Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

13 százalékkal kevesebbet keres egy nő, mint egy férfi

Magyarországon átlagosan 13 százalékkal keres kevesebbet egy nő, mint egy férfi munkavállaló – sok egyéb mellett ez derül ki a Workania állásportál által működtetettt Merces.hu online fizetési felmérés legutóbbi kutatásából.
A saját ötlet alapján létrehozott, úttörőnek számító fizetés-összehasonlító portálon az elmúlt egy év során 82 ezer ember vett részt önkéntesen a felmérésben.

A több tényezőre kiterjedő kutatás eredményeiből kiderül, hogy a pályán eltöltött évek számával a két nem közti bérszakadék egyre szélesebb: több, mint 6 éves szakmai tapasztalattal a hátuk mögött a nők már átlagosan 16 százalékkal kevesebbet keresnek. A pályakezdők esetében a különbség 8 százalék.

A fizetési olló igazán a topmenedzserek között nyílik a legszélesebbre: itt átlagosan 27 százalékos a különbség, természetesen ugyancsak a férfiak javára. Hogy konkrét pozíciókat említsünk: a pénzügyi menedzserek körében a nők átlagosan 45 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, az ügyvezető igazgatóknál a különbség 43 százalék, a gazdasági- és pénzügyi igazgatók esetében 39 százalék A HR és marketing igazgatók között a hölgyek fizetési hátránya átlagosan 35 százalék.

Hasonlóan éles a megkülönböztetés az érettségi nélküli munkavállalók körében is, a jövedelmi különbség itt 22 százalékos. Érettségivel és egyetemi diplomával pedig 14százalék.

Az érettségivel rendelkező munkavállalók esetében például egy hölgy szakács átlagosan a kétharmadát, egy recepciós a négyötödét, egy értékesítési menedzser pedig a háromnegyedét keresi férfi kollégáinak.

Egy egyetemi diplomával rendelkező női key account manager 36 százalékkal, egy PR menedzser 35 százalékkal, egy jogász pedig 14 százalékkal keres kevesebbet a férfiaknál.

Úgy tűnik, hogy az állami alkalmazottak körében a legkisebb a nemek közti bérkülönbség: a rendőröknél átlagosan 9 százalékkal, a tanároknál „csupán" 5 százalékkal keresnek kevesebbet a hölgyek. Az iskolaigazgatók körében nincs számottevő különbség a két nem között, míg az orvosok esetében a hölgyek átlagosan 3 százalékkal többet keresnek a férfiaknál.

A Merces kutatása szerint, bár ritkábban, de néhány esetben előfordul, hogy a hölgyek többre számíthatnak: az asszisztensek körében átlagosan 8 százalék, az érettségivel rendelkező pénztárosok esetében 10százalék, a szintén érettségivel rendelkező termékmenedzsereknél 4 százalék, az egyetemi diplomával rendelkező könyvelőknél 5 százalék, az ugyanilyen végzettséggel rendelkező gyógyszerészeknél és pszichológusoknál 9, illetve 11 százalék a nők bérelőnye a férfiakkal szemben.

A workania.hu kéthetente ad közre kutatási adatokat, abból kiindulva, hogy a vállalati protokoll sok esetben nem teszi lehetővé (még a közvetlen kollégák körében sem) a munkabérekről folytatott diskurzusokat. Bár semmi nem tiltja, a magyar szokásrend alapján nem illő ezeket a kérdéseket firtatni.

Olvasóink írták

 • 7. a-kavics-álma 2010. március 31. 00:25
  „éljen a szabadság, a testvériség, de főképp az egyenlőség!
  szerintem sem a fizikai erőnlétről és a furkálódásról van szó. azt majd tudja a főnök! alapvető jogokról beszélünk! milyen alapon kapnak több fizetést a férfiak, mint a nők?!”
 • 6. flexsnake 2010. március 31. 00:02
  „5. rájuk is jellemző. Ez szakmafüggő dolog. Egy kávéházi felszolgálónak nem véletlen nőt vesznek fel, dekoratív, keresik a társaságát. Mondjuk autószerelőnek meg férfit mert egy nővel sokan nem csináltatnák meg a kocsijukat. És nem arról van szó hogy egyik vagy másik nem nem tudná elvégezni jól azt a feladatot. Egy rakás sztereotípia és az emberek viselkedése. Én nőkkel jobban szeretek együtt dolgozni, mint férfiakkal. Azért kiskakasnak lenni a tyúkolban mindig jobb mint fingó kárárló figurákkal :D”
 • 5. pann 2010. március 30. 22:43
  „most ez miért is probléma? egy férfi sokkal jobban terhelhető mint egy nő, sokkal jobb is velük dolgozni, nem jellemző annyira az egymás közti furkálódás, áskálódás, a másik háta mögött történő besározás stb”
 • 4. Yossarian 2010. március 30. 19:06
  „basszus, érrel mi, egyszerű munkavállalók mit tehetünk?
  hol vannak ilyenkor például a szakszervezetek??? és a jogvédők? meg a törvényhozók? meg még egy jópáran, akiknek a dolga lenne ezt a problémát megoldani?”
 • 3. rombolo 2010. március 30. 18:07
  „1. A tavaszi tarifák már nyilvánosak? Tudsz már valami irányárat mondani ? Láttam már olyan ronda K.át,hogy egy erőműre való urán feljönne ,ha lemenne a bányába. :-)”
 • 2. flexsnake 2010. március 30. 14:15
  „key account manager,PR menedzser ... :D

  Én meg most beszéltem a higiéniai szakmenedzserel :D Vagyis a takarítónővel :D”
 • 1. flexsnake 2010. március 30. 14:13
  „a szexiparban meg dupláját. De azt mondják az uránbányában ugyanannyit keresnek ám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint estére a bankközi devizapiacon

Az eurót röviddel este hét óra előtt 264,88 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi… Tovább olvasom