Saját étkezőt építenek a giminek

2021.02.17. 20:00

Alig vették már igénybe a diákok a menzát, messze van a központi konyha ebédlője

Többéves huzavona után a város az év elején látott neki a Horváth Mihály Gimnázium ebédlője kialakításának. A munkák várhatóan tavaszra befejeződnek, így a diákok a következő tanévben már a saját iskolájukban ebédelhetnek.

Majzik Attila

Ebédlõépítés a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban. Fotó: Majzik Attila

Úgy tűnik, végre sikerül megoldást találni a gimnazisták ét­­keztetésére. Eddig a diákok a Központi Konyha menzáján ehettek, ami viszont egy negyedórás sétára van az iskolától. Gyakran előfordult, hogy a délután háromkor végződő nyolcadik óra után már el sem indultak oda ebédelni.

A kollégistáknak szintén negyed órát kellett gyalogolniuk, hogy ebédelni tudjanak. A közelben lévő önkormányzat épületében ugyan kialakítottak egy étkezdét, ott viszont a környék három középiskolájának összes diákját nem tudták ellátni. Mivel ez a lehetőség sem jöhetett számításba, így a diákok inkább a belvárosi éttermeket választották.

Elszálltak a költségek

A város képviselő-testülete még 2019 szeptemberében szavazott meg tizenkétmillió forint támogatást a Horváth Mihály Gimnázium felújítására. A Szociális Bizottság indítványára az összeget az önkormányzat költségvetési tartalékából különítették el arra a célra, hogy abból ebédlőt építsenek az iskolában. Az elhatározást azonban jó ideig nem követte tett, a bontási munkákat csak idén januárban kezdték meg.

Ebédlõépítés a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban. Fotó: Majzik Attila

A döntés és a kivitelezés közti időszakban viszont húsz-­harminc százalékos áremelkedés zajlott a piacon, így az előirányzott összeg valószínűleg nem fogja fedezni a munkálatok költségeit. Információ­ink szerint az önkormányzat valamennyivel kiegészíti az eredeti keretet, valamint Szabó Zoltán polgármester és a tankerület korábbi megállapodása alapján a fenntartó is beszáll a költségekbe, a festés viszont előreláthatóan már az iskolára marad.

Helyben ebédelhetnek

– A Központi Konyha ebédlője messze van, a kollégiumi étkezde szintén, ezért alig volt már menzás gyerek, a környékbeli éttermekbe kellett járniuk ebédelni. Szülői kezdeményezésre kezdtünk el megoldást keresni erre a helyzetre. Az is felmerült, hogy egy tantermet alakítunk át, de így is teremhiánnyal küzdünk, tehát ez nem lett volna ideális. Két éve megüresedett két szolgálati lakás, ezek helyére terveztük az ebédlőnket – tájékoztatott Tóth Tamás, a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója.

Mint megtudtuk, egy leg­alább ötven-hatvan férőhelyes étkezőt alakítanak ki az épületben, amit a diákok az udvar felől közelíthetnek majd meg. Az ebédlőben nem fognak hely­­ben főzni, az ételt a Központi Konyháról szállítják majd az iskolához.

Ebédlõépítés a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban. Fotó: Majzik Attila

Szeptemberre beüzemelik

– Ötszázötven tanulónk van, ezért nagyon oda kell figyelnünk a logisztikára, de már az is nagy előrelépés lesz, ha a közel száznegyven kollégistánk itt tud ebédelni. Nálunk melegítőkonyha fog működni

– számolt be az igazgató.

Az építési munkálatok vár­­hatóan április-május környékén készülnek el, szeptemberre pedig már teljesen beüzemelik az ebédlőt, így a következő tanévben már saját étkezőjükben ebédelhetnek a gimnazisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!