Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

2762 tanulószerződés Csongrád megyében

Csongrád megye - A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) országosan is kiemelkedően teljesít a gyakorlati képzésben tanulószerződéssel részt vevő tanulók számát illetően.
Az elmúlt egy esztendőben a kamaránál nyilvántartott, tanulót foglalkoztató gazdálkodó szervezetek száma 326, a képzőhelyeké 439, a tanulószerződések száma 2762. Nem véletlen, ugyanis a CSMKIK közel egy évtizeddel ezelőtt, úttörő szerepet vállalt a duális szakképzés elemeire épülő tanulószerződéses szisztéma tesztelésében, bevezetésében, illetve országos elterjesztésében. A megyei szakképzés mai helyzetéről Kovács Kata vezető szakképzési tanácsadótól kértünk felvilágosítást.

A kamara jelenleg 26 szakma képzését gondozza, de két éven belül, fokozatosan 125-re bővül a szakmai felügyeletre átvett szakmák köre. Mindez feladatokra átfordítva a szakmai és vizsgakövetelmények gondozását, karbantartását, az oktatási programok felülvizsgálatát, a szakmai vizsgák vizsgatételeinek kidolgozását, vizsgaelnökök delegálását, szintvizsgák koordinálását, szakmai versenyek szervezését, a gyakorlati képzőhelyek ellenőrzését, pályaválasztási tanácsadást jelent, ennyi szakmában.

Szegedi Vas- és Fémipari Szövetkezet (Szevafém) műhelyeiben 13 tanuló igyekszik elsajátítani a gépészeti szakmák fortélyait.
Szegedi Vas- és Fémipari Szövetkezet (Szevafém) műhelyeiben 13 tanuló igyekszik elsajátítani a gépészeti szakmák fortélyait.
Fotó: DM/DV

És ami talán a legfontosabb: a rendszer akkor működik, ha a gazdálkodó szervezetek közül mind többen – mint potenciális gyakorlati képzőhelyek – maguk is felkészülnek, és készek lesznek a tanulók fogadására – hívta fel a figyelmet a szakképzési tanácsadó.

A szakképzés rendszere ma már széleskörű társadalmi bázisra épül, együttműködési megállapodások, egyeztetések segítik a közös munkát, akár a legnagyobb szakképző központtal, az 1000 Mester TISZK-kel, akár a fenntartókkal – mondta Kovács Kata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feje tetejéről a talpára állítják a szakképzést

Alapvető változások előtt áll a magyar szakképzési rendszer. A várható változásokról Szilágyi Jánost, az MKIK képzési igazgatóját kérdeztük. Tovább olvasom