Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

25 százalékba kerül a korrupció: nagyberuházás - nagy botrány?

Miközben milliárdok épülnek be, botránnyal végződik, vagy már eleve azzal kezdődik a nagyberuházások egy része Csongrád megyében is. A kamara és a Transparency International szakértője szerint hiába az új, egyszerűbb közbeszerzési törvény, ha közben nem elég hatékony az ellenőrzés.
E hónap elején lapunk számolt be arról, hogy 18 vállalkozásnak több mint 700 millió forinttal tartozik az M43-as autópálya egyik fővállalkozója. Az érintettek a miniszterelnökhöz fordultak, tüntetésre készülnek. Az országos média adott hírt arról, hogy a Közgép Zrt.-nél demonstráltak ellenzéki képviselők, tiltakozva az ellen, hogy a vállalat sok állami beruházásra nyer megbízást. A csongrádi gát rekonstrukciójához pedig még hozzá sem fogtak, máris áll a bál, mert a KÉSZ Építő Zrt. a beruházásra kiírt közbeszerzési eljárás miatt panaszkodott kormánypárti politikusoknak. Mintha törvényszerű lenne évek óta, hogy nagyberuházás nem múlhat el botrány nélkül. Ezen a téren nincs változás, pedig idén januárban megváltozott a jogszabályi háttér.

A hazai közbeszerzéseknek nem elég hatékonyak az ellenőrzési, felülvizsgálati mechanizmusai, a pályázatok 65–75 százalékát átszövi a korrupció, és ahol jelen van, ott átlagosan 25 százalékkal drágítja meg a beruházást – idézi a Transparency International Magyarország (TI) Nemzeti Integritás Tanulmányának legfontosabb következtetéseit  Szloboda Aliz, a TI-közbeszerzési programok vezetője. A szakértő azt mondja, a megújult közbeszerzési törvény egyszerűbb és átláthatóbb lett, kevesebb benne az oda-visszautalás, a hivatkozás, ami által elvileg könnyebb értelmezni. Hátránya viszont, hogy a jogalkalmazó sok kérdésére csak a végrehajtási rendeletekben talál választ. Ezek közül jó néhány a mai napig hiányzik, ez sem erősíti a jogbiztonságot. A Transparency International szakértője szerint „a téma komplexitása, a közbeszerzési eljárásokon keresztül elköltött közpénzek nagysága, illetve az eltérő érdekek a törvényjavaslat érdemi egyeztetését indokolták volna, ám a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jogalkotásról és társadalmi egyeztetésről szóló törvény rendelkezéseinek csak formálisan tett eleget".

A TI álláspontja: nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy minél több civilnek lehessen rálátása a közbeszerzési eljárások folyamatára, állomásaira. A törvény előírja, hogy az eljárás bizonyos dokumentumait közzé kell tenni, de jellemző, hogy az ajánlatkérők ezeket az információkat „eldugják" a honlapon, pedig az szolgálja a közpénzek védelmét, ha az eljárást megindító felhívás mellett a szerződésből, annak teljesítéséről is minél többet megtudhatnak az érdeklődők, érdekeltek.
Szloboda Aliz azt mondta, a szabályok egyszerűbbé válása nem feltétlenül szolgálja az eljárások tisztaságát. Amikor például az eljárást lefolytató maga döntheti el, melyik három cégtől kér ajánlatot, és szintén ő választja ki a győztest, az hiába szabályos, mindenki tisztában van vele, hogy látszatverseny, nem igazi.

A versenyeket más szempontból látja problémásnak a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Kőkuti Attila. – A legfontosabb elvi probléma: a kiírások úgy szólnak, hogy a legalacsonyabb árat ajánló kivitelező nyer, ugyanakkor nincs meghatározva pontosan, miért, mi számít a legalacsonyabbnak, hol a határ. Amíg ez így lesz, mindig akadnak olyan vállalkozások, amelyek gátlástalanul alacsony ajánlatot tesznek, és senki sem ellenőrzi, hogyan képesek erre: olykor adót csalva, a szabályokat be nem tartva. Ezt a kalandorszellemet nem sikerült kiiktatni, nyilván hatékonyabb ellenőrzéssel lehetne.

A kamarai alelnök szerint a legfontosabb lenne az ellenőrzés olyan cégek esetében, amelyek kézzel fogható értéket nem állítanak elő, csak közvetítenek, szerveznek. Ugyanakkor ez a jogszabály sem „látja" a fővállalkozó alvállalkozójának az alvállalkozóját, aki gyakran szintén a szabályokat figyelmen kívül hagyva tud olcsó lenni. Pedig ha lenne mód végigellenőrizni a sort az aljáig még a munka kezdete előtt, gyakran kiderülne, hogy a tényleges munkavégzőkre egyszerűen nem is jut a keretből, és ezt a közbülsők nagyon is jól tudják menet közben. Így fordulhat elő rendszeresen, hogy a sor végén álló kisvállalkozók végül hiába tüntetnek a pénzükért.

