Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

256,9 milliárd volt az államháztartás februári hiánya

Ez jóval kevesebb a tavaly februári 407,9 milliárd forint összegű deficitnél - közölte az NGM.
Az államháztartás központi alrendszerének februári hiánya 256,9 milliárd forint volt, ez jóval kevesebb a tavaly februári 407,9 milliárd forint összegű deficitnél - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormány.hu oldalon.

Megjegyezték, az utóbbi tíz évben mindössze kétszer volt példa az ideinél alacsonyabb összegű februári deficitre.

Szintén kedvezőbb a tavalyinál az első kéthavi hiány, az idei 310,7 milliárd forinthoz képest 2014. február végén az államháztartás központi alrendszerének hiánya 483,3 milliárd forint volt.

Az idei hiányon belül a központi költségvetés 379,8 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 44,3 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az államháztartás központi alrendszerének első kéthavi hiánya 35,4 százaléka az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak.

A tavalyi és az idei február végi egyenlegek eltérő alakulásában egyrészt a magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó), másrészt a kedvezőbb kamatköltség játszott szerepet. A magasabb bevétel emellett a magasabb fizetéseknek, valamint az adófizetési hajlandóság javításának (például az online-pénztárgépek bekötésének) köszönhetők a szaktárca szerint.

A két év összehasonlítását befolyásolta az a tény is, hogy múlt évben megvalósult az önkormányzatok adósságkonszolidációja, melynek során 68,1 milliárd forint törlesztési célú támogatást fizetett ki a kormány.

A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt - az elmúlt évekhez hasonlóan - a hiány nagyságának lefutása nem időarányos, az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket - írja közleményében a tárca.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az MSZP hiába próbál menekülni a brókerbotrány felelőssége elől

A Fidesz azt írta: az MSZP korábban a takarékszövetkezeti rendszer átalakítása ellen volt, most meg… Tovább olvasom