Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

111 embert küld el az Égáz-Dégáz

Dél-Alföld - A rezsicsökkentést hibáztatja Székely Tamás szakszervezeti vezető azért, hogy az Égáz-Dégáz 111 dolgozójától válik meg. A Fidesz az érdekképviselet elnökét támadja.
Év végéig 111 dolgozóját küldi el a francia GDF SUEZ egyik magyarországi leányvállalata, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. – jelentette be Székely Tamás. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a tegnap Budapesten tartott sajtótájékoztatón közölte: a rezsicsökkentés az oka a közműszolgáltatóknál tapasztalt elbocsátásoknak. A szolgáltatók egyes funkcióikat kiszervezik, ami újabb elbocsátással jár. Úgy látja, a kormányzati kommunikáció a közvéleményt a szolgáltatók ellen hangolja, emiatt drámaian romlott a lakosság fizetési fegyelme. A lakosság ellenségként tekint az ügyfélszolgálatosokra és a szerelőkre, gyakoriak a szidalmazások és az is előfordul, hogy leköpik őket.

A Fidesz reagált

Székely Tamás álszakszervezeti vezető, egyértelmű, hogy a baloldal bízta meg, hogy időről időre a kormány intézkedéseit támadja, holott a feladata a munkavállalók érdekvédelme lenne a munkáltatókkal szemben – reagált közleményben Németh Szilárd, az Országgyűlés rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője. – A rezsicsökkentés miatt sokan és sokféleképpen aggódtak már az elmúlt hónapokban, mindig alaptalanul. A mi célunk az, hogy Európában nálunk legyen a legolcsóbb az energia.
Érdeklődésünkre a Dégáz Vállalat Szakszervezeti Alapszervezetének szegedi titkára, Daru Sándor elmondta: a 111 embert tavaly kezdte el elbocsátani a cég a teljes működési területéről, vagyis hat megyéből. 46-an tavaly távoztak, 65 embernek az idei év végéig kell mennie. Csongrád megyéből 10-15 fő érintett, de mivel ez a létszám nem számít csoportos elbocsátásnak, nem kellett konkrét számot előre bejelenteni. A megyében nagyjából 120-an dolgoztak januárban az Égáz-Dégáznál, tehát 10 százalék körüli a leépítés. A kollektív szerződésnél valamivel jobb feltételekkel küldik el őket: úgynevezett bébinyugdíjat, magyarán 36 hónapos tartós felmentést kapnak. Ez azt jelenti, hogy ez idő alatt munkaviszonyban maradnak. A szakszervezeti titkár kiemelte: ez a létszám is túl van a tűrőképesség határán, hogy a feladatokat maradéktalanul el tudják látni.

Székely Tamás úgy fogalmazott, a maradóknak gyakorta három kirúgott szakembert kell pótolniuk. Ráadásul ebben az ágazatban működnek a legveszélyesebb üzemek, és mindez óriási pszichés és fizikai terhet ró a munkavállalókra. Hangsúlyozta: a rezsicsökkentési ámokfutás másik veszélye, hogy megsínyli a szolgáltatás. A karbantartások drasztikus csökkentése, a szükséges beruházások elmaradása előbb-utóbb komoly műszaki problémát okoz. Akár tragédiához vezethet, ha a műszaki hibához – gázszivárgáshoz, netán gázömléshez – későn érnek ki a szerelők azért, mert nincs elég ember a hibaelhárításra. Ki vállalja majd a felelősséget?

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank Románia megveszi a romániai Millennium Bankot a portugál Banco Comercial Portugues-től. Tovább olvasom