Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

2013 nyertesei a nyugdíjasok lesznek?

Csongrád megye - Jól járnak a nyugdíjasok azzal, hogy nő a minimálbér, és eltörölték a nyugdíjjárulék felső határát? Tényleg ők lesznek az idei év nyertesei a rezsicsökkentés miatt? Nyugdíjszakértőket faggattunk.
Hatással lesz-e az öregségi nyugdíjakra az, hogy a minimálbért havi 93 ezerről 98 ezerre emelték? – kérdezte mórahalmi olvasóink. Simonovits András nyugdíjszakértőtől megtudtuk: a már megállapított nyugdíjak értékét a minimálbér-emelés nem befolyásolja, hiszen nem áll vele közvetlen összefüggésben. Az új nyugdíjak kiszámításánál gyakorlatilag szintén nem lesz hatása. Azoknak a jövedelme ugyanis, akik jelenleg minimálbérért dolgoznak, csak nettó összegben számít be a nyugdíjba, de ezt a minimális emelkedést sem lehet majd észrevenni, mert megszűnt az adójóváírás. Sőt a folyósított összeg reálértékben még csökkenni is fog. Ráadásul arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a minimálbér-emelés nincs ingyen, mert lehet, hogy a munkáltatók elbocsátásokkal gazdálkodják ki a bérnövelést.

Nyugdíjjárulék-plafon

Mit jelent a nyugdíjjárulék plafonjának eltörlése? Szegedi olvasónk kérdésére Németh György nyugdíjszakértő elmondta: az intézkedés csak azokat érinti, akik 2013-ban és azt követően jóval havi bruttó félmillió forint felett keresnek – vagyis nagyon keveseket. Az ő 2014-ben és a továbbiakban megállapítandó nyugdíjuk emelkedik majd emiatt egy kissé, mivel a nyugdíj-megállapítás rendszere elismeri a magasabb befizetést.

Valóban a nyugdíjasok lehetnek az idei év nyertesei? – tette fel a kérdést makói olvasónk. Olvasta, hogy a kormány 5,2 százalékos inflációval tervezett, ezért a nyugdíjasok januárban ekkora arányú nyugdíjemelést kapnak. A Magyar Nemzeti Bank legújabb jelentéséből viszont az derül ki, hogy a lakossági rezsiárak 10 százalékos csökkentése miatt „csak" 3,5 százalékos inflációra számítanak. Így a nyugdíjasok ellátása az inflációnál nagyobb mértékben nő. Ez tiszta nyereség lenne a rezsicsökkenésen felül.

– Lehet, hogy a nemzeti bank korábban túlbecsülte az inflációt, de ezt biztosan még nem tudjuk. Ha egyszer 1 vagy 1,5 százalékkal több nyugdíjat kapnak az ellátottak, az sem számít nagy eseménynek, bár a választások előtt jól hangzik majd – válaszolta a szakember. – Inkább az a lényeges, hogy ez csak az 1,6 millió öregségi és özvegyi nyugdíjast érinti. A legrosszabb helyzetben lévő 400 ezer megváltozott munkaképességűn ez nem segít, pedig ők szenvedték el az utóbbi időben a legnagyobb jövedelem-visszaesést. Az tehát valóban igaz, hogy a reálbércsökkenést elszenvedő dolgozókhoz képest a nyugdíjasok, ha kismértékben is, de jól járnak.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. qrumpli 2013. január 07. 04:34
  „Hurrrrrrááááááááá!
  Már megint én jártam jól.
  A fene egye meg ,de jó lenne egyszer rosszul járni.”
 • 39. Őszödi 2013. január 06. 21:56
  „Nyertesek? Ehhez előbb adják vissza a jogtalanul visszamenőleg elvett és megadóztatott nyugdíjakat.”
 • 38. kormoska 2013. január 06. 20:40
  „Ők sem lesznek nyertesek,csak kevésbé járnak rosszul mint a dolgozók többsége!A képviselők valamiért mindig nyernek....
  Szép és követendő dolog a rezsicsökkentés de azt elfelejtik,hogy a nyugdíjasok többségének a gyógyszer és az élelmiszer teszi ki vásárlásaik nagy részét.Utóbbiak pedig messze az infláció felett drágulhatnak,idén is!
  Más,normális demokráciákban a válság idején nem emelkednek inkább csökkennek az árak élénkítendő a fogyasztást,defláció van.3,5% a papíron tervezett infláció de szép is lenne....,viszont összejöhet a duplája is,nagyon bizonytalan minden.
  Az sem érthető,ha már csökkentik a rezsit azt miért nem sávosan teszik,a családok összjövedelmének arányában?!”
 • 37. klj-54 2013. január 06. 17:40
  „@achilleus:
  Én arról írtam ami az eredeti elképzelés volt a szabad madaraktól.
  Tehát ki lett volna vezetve az állam a nyögdíjból.
  De a politika átírta keményen a dolgokat:(”
 • 36. Agyalapi 2013. január 06. 15:41
  „Lassan a testtel emberek! Ez ugyanúgy a megosztó politika része, mint a 16 százalékos adó, meg a szuperbruttó kivezetése. Nézzétek meg például az úgynevezett békemenetet. A szegény, lakásukban fagyoskodó öreg nyugdíjasok vonultak a menetben? Szóval itt is az oszd meg és uralkodj elvéről van szó, de higgyétek el, a választásokon a szegény nyugdíjasok lesznek többségben, nem az Orbánnak kezet csókoló vénasszonyok!”
 • 35. macs 2013. január 06. 15:15
  „roxper,
  nagyon durva. :-(”
 • 34. roxper 2013. január 06. 13:23
  „off

