Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

100 milliárdos kiesést okozna a 300 forintos euró

a 2012. évre benyújtott költségvetési törvényjavaslatban szereplő 268,5 forintos euró árfolyamnál gyengébb forintárfolyamra is.
A legpesszimistább forgatókönyv, a 300 forintos euró árfolyam teljesülése esetén az államháztartás egyenlege mintegy 100 milliárd forinttal kedvezőtlenebbül alakulhatna a benyújtott költségvetési törvényjavaslathoz képest - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszban.

Tukacs István MSZP-s képviselő egyebek mellett azt kérdezte, hogy a kormány számolt-e a költségvetés tervezése során figyelembe vett 268 forintos euró árfolyamnál gyengébb forinttal is. A kérdés és az arra adott miniszteri válasz hozzáférhető az Országgyűlés honlapján.

Matolcsy György válaszában azt írta: a Nemzetgazdasági Minisztérium készített alternatív számításokat a 2012. évre benyújtott költségvetési törvényjavaslatban szereplő 268,5 forintos euró árfolyamnál gyengébb forintárfolyamra is. Hozzáteszi: a vártnál rosszabb forintárfolyam bekövetkezési valószínűségét megjósolni felelőtlenség lenne, mindez a nemzetközi válság lefutásának függvényét képezi.

Kitér arra is, hogy a legpesszimistább forgatókönyv, a 300 forintos euró árfolyam teljesülése esetén az államháztartás egyenlege mintegy 100 milliárd forinttal kedvezőtlenebbül alakulhatna a benyújtott költségvetési törvényjavaslathoz képest.

Az egyenlegromlás - infláció növekedését is feltételező - főbb tételei a következők: a kamatkiadások többlete 33 milliárd forint, a nyugdíjkiadások többlete 23 milliárd forint, a rendelkezésre állási díjak többlete 7,5 milliárd forint, a nemzetközi tagdíjak többlete 4 milliárd forint, a EU felé a befizetési kötelezettség többlete 32 milliárd forint lenne.

A nemzetgazdasági miniszter megjegyezi azt is, hogy a magasabb infláció ugyanakkor több államháztartási bevételt, a fogyasztási típusú adók növekedését is eredményezné. A fenti kockázatokat azonban bőven ellensúlyozza a jövő évi költségvetésbe beépített Országvédelmi Alap és kamatkockázati tartalék együttesen 200 milliárd forintos összege - szögezi le.

Tukacs István egy másik kérdésére adott válaszában a miniszter leszögezi azt is, hogy Magyarország 2012. évi költségvetési törvénye egy teljes mértékben megalapozott, az adóváltozások hatásait figyelembe vevő adóbevételi számokat tartalmazó költségvetés; a törvényben megfogalmazott makrogazdasági mutatókra vonatkozó adatok is a várakozásoknak megfelelőek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végtörlesztés: tízmilliós bírság az Erste Banknak

A PSZÁF azután indított fogyasztóvédelmi hatósági vizsgálatot az Erste banknál, hogy október 4-én… Tovább olvasom