Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

3,1 milliós munkahelyek Csongrád megyében

Szeged - Az országban átlagosan mintegy 1,5 millió forintból jött létre egy új, az Unió által támogatott munkahely az elmúlt 7 évben. Csongrád megyében 3,1 millióból. Miért?
– Arra gondolok, talán túl sok eszközt, épületet, betont igényeltek a nyertesek a támogatás mellé. Vagy struktúraváltást akartak, ezért nem a hagyományos területre fektettek be. Az ELI is valószínűleg drága munkahelyeket generál majd, hiszen horribilis a költségvetése – mondta egy név nélkül nyilatkozó szegedi közgazdász.

Drága kőműveskanál! Ünnepélyes alapkőletétel a mórahalmi elkerülő útnál. Fotó: Schmidt Andrea
Drága kőműveskanál! Ünnepélyes alapkőletétel a mórahalmi elkerülő útnál. Fotó: Schmidt Andrea

Az index.hu az egykori NFÜ-től kapta meg a listát arról, hogy az elmúlt 7 év uniós munkahelyteremtő pályázatainak 83 milliárd forintos összegéből mennyi pénzt jutott a megyéknek. Ismert: egy-egy gépbeszerzésnél, üzemcsarnok építésénél általában be kell vállalni új emberek alkalmazását és azok munkahelyének a megtartását is, meghatározott ideig, leggyakrabban 2 évig. A pályázatok értékelésénél pluszpénzt is kaphatnak azok, akik hátrányos helyzetű térségben vállalják a feltételeket, vagy akik nyilvántartott álláskeresőt vesznek fel. Emiatt gyakori, hogy fővárosi cégek Csongrád megyében jelentik be a telephelyüket, hogy pályázatot nyerjenek: az sem biztos tehát, hogy az embereket nálunk alkalmazzák.

Ha nem a legjobb helyre megy az euró

Az uniós pályázatokkal kapcsolatban hallani: ahelyett, hogy a torta bővítésére, exportra törekednének a pályázó cégek, a belföldi piacra akarnak termelni a támogatásból, vagyis másoktól veszik el a munkát. Ugyanez a gond az EU-s forrásokból épülő szállodáknál is, mivel elszipkázzák a vendéget. Az index.hu összeállításból kiderült, legdrágábban a gyógyfürdőkbe öntöttük a pénzt: a sárvári és a hajdúszoboszlói fürdő például 50 milliónyi befektetésért vállalta egy ember felvételét.


A versenyszférában összesen 53 ezer új munkahely jött létre a 7 év alatt, átlagosan 1,5 millió uniós forintból „csináltak" egy friss támogatott munkahelyet. Nagy a szórás: volt, ahol 30–50 milliónyi támogatásért cserébe vettek fel egy embert pár évre, máshol néhány 100 ezer forint „ellenértékeként" több 100 új munkavállalót alkalmaztak.

Az adatokból kiderült, hogy Békést leszámítva az ország keleti területei kapták a legtöbb pénzt. Csongrád megye rekorder: 9,3 milliárd forint érkezett a helyi vállalatok számlájára, 3000 új munkahely érdekében. Nálunk „ruháztak be" a legtöbbet egy új munkahelybe, majdnem 3,1 millió forintot. Budapesten közel ugyanekkora összegből 4800 új munkahelyet teremtettek, egy álláshely pedig csak 660 ezer forintba került.

– Jellemzően a Gazdasági Operatív Program eszköz- és beruházástámogatási konstrukcióiban, valamint egyes Regionális Operatív Program-pályázatokon volt kötelező a munkahelyfejlesztés és -megtartás – mondta Fehér Éva, az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezetője. – Ezeknél akár a 100 millió forintot is elérhette a támogatás összege, amennyiben 3 évig alkalmazták a munkavállalót, főleg a fejletlen régiókban. Ha a pénzből felépült egy új műhelycsarnok, beszereztek új gépeket, és még akár 4 új munkahelyet teremtettek, akkor szerintem megérte ide kihelyezni a fejlesztési forrásokat. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három hétig írják össze az állatokat

Mezőgazdasági összeírás lesz a megyében május 24. és június 15. között – közölte a KSH szegedi főosztálya. Tovább olvasom