Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

200 ezerig minden a régi

Szeged - Puhítana a Fidesz–KDNP-frakció a cafeteria megadóztatásán. Csak az évi bruttó 200 ezer forint feletti béren kívüli juttatásokat sarcolná meg a legdurvább, 51,17 százalékos kulccsal. A cafeteria sávosan adózna, miközben az szja egykulcsos.
 Visszavonuló

Rogán Antal kedden jelentette be: a Fidesz–KDNP-frakció sávos módosítást kezdeményez, vagyis azt, hogy 200 ezer forintos összegig ne változzon a cafeteria adóelőnye. A 200 ezer forint feletti résznél viszont csökkenthető ez az adóelőny, és megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a béren kívüli juttatás 200 ezer forint fölé eső részét csak rekreációs célra, belföldi turizmusra vagy meleg ételre lehessen felhasználni.

– Ha 200 ezer forintnál meghúzzák a határt, akkor nálunk 28 ezer forint adózna az 51,17 százalékkal, nettó 4500 forinttal kapna kevesebbet a dolgozó – mondta annak a cégnek a szakszervezeti vezetője, akivel a múlt héten beszéltünk az ügyről.

Akkor megírtuk: amennyiben náluk a teljes, évi bruttó 228 ezer forintos keret 51,17 százalékkal adózna jövőre, a dolgozónak jobban megérné, ha bérben, és nem utalványban kapná a juttatását. Azóta kiderült, a kormánypártok a cafeteria sávos adóztatását vezetnék be, azoknak kedveznének, akiknek 200 ezer forint alatti a keretük.

– Az emberek egyre inkább úgy gondolkodnak, hogy a leendő nyugdíjuk miatt fizetésben szeretnék megkapni a cafeteriát – folytatta az szb-titkár. – Munkáért munkabér járjon, és ne utalvány, annak ellenére is, hogy erre rászoktak az emberek. Attól tartunk, kemény tárgyalásoknak nézünk elébe, mivel tudjuk, az utalványt el lehet venni, a munkabért nem. Már jártunk úgy, hogy a bérfejlesztést az egyik évben cafeteriában kaptuk, majd a következőben elvették.

– A Bonafarm csoport – így a Pick Szeged és a Sole-Mizo Zrt. is – a cafeteriaelemekre vonatkozó jogszabályok Országgyűlés által elfogadott módosítását követően fogja eldönteni, milyen rendszert tud felajánlani – közölte Éder Tamás, a cégcsoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Más forrásból úgy tudjuk, a Solénál cafeteria van, a Picknél pedig meghatározott béren kívüli juttatás. Nem lehet szabadon választani az „elemek" között. A húsipari vállalatnál iskolakezdési támogatást, meleg étkezést, önkéntes nyugdíjpénztári befizetést nyújtottak eddig a dolgozóknak. Éder Tamás válasza arra utal, a rendszert egységesítik a Bonafarmon belül.

Érdeklődtünk más szegedi cégeknél is: azt tapasztaltuk, kevés helyen van cafeteria, ahol pedig osztanak béren kívüli juttatást, az összeg nem éri el az évi 100 ezer forintot sem. A jelenlegi plafon, az évi bruttó 500 ezer forint néhány felső vezetőnek jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a német kivitel és behozatal szeptemberben

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a német export és import szeptemberben az előző havihoz képest -… Tovább olvasom