Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

14 Csongrád megyei cég a legnagyobb 500 között

Szeged - Újra összeállította az 500 legnagyobb árbevételű magyar vállalat toplistáját a HVG. A megyéből 14-en szerepelnek rajta, kettővel kevesebben, mint egy évvel korábban. Az energiaszektor vezet, a gyógyszercégek kihullottak.
Akár névsorolvasást lehetne tartani minden évben, amikor megjelenik a hetilap Csongrád megyei nagyvállalatok adatait is tartalmazó top 500-as listája. A szereplők ugyanazok, legfeljebb egyik-másik helyezést cserélt, de a dobogósok neve nem változott. Viszont ezúttal kettővel kevesebben jutottak be az 500-asok klubjába, 2012-es árbevétele alapján 14 cég szerepel a listán, a kieső a Pharmainvest és a Feketesas Pharma Kft.

Az élbolyt – akárcsak korábban – az energiaszolgáltatók vezetik: az első helyen álló GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-t az EDF DÉMÁSZ Zrt. követi, a 3. helyre újra a Pick Szeged Zrt. került. A két energiaszolgáltató 2012-es árbevétele alapján a 37., illetve a 83. a sorban – a gázszolgáltató előrébb, az áramcég kicsivel hátrébb lépett –, a Pick pedig szépített a 2011-es számokon. A megye iparának „erejét" jelzi, hogy a 3. helyezett Pick Szeged Zrt. árbevétele mindössze közel 58 milliárd forint, alig több, mint a 2. helyezett forgalmának a fele.

A vásárhelyi Villeroy&Boch Magyarország Kft. 17,5 milliárdos árbevételével épphogy befért a top 500-ba. Fotó: Török Anita
A vásárhelyi Villeroy&Boch Magyarország Kft. 17,5 milliárdos árbevételével épphogy befért a top 500-ba.
Fotó: Török Anita

Pest megye verhetetlen

A megyék imázsát fényezi, honnan, hány cég jutott be a legnagyobbak közé. Csongrád darabszámra nem áll rosszul ebben az összehasonlításban – Bács-Kiskun megyével együtt 14-14 cégre lehetünk büszkék, és osztozunk a 7. és a 8. helyeken –, hiszen például Zala és Nógrád csak 2-2 céggel képviselteti magát, Békésből és Tolnából 3-3, de Baranyából is csak 5, Hevesből pedig 6 került be a top 500-ba. A legjobban teljesítő megye 76 céggel Pest, a második és harmadik helyre Fejér és Komárom-Esztergom megye került, Győr-Moson-Sopron BAZ megye után „csak" az 5. a sorban.

A dobogósok nyomában az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft. áll a még mindig előkelőnek számító 4. helyen. Ötödik a makói ContiTech Fluid Automo-
tive Hungária Kft., majd a szegedi Sole-Mizo Zrt., a szegedi ContiTech Rubber Industrial Kft., a szentesi Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt., a vásárhelyi Ventas Coffee Hungary Kft. és a Hansa-Kontakt Kft. következik. A „tízen túliak" mezőnye a következőkből áll: szegedi KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., vásárhelyi Tabán Trafik Zrt., szentesi Legrand Magyarország Zrt., vásárhelyi Villeroy&Boch Magyarország Kft.

A tizennégyek közül 3-3 vállalat az energiaszolgáltatást, az élelmiszeripart és a nagykereskedelmet, 2 az építő- és építőanyag-ipart, 2 a gumi- és műanyagipart, 1 pedig a gép- és elektronikai ipart képviseli. A top 500-ban szereplő 14 Csongrád megyei vállalat együttesen 759 milliárd forintos árbevételt ért el, ez kevesebb, mint a 2011-es 775,7, valamint a 2010-es 821 milliárd. A számok folyamatosan csökkenő forgalomról tanúskodnak.

Olvasóink írták

  • 2. majzik 2013. november 16. 17:32
    „Hát ? Gyengék vagyunk! 19 megye min 25 cég lenne az elvárható.”
  • 1. Deadman 2013. november 14. 08:01
    „". A megye iparának ,,erejét" jelzi, hogy a 3. helyezett Pick Szeged Zrt. árbevétele mindössze közel 58 milliárd forint, alig több, mint a 2. helyezett forgalmának a fele."

    A megye iparáról annyit hogy a PICK FOLYAMATOSAN immár 5. éve 58 milliárdos árbevételt produkál úgy hogy eközben tavaly és tavalyelőtt is 2-2,5 milliárdos veszteséget könyvelt el idén meg nyakoncsapták meg atöbbi céget is az e-utdíjjal megemelt tranzakciós adóval emelt energiaköltséggel a sertésárak növekedése és úgy hogy közben alig emelhettek árakat..ÍJa és a 27% os áfáról ne is beszéljünk...

    Szóval Ne tessék ironizálni a megye erjéről hanem tessen örülni hogy legalább ennyi is meglett újra...És nem voltak elbocsájtások mint más cégeknél..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzést készít az EB a magyar gazdaságról is, a javuló tendenciák mellett kockázatokat is lát

Brüsszel 11 makrogazdasági mutatón keresztül vizsgálta, szükséges-e Magyarország esetében mélyreható… Tovább olvasom