Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

3 befektetés, ami aranyat érhet

Ha van némi megtakarításod, azt ne a párna alatt tartsd! Fektesd be, és sokszorozd meg - eláruljuk, hogyan.
Az adók emelkednek, a munkahelyek veszélyben, nem meglepő, ha mostanság kevesen tudnak félretenni.

Ha mégis rendelkezel némi megtakarítással, azt ne a folyószámládon, esetleg a párna alatt tartsd, egy ügyesen megválasztott, biztos befektetéssel ugyanis könnyen megsokszorozhatod. Ez utóbbiak közül az a legjobb, amellyel a pénzed értékálló marad, és csak annyi kockázatot kell vállalnod, amennyitől nem lesznek álmatlan éjszakáid.

Tőzsde: viszonylag gyors és biztos haszon

Bár a tőzsdézés meglehetősen bonyolultnak tűnhet elsőre, valójában csak egy kis önbizalom, néhány jó tipp és némi tőke kell. Ráadásul egyáltalán nem szükséges hozzá milliós nagyságrendű vagyon: a közhiedelemmel ellentétben már 100-200 ezer forintból is könnyen lehet jelentősebb összegre szert tenni - akár egy-két millió forintra is néhány év alatt.


A tőzsdén árult részvények megvásárlásával adott százaléknyi tulajdonrészt szerzel abból a társaságból, amelyet kiválasztottál. A részvények után egyfelől osztalékot kapsz, méghozzá a cég bevételéből a tulajdonjogod arányában, illetve, ha ügyesen adsz és veszel, abból is profitálhatsz.

A tőzsde meglehetősen kockázatos választás, ezért mindenképpen ajánlatos profi szakember segítségét kérned az induláshoz. Ha mégis a tőzsdével szimpatizálsz, de a lehető legkevesebb kockázatot szeretnéd vállalni, akkor gondolkodj hosszútávon: fektess be öt-tíz évre, és a nyereség garantált.


Biztosítás és befektetés - kevés kockázattal

Egyszerű banki betét vagy a folyószámlán történő lekötés esetén a kamatok gyakran nevetségesen alacsonyak. Ezáltal a megtakarításod egyre értéktelenebbé válik, hiszen az infláció és egyéb gazdasági folyamatok mind hatással vannak rá. Van azonban egy mód, mellyel ez kivédhető, és sokkal magasabb hozamot érhetsz el: a befektetési életbiztosítás.

Tudtad?

A befektetéssel kombinált életbiztosítás keretén belül általában euró vagy forint alapú, hosszabb vagy rövidebb futamidejű befektetések között választhatsz. Mielőtt döntenél, feltétlenül kérd szakértő tanácsát - erre van mód a bankban is, ahol felmérik az egyéni igényeidet, és ennek megfelelően tesznek ajánlatot, akár személyre szabottan is.

A befektetési életbiztosítás lényege, hogy a hónapról hónapra, meghatározott - általában 5-15 évig terjedő - ideig befizetett pénzedet szakértő módon forgatják, így a futamidő végén lényegesen magasabb összeget vehetsz át, mintha egyszerűen bankban tartottad volna a pénzedet. A kockázat ez esetben igen alacsony, a havonta fizetendő összeg mértéke néhány tízezer forint, ráadásul sok helyen választási lehetőséged is van az egyes biztosításokban alkalmazott befektetési formák között.

A befektetési életbiztosítás akkor ajánlott, ha hajlandó vagy néhány évet várni a pénzedre, de a lehető legkevesebb kockázatot vállalnád.

Rövid távú lekötések: haszon néhány hónap alatt

Ma már szinte minden bank kínál olyan rövid távra szóló, mégis számottevő hasznot hozó befektetési lehetőséget, amit érdemes megfontolnod, ha mindössze néhány hónap alatt szeretnél egy kis pénzt keresni - anélkül, hogy bármit is tenned kellene érte.

Ezek a lekötések általában fél évre szólnak, de akad közöttük három hónapos futamidejű is. Ezalatt a pénzedet a bank használja, te nem nyúlhatsz hozzá, cserébe viszont olyan magas kamatot adnak, amilyet másként nem tudnál elérni - mértéke, természetesen a lekötött összegtől függően, elérheti akár a 10%-ot is.


