Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

28 spanyol bankot minősített le a Moody´s

Gyengül Spanyolország szuverén hitelképessége - állapította meg a Moody´s, aki így huszonnyolc spanyol bank hosszú futamú adósság- és betéti besorolását rontotta le.
Huszonnyolc spanyol bank hosszú futamú adósság- és betéti besorolását rontotta a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy gyengül Spanyolország szuverén hitelképessége, és ez hat a bankok adósprofiljára is.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, hétfő éjjel Londonban jelentette be a tömeges banki leminősítéseket, amelyek mértéke egy fokozattól a már igen agresszív osztályzatrontásnak számító négy fokozatig terjed.

A Moody's a lépés előzményeként két hete ugyancsak agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette le Spanyolországot mint szuverén adóst, azzal az indokkal, hogy a spanyol kormány által a bankrendszer feltőkésítésére tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az országra nehezedő, már a pénzügyi válság kezdete óta is "drámai" mértékben megnövekedett adósságterhet.

A hétfő éjszakai banki leminősítések egyik fő tényezője a Moody's indoklása szerint az volt, hogy a cég által gyengülőnek értékelt spanyol szuverén hitelképesség befolyásolja a kormány lehetőségét a bankrendszer támogatására, emellett nyomást gyakorol a bankok önálló adósprofiljára is.

A másik fő tényező az, hogy a Moody's várakozása szerint a bankok kitettsége a kereskedelmi ingatlanszektornak valószínűleg növelni fogja az érintett pénzintézetek veszteségeit.

A Moody's a hétfői tömeges banki osztályzatrontás előzményeként, június 13-án az addigi elsőrendű "A3"-ról - a köztes "Baa1" és "Baa2" szintek kihagyásával - "Baa3"-ra rontotta Spanyolország szuverén kötvénykötelezettségeinek besorolását, és az új spanyol osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.

Ha a Moody's innen tovább rontja a spanyol államadós-besorolást, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatát, és így Spanyolország lenne a legnagyobb olyan euróövezeti gazdaság, amelynek valamely nagy nemzetközi
hitelminősítőnél nincs befektetői szintű besorolása.

A leminősítés akkori indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a spanyol bankok támogatásának felelőssége a bankrendszer feltőkésítésére szánt 100 milliárd eurós külső támogatási csomag igénybevételével együtt is a madridi kormányé, és az euróövezeti mentőalapból (EFSF) folyósítandó feltőkésítési hitelt is a kormány veszi fel.

Ez a hitelfelvétel a cég szerint érdemben rontani fogja a spanyol kormány adóspozícióját. A Moody's közölte, hogy várakozása szerint a spanyol közadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) 90 százalékának környékére emelkedik az idén, és az évtized közepéig növekedni fog.

Az adósságráta stabilizálása évekig tartó költségvetési konszolidációt igényel, és ennek következtében a spanyol kormány költségvetési és adósságpozíciója többé nem összeegyeztethető az "A" besorolási sávval, sőt még a "Baa" kategória felső végével sem - állt a Moody's elemzésében.

A cég indoklása szerint a spanyol leminősítés másik fő tényezője a kormány "igen korlátozott" piaci hozzáférése, amelyet éppen az bizonyít, hogy Spanyolország az EFSF forrásaira szorul bankjai feltőkésítéséhez, valamint az is, hogy a kormánykötvények értékesítése egyre inkább a hazai bankoktól függ. Ezek azonban éppen az euróövezeti jegybanktól (EKB) kérnek finanszírozást a kötvények megvásárláshoz.

A Moody's közölte, hogy véleménye szerint ez a helyzet fenntarthatatlan, és ha nem kezelik, akkor tovább növekszik annak a kockázata, hogy a spanyol kormány elveszíti a megfizethető kondíciók melletti hozzáférést a magántőkepiacokhoz, és maga is az euróövezeti mentőalap közvetlen támogatására szorulhat.

Ugyanerre a következtetésre jutottak más nagy londoni házak is.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak minapi elemzése szerint a banki hitelcsomag összességében "egy ideig" elszigeteli Spanyolországot más eurótagállamok problémáitól. Ahhoz azonban, hogy beváljon a Capital Economics azon előrejelzése, miszerint az euróövezetnek a cég által jósolt felbomlása csak Görögország és egy vagy két további kisebb perifériális tagállam távozására fog korlátozódni, az szükséges, hogy Spanyolország jelentős külső segítségben részesüljön - fogalmaztak értékelésükben a ház elemzői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig változtak az árfolyamok hétfőn napközben

18.30 órakor 287,64 forinton jegyezték az eurót a délután öt óra körüli 287,72 forint után. Tovább olvasom