Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

3 gyerektől lesz könnyebb az élet

Szeged - Mivel az alacsony jövedelmű családok nem tudják kihasználni a gyerekek után járó adókedvezményt, jövőre a járulékok terhére is élni lehet vele. A kormany.hu kedvezménykalkulátora szerint azonban ezt csak 3 gyerektől felfelé „érzik majd meg" az emberek.
– Eddig csak részben tudtuk igénybe venni a családi adókedvezményt, örülünk, hogy jövőre több marad a kasszában – mondta Pajor Endre háromgyermekes szegedi családapa. – Hogy pontosan mekkora összegről van szó, még nem tudjuk: a könyvelőmtől kérek majd segítséget. Vállalkozó vagyok, a feleségem tanítónő, szükség van a szakértő véleményére.

A Pajor családban Kata 15 éves, a Ságváriba jár, Zsófi 12, még általános iskolás a Rókus I-ben, Zsombor pedig 3 éves. A családfő szerint sokba kerül a gyerekek felnevelése, a két nagynak különórái vannak, egyikük táncol, a másik zongorázik: ahogy fogalmazott, „méltánylandó" a kormány szándéka a gyermekvállalás ösztönzésére.

Együtt a Pajor család. Az édesapa szerint sokba kerül a gyerekek felnevelése. Fotó: Karnok Csaba
Együtt a Pajor család. Az édesapa szerint sokba kerül a gyerekek felnevelése. Fotó: Karnok Csaba


A törvény

A gyermekek után járó családi kedvezmény igénybevételének lehetősége 2014. január 1-jétől bővül, a szülők az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetik.
A családi kedvezmény által elérhető maximális adómegtakarítás így a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára (16 százalék szja+7 százalék egészségbiztosítási+10 százalék nyugdíjbiztosítási járulék) növekszik.

Megírtuk: 1, illetve 2 gyermek esetén egy család gyermekenként 10 ezer, 3 gyermek esetén pedig gyermekenként 33 ezer forint családi szja-kedvezményre jogosult. Eddig azonban sok család azért nem tudta teljesen kihasználni, mert alacsony jövedelme miatt kevesebb adót kellett fizetnie, mint amekkora a kedvezmény. Ha például egy 3 gyermekes családban 300 ezer forint a 2 szülő bruttó havi keresete, a 3 gyermek után havonta 99 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnének. Jövedelemadójuk viszont csak 48 ezer forint: így havonta 51 ezer forintot veszítenek el. A kormány ezért jövőre bevezeti a családi járulékkedvezményt, amelyet a gyermekes családok a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulék és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is érvényesíthetnek.

A kormany.hu-n megjelent egy kalkulátor is, hogy a kiskeresetűek kiszámolhassák, mennyivel több marad a zsebben jövőre. 2 gyereknél azonban a kalkulátor nem „engedi meg", hogy 120 ezer forintnál nagyobb összeget írjunk be, afelett ugyanis nincs kedvezmény. Ha 2 ember összesen bruttó 120 ezer forintot keres (ami azt jelenti, hogy az egyiknek nincs állása, vagy mindkettő részmunkaidőben dolgozik), akkor a járulékkedvezmény csak havi 800 forint. 3 gyereknél azonban jelentős a haszon: bruttó 120 ezernél havi 20 ezer 400 forint a többlet, 150 ezernél 25 ezer 500, 250 ezernél 42 ezer 500, 300 ezernél 51 ezer forint. Efelett újra csökkenni kezd az összeg.

Reklamálnak a 2 gyerekesek

Egy cégvezető mesélte, hogy 2 gyermekes beosztottja, aki havi bruttó 140 ezer forintot keres, a családi kedvezmény kiterjesztése óta azzal vádolja, hogy eltüntetik a pénzét. Hiába mondják neki, hogy ilyen jövedelemnél a 2 gyermekesek nem kapnak többet, és hogy amúgy is csak január 1-jén vezetik be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerősítette a magyar adósosztályzatot a Fitch Ratings

A Standard & Poor's mellett a Moody's tart érvényben negatív kilátást a magyar besorolásokra. Tovább olvasom