert egy vasszerkezet az egész- és újjá építeni a régit szélesebb formában hogy két oldalt kerékpárút is elférjen.
Még cölöpözni sem kellene hiszen a pilléreket meg lehetne hagyni, -a háború előtti híd is ezeken a pilléreken állt csak a magasságukból vissza bontottak- és a pillérek vissza magasításával egy szép íves hídszerkezetet mint amilyen a régi volt lehetne építeni, nem zavarnák a kilátást a mostani vas merevítők -egyébként a jelenlegi belvárosi híd szerkezete régen vasúti hídként szolgált ezért is a vaskoszorú-

#3123. Szerző: öregvegyész | Előzmény: (#3122) PTG-s
2012-10-23 - 19:36 ó.
PTG-s:
öregvegyész:
Kandúr:
malwin:fortepan.hu/image.php?id=4429

Kiskörút, a Nagyáruházzal szemben, a Honvéd téri templom mellett -asszem egykor a tervező ktsz, vagy mi a szösz volt, most meg - ha még létezik - a Lombardé.

Ennek az épületnek a funkcióját nem tudtam eddig, de a Lombard felirat a mellette lévő épületen van a mai napig is.

Ez a volt szakszervezeti székház a Dáni utca Béke utca felőli oldalán. E mellé épült a hajdani Domus

Ez valami tervező székház volt, ma irodaház és a konzervatórium mellett van a fog klinikával szemben, a korábbi Lombard székház mellett

Igaz,mellette most egy kertvendégló van a templom udvarán,szemben a Fogklinika.

#3122. Szerző: PTG-s | Előzmény: (#2269) öregvegyész
2012-10-23 - 14:33 ó.
öregvegyész:
Kandúr:
malwin:fortepan.hu/image.php?id=4429

Kiskörút, a Nagyáruházzal szemben, a Honvéd téri templom mellett -asszem egykor a tervező ktsz, vagy mi a szösz volt, most meg - ha még létezik - a Lombardé.

Ennek az épületnek a funkcióját nem tudtam eddig, de a Lombard felirat a mellette lévő épületen van a mai napig is.

Ez a volt szakszervezeti székház a Dáni utca Béke utca felőli oldalán. E mellé épült a hajdani Domus

Ez valami tervező székház volt, ma irodaház és a konzervatórium mellett van a fog klinikával szemben, a korábbi Lombard székház mellett

#3121. Szerző: PTG-s | Előzmény: (#3120) szatyi
2012-10-23 - 14:18 ó.
szatyi:
PTG-s:
öregvegyész:
szatyi:
öregvegyész:
szatyi:
öregvegyész:
szatyi:

A tippem: József A. sgt-Rózsa u. sarok. Bal sarokban lehet a Rózsafa kocsma, a villamos mögött meg a (volt) Deák Ernő zöldségese.

Én is csak tippeltem!
Erre gondoltam:

Oké. de akkor még Népbolt volt az ölséges helyén és az öreg Baranyi őrízte a kerthrlyiség bejárata táján a bicikliket. Továbbá a Retek útca nem kanyarral,hanem merőlegesen jütt ki a Vásárhlyi s,útra mbuszmegálló pedig csak a Postás nál,meg a töltls előtt voltNo meg a Dorthy telep végén és a Tyúkásznál. Szándékosan írom az akkori neveket Ez olyan 58 táján volt,amiről én beszélek,A zöldséges hosszú bolbezárás után lett amikor a panel-Taeján odáig értkb 73-76.

Természetesen akkor még népbolt volt a sarkon(igaz, lényegtelen, mivel a villamos takarja). "Bengáli" villamos viszont nem volt még 58 táján.

Sándor 56 után az elsők között nyitotta meg a vendéglőjét ( az elvett a Boszorkánykonyha helyén volt Polgári sörözó néven) és kertvendéglőkénz indult,marha és birkapürköltet lehetett enni a ház elózzi vaskerítéses kertbe hozták ki. Utána lett Rózsafának elnevezve és lépett vissza kocsmává. Könnyebben elfogadnám ha ez az elókert látszana, Valamint ha az a Rózsa utca, akkor keskenynek tűnikKét járda két árok és egy elég széles nagykockás köves út közérütt. No meg a biciklis.Emlékeim szerint inkább a járdán bicikliztek akkortált a Ribizsár malom felé ,én is merta villamoson kivúl kivlről nem volt út,csak gyöp

Én is erre gondoltam elsősorban, vagy egy komárra, de nem mertem ennyire elvetni a sulykot kellő ismeret hiányában.A Rózsafa kocsma homlokzata sokkal magasabb az ablakok fölött, a tulya mögötti épület tetőszerkezete sem hasonlít a mostanira.

#3120. Szerző: szatyi | Előzmény: (#3119) PTG-s
2012-10-23 - 10:09 ó.
PTG-s:
öregvegyész:
szatyi:
öregvegyész:
szatyi:
öregvegyész:
szatyi:

Én is csak tippeltem!
Erre gondoltam:

#3119. Szerző: PTG-s | Előzmény: (#3117) öregvegyész
2012-10-22 - 22:27 ó.
öregvegyész:
szatyi:
öregvegyész:
szatyi:
öregvegyész:
szatyi:

Én is csak tippeltem!
Erre gondoltam:

#3118. Szerző: PTG-s | Előzmény: (#3117) öregvegyész
2012-10-22 - 22:17 ó.
öregvegyész:
szatyi:
öregvegyész:
szatyi:
öregvegyész:
szatyi:

Én is csak tippeltem!
Erre gondoltam:

A tulya mögött egy faros ikarusz áll. akkor ott pedig valamilyen útnak kell lennie, ami igen széles utat vagy teret feltételez.

Hozzászólások megjelenítése oldalanként:

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...