Némelyik pénzintézetnél már 50 ezer forintot is leköthetsz, és többféle konstrukció közül válogathatsz, sőt, a banknál segítséget is nyújtanak, hogy a legmegfelelőbb ajánlat mellett dönthess. A fix és változó kamatozású kötvények szintén elég magas hozamot ígérnek, bár ezeknél az esetek többségében minimum egy éves lekötést kell vállalni.

Szerző: Horváth Krisztina
Forrás: femina.hu


A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. flexsnake 2009. augusztus 11. 17:09
  „21.

  1. nem látszik rajtad

  2. ugyanazt a levegőt lélegzed amit a többi. Ergó, ehetsz bióalmát zsákszámra a kilátásaid semmivel nem jobbak mint egy elhízott szenvedélybetegnek.

  3. a hivatali megvesztegetést büntetik”
 • 21. Celtis 2009. augusztus 11. 16:55
  „Na, akkor leírok én is három tuti befektetést:

  1. Tanulás: Az elmúlt húsz évben százezreket költöttem szakkönyvekre (amit nem is olyan nehéz elérni). Sokszorosan visszajött minden könyv ára.

  2. Egészség: Aki ma elhanyagolja az egészségét, évek múlva olyan betegségei lesznek, amelyeknek a gyógyítása sokszázszorosába kerül majd, és a biztosítások is csak a töredékét állják. Aki pedig pénzt költ olyan dolgokra, amelyek az egészségét károsítják, az tényleg az ablakon lapátolja ki a pénzt.

  3. Kapcsolatok: Egy apró ajándék, figyelmesség busásan megtérülhet, ha valakitől szívességet akarunk kérni a jövőben. Ezért érdemes odafigyelni minden ismerősünk születés- és névnapjára, vagy bármilyen adandó alkalomra, amikor megerősíthetjük a kapcsolatunkat. Ide sorolom a családtagjainkat is: egy szülő számára nincs jobb befektetés, mint a gyerekeivel töltött idő. Mert ők lesznek azok, akik a megfelelő módon viszonozzák az értük hozott áldozatokat, amikor mi már vén trottyok leszünk.”
 • 20. flexsnake 2009. augusztus 09. 20:23
  „19. privátbanking. Akkor nem csesznek át.”
 • 19. Titanilla 2009. augusztus 09. 19:39
  „Engem a bank vert át, még nem tudni hogy jövök ki belőle csak jövőre jár le, de megbeszéltünk egy bizonyos befektetést, és 2év után kiderült, hogy egész más befeketésem van, mint amiről megegyeztünk. A kb 50 oldal szerződés olyan bikfanyelven van irva, hogy talán még a bank sem érti, persze igy leht magyarázni ahogy ők akarják.Kb annyi hasznom lesz, mintha a matrac alatt tartottam volnaa pénzt. Még szerencse, hogy a tőke garancia meg van. A cikkhez még annyit több ismerősőm kötött biztositási formával szerződést, kivétel nélkül ráfizettek. Talán az a legjobb ha az ember saját kezébe veszi a dolgokat. Persze nem mindenki ért hozzá, az idősebbek közül meg csak nagyon kevesen. Nem ebben szocializálódtunk.”
 • 18. flexsnake 2009. augusztus 07. 18:11
  „VAn egy tuti tippem! Pattogatott kukoricába kell fektetni! :D”
 • 17. cyt 2009. augusztus 07. 08:01
  „Nevetséges cikk. Több benne a "tévedés" vagy "ártalmas" ötlet, mint a valóság és a jótanács. Ilyet csak "negatív érdekkel" lehet leközölni - szvsz.”
 • 16. flexsnake 2009. augusztus 06. 19:24
  „15. a banki kölcsönnel? Ugyanaz csak az egyik nem törvényes :)
  Ha te gyártasz pénzt hamisító vagy, ha az állam akkor gazdag :D”
 • 15. persona 2009. augusztus 06. 18:53
  „na és mi van az uzsorakamattal?:D”
 • 14. Celtis 2009. augusztus 05. 17:31
  „Hát igen, nekünk szerencsénk volt, sajnos akkor sem, és most sem lehet előre megmondani, hogy merre fognak menni azok a fránya árfolyamok...”
 • 13. flexsnake 2009. augusztus 05. 16:16
  „12. tedd hozzá hogy a kamatadó elviszi nem csak a hozamot de a tőke egy részét :D

