Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

3 hónap, 708 új felszámolás a régióban

Szeged - A februári ugrást követően márciusban ugyan kevesebb új felszámolást indítottak az országban, de az éves trend lényegesen nem változott: továbbra sem enyhültek a cégvilág válságjelei – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató friss adataiból. A dél-alföldi régióban még az országosnál is rosszabb a helyzet.
Márciusban is fennmaradt a megindított végelszámolási eljárások februári magas szintje, a harmadik hónapban 2142 vállalkozás bezárását kezdeményezte maga a cég tulajdonosa. Ez a szám az abszolút lista élvonalába tartozik: 2006 óta csak 6 hónapban volt ennél rosszabb felszámolási mutató.

Az első negyedévben 4385 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ez 147-tel, azaz 3,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. – A negyedéves adatok összevetése az enyhébb emelkedés ellenére még mindig azt támasztja alá, hogy a válság hatásai változatlanul súlyosan érintik a cégvilágot – kommentálta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója a tendenciát.

A márciusi mutató ugyan 109-cel – 4,9 százalékkal – elmarad a februári történelmi csúcstól, a második helyet azért magabiztosan birtokolja. – A kiugróan nagy februári szám után a várakozásainkkal ellentétben nem mérséklődött lényegesen az új végelszámolási eljárások növekedése, a havi adat 2000 felett maradt, ami ezt megelőzően csak februárban fordult elő az elmúlt öt évben – mondta erről az Opten stratégiai igazgatója. Hasonló eredményre vezet a negyedéves adatok összevetése is: az első három hónapban 5559 cég kényszerült bezárásra, ami 60 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakhoz képest.

A dél-alföldi régióban márciusban tovább lassult a javulás, mert az újonnan indított felszámolási eljárások számának januári 25 és februári 11,1 százalékos csökkenési üteme a harmadik hónap végére 3,2 százalékra mérséklődött. Az Opten által 2010 első három hónapjában regisztrált 400 újonnan indított felszámolási eljárás után idén ugyanebben az időszakban 387 céget döntöttek be a régióban. A három megyében a végelszámolások az országos átlaggal azonos irányú – de azt lényegesen meghaladó mértékű – változást mutatnak. A régióban januártól márciusig regisztrált 708 eljárás 133,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejtámogatási határidő

Május 15-éig lehet különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó tejtámogatást igényelni a… Tovább olvasom