Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

180 embert épít le a dohányipari cég

Csoportos létszámleépítést jelentett be hétfőn a British American Tobacco (BAT) Magyarországon: a cég átszervezés keretében várhatóan 180 munkatársától válik meg - közölte a BAT az MTI-vel.
A közlemény szerint a döntés nem érinti a Pécsi Dohánygyár működését. A hétfőn bejelentett átszervezéstől a vállalat működési veszteségei csökkenését, piacvezető pozíciója megerősödését várja. A kiskereskedelmi egységek kiszolgálása a megszokott színvonalon folyik tovább.

Az átszervezést a piaci folyamatok változása, az eladások csökkenése és a kereskedelmi struktúra átalakulása kényszerítette ki, ami miatt a vállalat működése több éve veszteséges.

A gazdasági válság kezdete óta a BAT eladásai folyamatosan csökkentek, a társaság 2008-ban még évi közel 7 milliárd szál cigarettát értékesített Magyarországon, az idén pedig már csak 3 milliárd szál cigarettát és kevesebb mint 2 milliárd szálnak megfelelő fogyasztási dohányt. A cigaretta esetén mindez 60 százalékos csökkenést, a teljes értékesítésben pedig 30 százalékos visszaesést jelent - olvasható a közleményben.

"Az átszervezés a piaci kereslet csökkenése és az új kereskedelmi rendszer miatt elkerülhetetlen volt. Bízunk benne ugyanakkor, hogy az új struktúra nemcsak a veszteségeket segít felszámolni, de a BAT piacvezető pozícióját is megerősíti, és fenntartható, sikeres üzletmenet lehetőségét biztosítja majd. A jövőben a termékek értékesítésére kívánunk teljes mértékben fókuszálni, a magyarországi és regionális támogató funkciókat pedig hátrébb húzzuk a szervezeten belül" - idézi a közlemény Octavian Dascalescut, a BAT Közép-Európáért felelős ügyvezető igazgatóját.

A BAT kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a leépítésben érintett munkavállalók számára minden szükséges támogatást megadjon a jelenlegi helyzetben, a törvényi kötelezettségén felül is segítve őket.

Az átszervezés pontos menetéről a munkavállalók szakszervezetével és az üzemi tanáccsal megtörténtek az első egyeztetések, amelyek eredményeként minden fél számára kielégítő megegyezési javaslat született - ismertetik. A leépítés folyamatosan és lépcsőzetesen történik - teszik hozzá.

A közlemény szerint Kolcza Attila, a szakszervezet vezetője az előzetes egyeztetés után azt mondta, hogy az ÉDSZ-DÉSZ megismerte a vállalat lépéseinek mozgatórugóit, és elfogadja ennek szükségszerűségét. Hozzátette: felhívták a figyelmet arra, hogy a most bejelentett változást a BAT a piaci szereplők közül utolsóként tette meg, amely átgondolt és indokolt.

"A vállalat nemcsak ezen a területen viselkedett felelős munkáltatóként. A szakszervezettel és üzemi tanácsokkal történt egyeztetés során egy olyan konszenzus alapján létrejött megállapodás történt, amelyre nincs példa a munkaerőpiacon" - idézi a közlemény Kolcza Attilát.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. mintegy 800 embert foglalkoztat Magyarországon.

A céginformációs adatok szerint a társaság tavaly 148 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelt el, 18 milliárd forinttal többet, mint 2011-ben. Ugyanakkor mérleg szerinti vesztesége tavaly 4,25 milliárd forint volt a 2011-es 3 milliárd forintos mínuszt követően. A kft. saját tőkéje a 2011-es 3,2 milliárd forintos szintről 2012-ben 30,7 milliárd forintra emelkedett.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth1 2013. november 05. 18:28
    „persze őket senki nem szánja.Ez már természetes.Leépítés=Mo.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: folytatni kell az újraiparosítás politikáját

A magyar újraiparosítási politika folytatását sürgette Orbán Viktor miniszterelnök annak érdekében,… Tovább olvasom