  http://hvg.hu/hvgfriss/2013.01/201301_szasz_jeno_nemzetstrategiai_szerepben_hatar

  /off”
 • 33. macs 2013. január 06. 13:17
  „Sokan érdekesen állnak ehhez a kérdéshez. Amíg aktív valaki és nem trükközik az adóval és járulékokkal, azt miért akarjátok büntetni azzal, hogy az így megszerzett nyugdíját csökkenteni akarjátok? Azt sem tartom tisztességesnek, hogy az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőkről rögtön azt gondolják jó néhányan, hogy trükköztek a kötelezettségeikkel. Biztosan vannak ilyenek is, és vannak olyanok is. Szerintem van köztük sok, akit szürkén foglalkoztattak, és ennek viselik most a következményeit.”
 • 32. csonakos 2013. január 06. 12:03
  „30. roxper 2013.01.06. 11:51
  Ez a fölvetésed már jogos! Mire ezek a nyugdíjplafont túllépő emberek nyugdíjba mennek nem lesz aki kitermelje a milliós nyugdíjakat! Ezt biztos orvosolni kell! Azt is, hogy a gyed, gyes, családipótlék ennyire kevés miközben arról sír mindenki, nem születik elég gyermek! Hova? Mire? A kiszámíthatatlanságra?”
 • 31. csonakos 2013. január 06. 11:59
  „29. roxper 2013.01.06. 11:47
  Ezt, honnan vezetted le? Pedig olvasol rendesen a neten! Biztos nem hallottál még arról, hogy a munkanélküli gyerekének a sárgáit a nyugdíjas fizeti be! Gondolom arról sem hallottál, hogy sok helyütt a nyugdíjas szülő tartja el az unokákat, gyerekeket! Arról sem hallotál, hogy a mukanélküli feleséget tartja el a nyugdíjából és még sok életszerű példa lenne. Persze, van egy réteg aki tudott, ma is tud félretenni de azok a nyugdíjasok igen kevesen vannak! Az összes nyugdíjasból mitegy 46000 fő aki ezt megteheti! Hol van ehhez a többi egymillió-kilencszázezer nyugdíjas!”
 • 30. roxper 2013. január 06. 11:51
  „Ja és akinek nem tetszett a felvetésem az nyugodtan gondolkozzon el a létező gyed plafon és a nem létező nyugdíj plafon közötti különbségeken/hasonlóságokon is! ;)
  Egyébként meg lehet nyugodni nem készülök politikai pályára! :P :D”
 • 29. roxper 2013. január 06. 11:47
  „Nem büntetném a tehetősebb nyugdíjasokat a sávos emeléssel, de ők rendelkeznek megtakarítással, tudatosan félre TUDTAK rakni öreg korukra és nincs akkora szükségük inflációval megegyező emelésre. Az alacsony nyugdíjas ember meg nem mind csaló, kár általánosítani, mert ennyi erővel a magas nyugdíjasoknál is lehetne általánosítani, hogy a politika kegyeltjei, ezért magas bért kaptak egész életükben! :P”
 • 28. Együgyű 2013. január 06. 09:05
  „,,2013 nyertesei a nyugdíjasok lesznek?"
  Kicsit a cikk címét pontosítani kellene. A 2o13-a év nyertesei a politikusok lesznek, valamint akik már eddig vitték valamire továbbá a demokratikus országunkban kiemelt nyugdíjjal rendelkezők.
  Az összes többi lenézett szabad polgár meg a vesztesek közé fog tartozni a forradalmi felszabadító harcban. Senkinek ne legyen kétsége! A fülkeforradalom alatt is az előbb említettek fogják a gigászi harc költségeit állni.”
 • 27. pog 2013. január 06. 08:16
  „közeleg a választás etetni kell a népet....”
 • 26. csonakos 2013. január 06. 07:44
  „25. balihoho 2013.01.06. 07:36
  150000 forint az a nyugdíj! Nem is oly régen nyilatkozott róla egy képviselői kérdésre! Negyvenhat évig fizette a nyugdíjjárulékot! Tehát a nyugdíja jogos, csak azt nem értem akkor a nyugdíjas orvos, ápoló stb miért nem kaphat kettő juttatást! Ráadásul az emberek szempontjából az Ő munkájuk fontosabb mint Pintéré!”
 • 25. balihoho 2013. január 06. 07:36
  „Pintér belügy miniszter például, kifejezetten jól jár, mert a kivételezésnek köszönhetően, nem csak miniszteri fizetését, de még a havi 110 ezer forint nyugdíját is felveheti, amit ráadásul korengedményes nyugdíjasként kezdett el kapni.”
 • 24. .suhym. 2013. január 06. 07:34
  „15. roxper 2013.01.05. 20:42

