Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

10 ezer forintos áresés 2 hét alatt

Szeged - Európában csökkent a búza ára arra a hírre, hogy Oroszországban megszűnik a gabonaexport tilalma. De vajon itthon befolyásolhatja-e az új búza árát az orosz import? Szakértőink szerint a spekulációtól jobban kell tartani, mint a Keletről érkező gabonától.
A meghatározó párizsi gabonatőzsdén azonnal esett a búza tonnánkénti ára, amikor a napokban bejelentették: már Oroszországból is érkezhet gabona, feloldották ugyanis az exporttilalmat. Tegnap 55–58 ezer forint volt az európai tőzsdei ár, míg két héttel ezelőtt még 65 ezren állt a búza ára.

– Az orosz búza beáramlásának témája szóba került a küldöttgyűlésünkön is – mondta el tegnap Stadler Ferenc, a helyi szövetkezetek érdekeit képviselő Csongrád megyei mezőgazdasági szövetség titkára, akit éppen az összejövetel szünetében értünk el telefonon. A szakértő azt mondta: szerinte az orosz többletgabona Kína felé vándorol majd, mivel a hatalmas távol-keleti országban idén óriási az aszály. Emiatt nagy valószínűséggel nem zuhan az európai piacokon a búza ára. Hozzátette azonban, hogy még minden megtörténhet.

A nagy megyei gabonatermesztők közül sokan már 55 ezer forintos tonnánkénti áron szerződtek le az idei termésre. Ők jól járhatnak abban az esetben, ha mégis olcsóbb lesz a gabona. De Stadler megemlítette, hogy az orosz búza árát a szállítási költségek jelentősen drágítják, ezért se lehet nagy versenytárs Közép-Európában.

Búza: 10 ezer forintos áresés 2 hét alatt. Fotó: DM/DV
Búza: 10 ezer forintos áresés 2 hét alatt.
Fotó: DM/DV

Bagi Ádám, a családi gazdálkodókat tömörítő Csongrád Megyei Agráriroda ügyvezető igazgatója – aki maga is termeszt gabonát – azt mondta el, hogy a búza árát már jó ideje a spekuláció mozgatja, nem a klasszikus kereslet-kínálat szabálya. Idén is megismétlődik majd, hogy a kicsik – akik nem képesek tárolni a búzájukat – már a kombájn mellől eladják a gabonájukat. Tavaly a búzaföldek szélén 35–36 ezerért vitték a kenyérnekvalót a kereskedők: de ha a gazda 2 hetet várt volna, akkor 10 ezerrel többet kaphatott volna érte. Ám ezt nem láthatták előre, mivel a drágulást semmi sem indokolta. Ezért állítja azt, hogy a spekuláció irányítja a piacot, amiben benne lehet reálisan az orosz exporttól való félelem, de az is, hogy csak riogatnak a ránk zúduló nagy mennyiségű gabonával.

Idén egyébként közepes gabonatermésre számítanak Magyarországon. A Dunántúlon lehet jobb a termés, mivel ott nem pusztított az aszály.

Orosz helyzet

Vlagyimir Putyin a múlt hétvégén jelentette be, hogy július elsejével visszavonja a tavaly augusztusban elrendelt gabonaexport-tilalmat. Tavaly a hosszú aszály miatt 37 százalékkal kevesebb gabona termett az előző évinél Oroszországban: a 2009-ben betakarított 97 millió tonna helyett mindössze 61 millió. A hiányt az előző évben felhalmozott tartalékokból fedezték. Oroszország a világ 3. legnagyobb gabonatermelője, és ugyancsak a 3. helyen áll a gabonát exportáló országok között, így az embargó jelentősen felhajtotta a világpiaci árakat. Az orosz gabonaszövetség elnökének hétfőn ismertetett előrejelzése szerint Oroszország idén 15–20 millió tonna gabonát exportálhat abban az esetben, ha az idei termés eléri a 85–90 millió tonnát.

Olvasóink írták

 • 4. papsajt 2011. június 07. 18:35
  „Amikor az Áfa csökkent 25-ről 20%-ra ,akkor sem lett semmi olcsóbb. A kereskedőknél maradt a haszon.

  Tavaly kevés volt az akác, drága lett a méz. Az idén van dögivel,mégis drága maradt.”
 • 3. THE 2011. június 04. 00:49
  „Mire számítotok? A MOL-t is visszavásároltuk, olcsóbb lett az üzemanyag?”
 • 2. Giga 2011. június 03. 20:39
  „Én is alig várom, hogy a pékek azt nyilatkozzák, hogy olcsóbb lesz a kenyér.”
 • 1. tótkomlósi 2011. június 03. 17:45
  „Akkor ez aztat jelenti, hogy occcsóbbb lesz a kenyír???
  Hát persze..........!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,2 milliós bírság a piacokon

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága központi szervezésű tavaszi… Tovább olvasom