Gazdaság

2013.04.12. 19:30

A GVH megszüntette az eljárást a dinnyekartell-ügyben

A szabályozási helyzet jogbizonytalanságot teremt a mezőgazdasági termékekre irányuló kartellek megítélésében.

MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette az eljárást a tavaly nyáron indult dinnyekartell-ügyben, mivel "a közérdek hatékony védelme nem volt biztosítható az eljárás további folytatásával" - ismertette a versenyhatóság honlapján pénteken a szerdán született végzést.

A GVH álláspontja szerint a szabályozási helyzet jogbizonytalanságot teremt a mezőgazdasági termékekre irányuló kartellek megítélésében, erre tekintettel az eljárását megszüntette.

A Gazdasági Versenyhivatal tavaly augusztus 27-én versenyfelügyeleti eljárást indított 6 kereskedelmi cég - az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az Auchan Magyarország Kft., a CBA Kereskedelmi Kft., a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. - továbbá a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesület és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ellen.

Az eljárást azzal indokolta a hivatal, hogy a cégek és a két szervezet vélelmezhetően megegyezett részint a Magyarországon termesztett görögdinnye 2012. július közepétől alkalmazandó áraiban, másrészt abban, hogy a Magyarországon kívül megtermelt dinnyét nem - vagy csak diszkriminatív árazással - forgalmaznak az országban.

Tavaly ősszel az Országgyűlés módosította a szakmaközi törvényt, amelynek lényege az volt, hogy a mezőgazdasági termékeket érintő - akár folyamatban lévő - kartell eljárásokban a GVH köteles kikérni a vidékfejlesztési miniszter állásfoglalását arról, hogy a magyar versenyjog alkalmazható-e az ügyben. A versenyhatóság az eljárását csak a tárcavezető álláspontja alapján folytathatja le.

A GVH a dinnyeügyben megkereste a vidékfejlesztési minisztert, aki szerint nem állapítható meg a versenytörvény szerinti jogsértés.

A szakmaközi törvény módosítása ugyanis kizárja, hogy agrártermékre meg lehessen állapítani a kartellezést, majd szankcionálni lehessen a jogsértőket. A miniszter állásfoglalása az uniós jog alkalmazhatóságát nem érinti, a GVH tehát vizsgálódhat az uniós alapszerződés 101. cikke alapján, amely a versenykorlátozó megállapodásokat tiltja.

A GVH azonban úgy ítélte meg, hogy a jogkövetkezmény nélküli - pusztán a jogsértés kimondására irányuló eljárás - jelenleg nem vezethet a verseny feltételeinek érdemi javulásához. Így a jelenlegi szabályozás jogbizonytalanságot teremt a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos kartellek megítélésében, ezért a GVH megszüntette az eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!