Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

200 milliárd euró mozgatható a gazadasági növekedés beindítására

Csaknem 200 milliárd eurót mozgathat meg az Európai Beruházási Bank tőkeemelése.
Az Európai Beruházási Bank (EIB) feltőkésítésével csaknem 200 milliárd euró mozgatható meg a gazdasági növekedés beindítását szolgáló projektek finanszírozására az intézmény vezetőjének hétvégi nyilatkozatai szerint.

Werner Hoyer, az EIB elnöke úgy véli: amennyiben a tulajdonosok - az Európai Unió tagországai - az utóbbi időszakban felmerült javaslatnak megfelelően 10 milliárd euróval megemelik a bank saját tőkéjét, akkor az intézmény saját forrásból évi 60 milliárd eurót tud hitelezni. Azok a projektek, amelyekhez az EIB forrást biztosít, vonzóvá válhatnak további befektetők számára, így összesen nagyjából 180 milliárd eurót lehet megmozgatni - mondta Hoyer a Rheinische Post című lap hétvégi számában megjelent interjúban.

A tőkeemelést mindenekelőtt Francois Hollande francia elnök szorgalmazza, aki az adósságcsökkentést és költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktum mellé egy növekedésösztönző intézkedésekből álló csomagot kíván helyezni. A többség támogatja, Nagy-Britannia és Svédország elutasítja az elképzelést.

Hoyer óvott a túlzott várakozásoktól, hangsúlyozta, hogy az EIB feltőkésítése nem csodafegyver, a projektfinanszírozás gazdaságélénkítő hatása nem azonnal, hanem több éves távlatban jelentkezik, és csak a válság megoldását célzó többi erőfeszítéssel együtt, azokat kiegészítve. Az pedig tévedés, hogy a forrásokat kizárólag az euróövezet válságállamainak támogatására lehetne fordítani - tette hozzá.

Az EIB ugyan nagy figyelmet kíván fordítani a válság által leginkább sújtott országokra, de nem az a küldetése, hogy megmentse az euróövezet bajba került tagjait. "Ezt nem is engednék az euróövezeten kívüli uniós tagországok, és az övezeten belül sem támogatná mindenki" - mondta a korábbi német külügyminisztériumi államminiszter a Deutschlandfunk német közszolgálati rádióban vasárnap sugározott interjúban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország javított a versenyképességi listán

Hongkong vezeti a 2012-es versenyképességi ranglistát, de Magyarország is javított. Tovább olvasom