  Büntetnéd azokat, akik tanultak, képezték magukat, hogy feljebb jussanak azon a bizonyos ranglétrán, ergo többet fizettek be a közösbe, egész életükben befizették a kötelezően járulékot, szemben nagyon sok "maszekkal", aki csak a minimálbér után adózott és most sír-rí, hogy kicsi a nyugdíja?

  Nehogy már a becsületesen élőtől elvegyenek, csak azért, mert mások csaltak!

  Mindenki azután kapjon, amennyit betett a közösbe.

  Édesanyámnak mondta a volt kozmetikusa, hogy mindenkinek egyelően kellene kapni nyugdíjat, ugyanez az hölgy még aktív korában azt hangoztatta, ő bizony csak minimálisan vallja be a jövedelmét, nehogy már az államot támogassa!
  Mily sokan Voltak/vannak így napjainkban is.
  Egy nagy lófüttyentést...Mindenkinek annyit, amennyi járulékot megfizetett!
  ................................................................................................................................
  22. Telka 2013.01.06. 06:38

  Egyetértek veled.”
 • 23. csonakos 2013. január 06. 07:26
  „20. jozko 2013.01.05. 23:36
  Gondold ezt át mégegyszer és rájössz nekik már az emelésekkel a huszonöt év alatt többnek kell lennie a nyugdíjuknak! Közben, többször is volt kompenzáció a rendszerben! Ez csak azokra igaz akik legalább 38 évet ledolgoztak! Akik kevesebbet ott az igazság az, hogy nem lett elég szolgálati idejük! Most is van egy időzített bomba a rendszerben csak még nem mondják az embereknek de már az alaptörvénybe belevették a megoldást! Nagyon sokan vannak akik 2001 óta munkanélküliek! Főleg nők! Nem kellenek a kutyának sem. Csak akkor tudnak elhelyezkedni ha hiányszakmájuk van! Ők, nagyon sokan megrekedtek 25-28-30 év munkaviszony körül! Nekik, ennek a nagy tömegnek szintén alig lesz nyugdíja! Ezért van az alaptörvényben már, a gyereknek kötelessége eltartani a rászoruló idős szülőjét!”
 • 22. Telka 2013. január 06. 06:38
  „17. zsóka, 18. csónakos:
  Egyet értek veled!!!! Sok hasonló nyugdíjas él a környezetemben és ők rázzák a lábukat, meg azok a csökkent munkaképességűek, akik megfizették a leszázalékolást és dolgoznak vállalkozóként mint egy állat!!! Ezeket kellene vissza helyezni állományban és sokkal kevesebb nyugdíjas lenne. Az ifjúság, meg ne bántsa a nyugdíjasokat, mert egyszer Ti is megöregedtek és érezni fogjátok, milyen nyugdíjasnak lenni. Azért, hogy megöregedtünk nem bújhatunk elevenen a földben, a munkában bele rokkantunk és mi már nem ruhára meg luxus dolgokra költjük a pénzünket hanem gyógyszerre.”
 • 21. tzrtz 2013. január 05. 23:47
  „Nahát, a cikk sok újat mondott, komolyan. Semmit nem lehet megtudni belőle. Amit meg igen, azt eddig is tudtuk. Valóban a nyugdíjasok a nyertesek? Igen. Nagyon? Nem, csak minimális mértékben. Slussz.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmozdult az ingatlanpiac Csongrád megyében

A végtörlesztés indította be az üzletet – 3-4 százalékkal több lakást adtak el, mint egy évvel korábban. Tovább olvasom