Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

25-szörös különbségek a borítékban

Csongrád megye - 25-szörös az eltérés a legmagasabb és a legalacsonyabb szintű munkakörök bérei között – derült ki egy felmérésből. Kiemelkedően „teljesít" az elektronikai és a járműipar, rossz a helyzet a közüzemi szolgáltatóknál, az építő-, valamint a feldolgozóiparban.
– Nem vagyunk büszkék arra, hol tartanak a húsipari bérek, fizikai munkával átlagosan 150 ezer forint bruttót lehet keresni havonta, órabérben – mondta Golhovics Gábor, a Pick Szeged Zrt. szakszervezeti vezetője. – Átlagról beszélünk, vagyis nagy a szórás, a minimálbértől, a 101 ezer 500 forinttól egészen a 200 ezerig. – A kereset függ attól, kinek mennyi túlórája van, vagy hogy hány műszakban dolgozik. Sehol se állunk a német 7,5 eurós órabérekhez képest. Közvetítő cégektől nem kapunk munkaerőt, aki egy kicsit is mobil, külföldre megy dolgozni.

Közel 46 ezer munkavállaló béradatainak felhasználásával készült el a Trenkwalder, a Simconsult és a Devise Hungary együttműködésében az az átfogó felmérés, amelyből információkat kaphatunk a cégek bérezési gyakorlatáról. A felmérés 15 besorolási szintre bontva elemzi a béreket. Kiderült: a legalacsonyabb fizikai besorolású munkavállalók átlagosan 114 ezer forintos havi alapbérrel számolhatnak, vezetői szinten pedig 2,8 millió forintos alapbér jár, ami 25-szörös eltérést jelent. A fejlettebb régiókban, Budapesten és Közép-Magyarországon, a Közép- és a Nyugat-Dunántúlon magasabbak a fizetések, a dél-alföldi bérek alacsonyabbak. Tovább növeli a különbséget, hogy miközben a vezetői besorolásoknál a mozgóbér eléri az alapbér 25–30 százalékát is, addig ez az arány az alacsonyabb besorolási szinteken csak 10–15 százalék.

Ágazati bontásban kiemelkedően „teljesít" az elektronikai és a járműipar, a közüzemi szolgáltatóknál, a fémiparban, az építő- és építő-
anyag-iparban vannak az átlagosnál alacsonyabb bérek.

A külföldi tulajdonú vállalatok átlagosan 10 százalékkal fizetnek többet, mint a magyar tulajdonú cégek. A fizetések nagysága a cég méretével, a létszámmal, az árbevétellel arányosan is emelkedik.

Piramis

Az összevont jövedelemmel rendelkező adózók mintegy 40 százaléka a minimálbér értékének megfelelő, vagy annál is alacsonyabb adóalapot ért el a dél-alföldi régióban 2013-ban – derült ki a NAV nemrégiben megtartott sajtótájékoztatóján. Ők vannak a piramis legalján. Az adózók másik 40 százaléka a minimálbér és az évi 2,4 millió forintos jövedelem közötti összeget vitte haza. Összesen 80 százalék keresett havi 202 ezer forint bruttót, vagy annál is kevesebbet. A fennmaradó 20 százalékba estek azok, akik 4 és 6 millió forint között, vagy 6 milliónál is többet kerestek: utóbbiak az adózók 2,4 százalékát teszik ki. Közéjük tartozik Csongrád megye és egyben a dél-alföldi régió legjobban kereső adófizetője is, egy 56 éves férfi, aki tavaly több mint 347 millió forintot, csaknem havi 29 milliót vitt haza munkaviszonyból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Porsche Bank ügyében is az Alkotmánybírósághoz fordul az ítélőtábla

Az Erste Lakáslízing Zrt., a Porsche Bank és a Summit Pénzügyi Zrt. keresetét korábban első fokon… Tovább olvasom