Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

15 milliót spórolt a Coop a hűtőajtókkal

Csongrád megye - Modernizálta szennyvízkezelő rendszerét a csongrád-bokrosi Mars Magyarország állateledelgyára, a Coop Szeged Zrt. pedig tolóajtókat szereltetett hűtőire, amelyeknek a melegét is hasznosítja. A két Csongrád megyei cég is pályázott egy környezettudatos cégek számára kiírt díjra.
A Csongrád-Bokroson működő Mars Magyarország Állateledelgyártó Kft. Sike Orsolya tanácsadó tájékoztatása szerint tavalyi beruházásaival indult a II. FMCG Greennovációs Nagydíjért. A cég évente 160 ezer tonna kutya- és macskaételt készít, gyártás közben nagy mennyiségű szennyvíz keletkezik. Ennek tartályait modernizálták tavaly, együtt az esővíz-elvezető és szagmentesítő rendszerrel. A lehulló csapadék már nem keveredik a hulladékvízzel, csökkent a kezelés költsége és a szaghatás, végső soron a környezet terhelése. A munkában a Marsot az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft segítette.

Tejhűtő a szegedi nagyáruházban működő Coop-üzletben. A tolóajtók felszerelése óta 33 százalékkal kevesebb áramot használnak.
Tejhűtő a szegedi nagyáruház Coop-üzletében. A tolóajtók felszerelése óta 33 százalékkal kevesebb áramot használnak.
Fotó: Frank Yvette

A Coop Szeged Zrt. több energiatakarékos fejlesztéssel pályázott. Nagy Endre, a 23 áruházból álló hálózat műszaki vezetője azt mondta, az egyik leglátványosabb fejlemény az volt, amikor áruházaikban tolótetővel fedték le a mélyhűtőszigeteket, a tejáruk hűtőit is ilyen ajtóval látták el. A hűtésre fordított áramfelhasználás 33 százalékkal csökkent, ez a cég számára évi 15,5 millió forintos megtakarítás. Egyik multinacionális versenytársuk most követte a példájukat.

Szintén tavaly LED-világítótestekre cserélték a fénycsöveket, amivel újabb 21 millió forintot spóroltak. A beruházás – a villamos energiát előállító erőművekre gondolva – 558 tonnával csökkenti az éves szén-dioxid-kibocsátást. A hűtőgépek termelte hővel két áruházban is használati meleg vizet állítanak elő, így évente 400 köbméterrel kevesebb gázt használnak el. Egy másik áruházban kondenzációs kazánt állítottak be, amely 35 százalékos energiamegtakarítást eredményezett.

A nagydíjat, amelyért 16 másik hazai vállalattal együtt ez a két cég is indult, a húsz éve működő Élelmiszer című szaklap alapította környezettudatos gyártóknak, kereskedőknek, termékeknek és szolgáltatóknak. Az eredményt, a díjazottak nevét ma hirdetik ki Budapesten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNB: februárban 1,5 milliárd euróval nőttek a devizatartalékok

Az ország pedig 3,25 milliárd dollár dollárkötvényt bocsátott ki és februárról januárra előrehozta… Tovább olvasom