  A rövidtávú befektetések mint az akciós 3 illetve 6 hónaposak annak éri meg aki egy vásárlás előtt akarja a viszonylagos pénzromlást kompenzálni. De sokan csináltak egy varriációt tavaly és euróban kötötték le :D Na ők viszont elég rendesen belenyúltak .”
 • 12. Celtis 2009. augusztus 05. 13:35
  „Rövid távú lekötések: számolja ki bárki: 200 ezer forint fél éves lekötésén 10% mellett 10 ezer forintot nyerünk! Amiből természetesen lejön a kamatadó és a kezelési költség. Mondhatni, gennyesre kerestük magunkat...

  Biztosítások: na jó, erre már inkább csak ennyit írok: Moderálva :)”
 • 11. Celtis 2009. augusztus 05. 13:30
  „A cikk vagy hihetetlen ostobaság, vagy szándékos félrevezetés.
  Én az előbbire gyanakszom, ilyen "a fodrásznál hallottam"-jellegű "biztos" forrásból meríthetett infókat. És még csak eszébe sem jutott, hogy utánaszámoljon a dolgoknak.
  Elég megnézni pl. a részvények árfolyamalakulását az elmúlt pár évben, természetesen mindegyikbe belekalkulálni a kamatadót és a kezelési költséget. Kijöhet, hogy az alsó határ, ami alatt egyáltalán nem éri meg tőzsdézni, inkább 5-600 ezer forintnál van, amin évente kb. 10%-ot lehet hozni (tehát kicsit többet, mint a sima lekötéssel, ami kockázatmentes). Ez azt jelenti, hogy a pénzünk tíz év alatt nő kb. a két és félszeresére.
  (A cikkben említett 10-szeres emelkedést 24 év alatt érné el!)”
 • 10. flexsnake 2009. augusztus 04. 22:20
  „forexelni kell, az laza meló. HA ügyes az ember akkor elég jól lehet keresni. Az euróval az utóbbi fél évben lehetett variálni. HA vaakit érdekel, talál neten magyar infókat hozzá.”
 • 9. andreasz 2009. augusztus 04. 21:01
  „6. Igen, ez nekem is megfordult a fejemben, hogy a "szakértő" érdekelt lehetett a dologban.”
 • 8. Mil 2009. augusztus 04. 20:30
  „Tőzsde mint biztos pénz, tovább nem is olvastam..”
 • 7. KolompárRómeó 2009. augusztus 04. 19:57
  „Horváth Krisztina egy pénzügyi zseni. Nem csodálkoznék, ha pár év alatt milliárdossá vált volna eme hihetetlen titkos ötleteivel.”
 • 6. flexsnake 2009. augusztus 04. 17:52
  „2. bevett szokás hogy balekokat húznak le. Ha látják hogy itt egy emelkedés lesz, előszeretettel ajánlanak a kicsiknek eladást. Ilyenkor a vevő maga a bróker :D ... dolog de jól lehet ezzel keresni. A másik ha valakinek van sok pénze és elkezd a saját részvényei felvásárlásába......”
 • 5. flexsnake 2009. augusztus 04. 17:50
  „1. nem ritka hanem lehetetlen. Csak magas kockázattal van magas bevétel. Én meg ajánlom a valutatőzsdét. :D”
 • 4. Zs 2009. augusztus 04. 15:00
  „A "szakértők" szava összemérhető a leveli béka tudásával időjárás fronton - bár, asszem a béka toronymagasan még húz is... :)))”
 • 3. dorevi 2009. augusztus 04. 11:52
  „Érdemes figyelni a PSzÁF honlapján a bennfenntesek részvény-mozgásait.
  Nem teljesen átlátható, de utal valamire.

  Jómagam erre is hagyatkoztam, és tekintélyes hozamokra tettem szert.

  Nem feltétlen fontos a brókerek véleményét kikérni, hiszen ők nem is adhatnak, adhatnának tanácsot, csupán a helyzetet kell ismertetniük.
  Ha tanácsot ad, az már nem is szakember, de a felelősség terheli.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beruházások sokasága kezdődhet meg Tokajban

Tokaj minden energiájával azon van, hogy minél több uniós forrást szerezzen a város fejlesztéséhez,… Tovább olvasom