Olvasóink írták

 • 13. Emberségetavilágnak 2012. július 22. 17:26
  „A: a pénz.
  B: a birka.
  C: a csapos
  K: A keresztapa.
  Létrehozza és felügyelete alá rendeli a pályázatíró cége(ke)t, amelyek garantáltan nyerő pályázatokat írnak átlag 100 egységért.(P)
  Létrehozza és felügyelete alá rendeli a szolgáltató, az beruházó, az exim, stb vállalkozásokat, ahol majd elköltésre kerül a pályázati összeg.(V)
  Birka P-vel megíratja a pályázatot, letejeli az előírt összeget. Annak egy részét P visszajuttatja K-hoz.
  Birka nyer, szerződést köt, C kinyitja a csapot, lejön a pénz, B a szerződésben megjelölt V-nél elkölti azt.
  V is visszatejeli az előre megállapodott hányadot K-nak és mindenki jól jár.
  Atomjó buli. Ami a csapból kifolyik, tulajdonképpen családban marad, még a keresztapát is lehet belőle támogatni.
  Vegyünk alapul 1 M. egységet és 25 % visszajátszást.
  1 M 25 %-a 250 ezer, + a pályázatírótól 25 ezer, az összesen 275 ezer K adómentes bevétele.
  Ha 1 Mrd az alap, K haszna 275 milla.
  Mindenki jól jár.
  B megszerezte, amire szüksége volt,
  P fogott 3 egységet, elment és vett 30 egységnyi számlát,
  V 30 egységért vett 300 egységnyi számlát,
  K tovább tollasodott.
  Ezt mindegyik így csinálta/csinálja. Egyik se különb a másiknál.
  Ha más szelek fújnak, jönnek új keresztapák, velük pedig a saját, különbejáratú P-k és V-k.
  Csak a birka az állandó.”
 • 12. bánki 2012. július 22. 13:28
  „12. kumisz 2012.07.22. 11:44

  Bocs ! Hiányos a klasszikus műveltséged ! Hofi Géza a felejthetetlen ...............!

  A másik kedvenc idézetem tőle :

  ,,"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
  ha elszabtuk, hát elszabtuk,
  utólag már szabhatjuk!"”
 • 11. kumisz 2012. július 22. 11:44
  „Korrupció az, amiből kihagynak! ( ősi dakotának vélt közmondás )”
 • 10. Miracala 2012. július 22. 10:22
  „2: Papika, nemcsak a fityisz, de a maszop idején is bőven voltak hasonló gazemberségek, elég csak a szegedi élményfürdő körüli balhéra, vagy az M43-as építésénél a szocik által kiírt közbeszerzésre gondolni. Politikai színezettől függetlenül megvannak azok a csaló gazemberek, akik a pályázati pénzek lenyúlását olyan mesteri szinten űzik hogy azt oktatni kellene. Az esetek többségében persze az elkövető sosem kerül elő, így csak a lánc legalján lévő kétkezi munkás, - akiket hónapokig ki sem fizetnek - szívja meg.”
 • 9. bánki 2012. július 22. 09:55
  „Volt egy cég akiknek dolgoztam ! A főnöke tanácsokat kért, hogy neki gyanús az egyik kollégája.

  Matematikailag két lehetőség van: egy korrupt, kettő hülye - tételezzük fel a jobbikat és ez a hülye ! ( korrupt volt)

  Mellesleg az ellenőrzéssel és a papír munkával nincs baj. Csak a költségeket növeli !

  ,,mutasd meg a számládat, megmondom ki vagy " - pártoktól, Szeviéptől és a Közgéptől függetlenül.

  A többi parasztvakítás !”
 • 8. tom65 2012. július 22. 08:42
  „Az legszomorúbb, hogy már a tervezés is úgy indul,hogy nézzük meg, mire lehet pályázni! Hogy nincs is rá szükség? Az senkit nem érdekel. Pályázunk, mert ha építtetünk, akkor csorog vissza valami a pártkasszába, vagy zsebbe. Így épülnek sokszor szükségtelen dolgok drágán és így működik a közbeszerzés is. Meg lehet nézni, milyen ütemben építkeznek teljesen eladósodott települések!”
 • 7. C6H12O6 2012. július 21. 19:50
  „Megérdemli mindenki , amit kap. Ha két jó állású vaslapáttal lerendezték volna az első ilyen "körbetartozásokat", akkor nem tartana itt a gazdaság. Mindenki tudja miről van szó, de a sor végén álló tönkrement alvállalkozók csak morognak és sorban lesznek öngyilkosok. Ha már idáig eljutnak miért nem mennek el számon kérni, hogy miként juttatták őket idáig? A magyar közös érdekből még akkor sem tart össze, ha megdöglik???”
 • 6. lukrecia 2012. július 21. 18:03
  „Fehérgallérosok és "vállalkozók" összejátszása. Állami, önkormányzati tisztviselők az egyik oldalon---és magán emberek a másik oldalon. Amikor a két fél között létrejön a pénzforgalom --ott szinte kivétel nélkül megbújik a korrupció. Nem nehéz ezt látni, érezni, tudni. Csak azok az ellenőrző hivatalok vannak kikapcsolva szánt szándékkal , melyek éppen ezért lettek felállítva. NNI -nél nem véletlenül történtek apró változtatások--- de koránt sem elegendőek. Na és a többi hatóság is bőven kiveszi a részét a félrenézésben.
  Az interneten amig nem teszik részletességgel közre az összes közbeszerzési manővert , maradnak a csalások.
  Szegeden 200 milliárd Ft Uniós pénzek lettek felhasználva, ha gondolkozunk-----itt lapulnak közöttünk azok, akik ennek 20-30-40-t lenyúlták??????”
 • 5. Együgyű 2012. július 21. 17:30
  „,,25 százalékba kerül a korrupció: nagyberuházás - nagy botrány?"
  Vélelmezem, hogy minden beruházás a rendszerváltás óta akár kicsi akár nagy korrupció nélkül nem is valósulna meg. A közbeszerzési törvényt is a kormányok azért tartják fent, mert a támogató köreik ezt kívánják titkon tőlük. ,,Az érintettek a miniszterelnökhöz fordultak, tüntetésre készülnek." De minek? Viktorunk itt is előad majd egy pávatáncot esetleg egy tündérmesét, sőt a kormány illetékesei is. Az arra érdemeseknek nem adnak kokit és sallert. Tehát marad minden a régi kerékvágásban. Miért is? Azért mert minden kormányon lévő párt működéséhez valamint a magán vagyongyarapodáshoz kellenek az illegális pénzek is. A mostani helyzet meg abban különbözik, hogy, az EU-s pénzek felértékelődnek mivel hazánkban nincs érdemleges beruházásokra felhasználható MAGYAR töke. Mindenki úgy lopikál ahogyan tud. De felhívnám a magyar még működő kisvállalkozók figyelmét arra, hogy várhatóan az Ő pénzforrásaik és munkáik is befagynak másféléven belül. Tehát lesznek csőstül várható csődök. Mi sem bizonyítja jobban, hogy Laza Janinak lazán új feladata lett a kormányban. A Magyarországra érkező EU-s pénzek szétosztása és a pénzek feletti őrködés. Lesz itt gyarapodás, de nem az átlag Magyar népnek. De szívből szeretnék tévedni!
  Más véleménye mindenkinek lehet a demokrácia jegyében!
  OFF.”
 • 4. quky 2012. július 21. 12:56
  „Ez nem meglepő
  Még 2009-ben a Szegedi tudományi egyetemen fénymásoló papírt 1450ft kellett beszerezni mire én felvettettem hogy a Teskoba most akciósan 750ft van ugyanolyan minőségű fénymásoló papír. Mire a intézet igazgatójától azt a választ kaptam hogy fogjam be a számat mert közbeszerzésen a legolcsóbb cég nyert és ő szállítja a fogyó eszközöket az egész egyetemnek. Kérdem én hogy lett a legolcsóbb dupla áron ???”
 • 3. Emberségetavilágnak 2012. július 21. 12:56
  „A gengszterváltás óta minden, MINDEN!!!! kormány leállította az elődje beruházását és újat indított.
  22 éve tudjuk.
  A bűvész változó, a cilinder ugyanaz. Meg a nyuszi is, csak hull belőle az afrik, ezért egyre döglöttebb, a közönség meg egyre elégedetlenebb.”
 • 2. papika56 2012. július 21. 11:25
  „Vajon miért fütyisz közeli , sógor.koma- jó barát kap ilyen megbízást !
  Mert a pártkasszába, magán zsebbe csorog vissza sok-sok millió !
  Az EU csak fizet, milliárdokat küld --DE MIÉRT NEM ELLENŐRÍZ ?????
  Mostantól --az EU s megbízásokat : orbán, lézer j, láthatatlan Németné , + még 1 fütyiszes fogja elbírálni !!
  MAJD most lesz igazán nagy korrupció !!
  A világon az első HÁROM ban vagyunk benne ! SZÉGYEN !!! simicska--nyerges , stb. demján--stb így szerezte a milliárdjait !”
 • 1. tótkomlósi 2012. július 21. 10:51
  „Emberek!

  Ez évek, évtizedek óta így meg, hogy az nyeri el a munkát, aki vissza tejel!
  Az már egyedi megállapodás kérdése, hogy 15 vagy 25%!
  Miért nem lehet ezt elhinni?
  És nem csak nagy munkáknál, kisebbeknél is!
  És minden területen. Kell a munka, mennyit adsz belőle?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állampapír: több mint üzlet

Másfélszer annyi állampapír fogyott idén eddig Csongrád megyében, mint a tavalyi év első felében. A megyében jegyzett kötvényállomány értéke 17 milliárd forint. Tovább olvasom