Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

3 milliókat érő támogatás vállalkozóknak

Manapság a csapból is a megszorítások és a leépítések híre folyik, a jelenleg is elérhető támogatásokról pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni.
A gazdasági válság és hazánk kedvezőtlen pénzügyi helyzete miatt egyaránt megszorításokra kényszerülnek a magánemberek és a vállalkozások. Mindeközben pedig az ember hajlamos megfeledkezni azokról a támogatásokról, melyeket a válság idején is igénybe lehet venni.

Korábbi cikkünkben az állás nélkül maradtak számára elérhető támogatásokat gyűjtöttük össze, most pedig a vállalkozásoknak szeretnénk segíteni. Íme, néhány lehetőség, mellyel akár milliókra is szert tehetsz!

Milliós támogatás fejlesztésekre

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében idén és a jövő évben 900 milliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak a hazai vállalkozások.

A vállalkozás korszerűsítésére, technológiai fejlesztésére vehető igénybe például az az automatikus pályázat, melyhez elegendő megfelelni a pályázatban kiírt formai és jogi követelményeknek ahhoz, hogy a vállalkozó támogatást nyerhessen. A technológiafejlesztésre elnyerhető támogatás mértéke a korábbi 20 millió forint helyett most 50 millió forint.

Pályázni ráadásul igen egyszerű: csupán egy, az internetről letölthető űrlap kitöltésére, majd beadására van szükség, melyről a beadást követő három-öt hétben születik döntés. A támogatás mértéke a fejlesztéshez szükséges költségek akár 70%-át is elérheti a gazdaságilag hátrányosnak számító térségekben, az elnyert támogatás 40%-át ráadásul automatikusan megkapod, hogy azzal megkezdhesd a beruházást.

A támogatást többek között eszközök beszerzésére, informatikai eszközök vásárlására, valamint domainnév-regisztrációra is kérheted. A pályázaton egyaránt részt vehetnek mikro-, kis- és középvállalkozások is.


Nagyobb támogatás - nagyobb önerő mellett

Szintén a mikro-, kis- és középvállalkozások vehetik igénybe azt a komplex technológiafejlesztési pályázat útján nyerhető támogatást, amely a már jelentősebb beruházást igénylő fejlesztések esetén nyújthat segítséget. A pályázaton részt vehet minden olyan említett vállalkozás, mely megfelel a formai és jogi követelményeknek, és a pályázaton nyert pénzből tervezi eszközök beszerzését, ingatlan vásárlását vagy ingatlan bérleti díjának fedezését. A támogatás emellett felhasználható informatikai fejlesztésekre, illetve minden olyan célra, mely segíthet a vállalkozás piacképessé tételében, valamint irányításának korszerűbbé alakításában.

A pályázaton elnyerhető támogatás mértéke 20 millió forinttól 150 millió forintig terjed, és a beruházás összköltségének 25-50%-a fedezhető belőle, függően attól, hogy a vállalkozás gazdasági szempontból előnyös vagy hátrányos térségben működik-e.

Támogatás fiatal vállalkozásoknak

Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram keretében az állam az öt évnél fiatalabb vállalkozások tőkehelyzetét igyekszik segíteni kockázati tőke biztosításával. Ezt nem kell visszafizetni, cserébe viszont a tőkét biztosító - a program keretében a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. - cég általában részesedést kér a vállalkozásból vagy a tőkéből.

Kedvező hitel, kedvező kamatok Széchenyi Kártyával

Bár nem közvetlen pénzügyi támogatás, sokat segíthet a Széchenyi Kártya is, pontosabban a tavaly bevezetett Széchenyi Kártya 2 akkor, ha mikro-, kis- vagy középvállalkozást vezetsz, és pénzügyi gondokkal küzdesz.


A 2002-ben indított program célja, hogy segítsen a pénzügyileg kedvezőtlen helyzetben lévő vállalkozásoknak előnyös kondíciókkal rendelkező hitelhez jutni, amit az anyagi problémák megoldására is használhatnak, de fejlesztésekre is igénybe vehetnek. A Széchenyi Kártyával felvett hitelt korábban negyedévente kellett törleszteni, a kártya tavaly bevezetett verziója esetében azonban ez a kötelezettség nem érvényes. A Széchenyi Kártya 2-t ráadásul akkor is igényelheted, ha a vállalkozásod már legalább két éve működik. A kártya segítségével akár 25 millió forint hitelt is felvehetsz, melyhez idén már 2% állami kamattámogatás is kapcsolódik.

Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: femina.hu


A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.

Olvasóink írták

 • 3. maradando 2009. június 23. 23:31
  „2.
  Igen! De nem baj, jól áll neki!”
 • 2. Logaritmus 2009. június 22. 22:50
  „Lixus_kzs: jó nagy hülyeségeket írsz, ugye tudod?”
 • 1. Lixus_kzs 2009. június 22. 19:51
  „Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy 3 év alatt 50%-os forgalomnövekedést várnak el az uniós pénzek felhasználásánál különben fizetheted vissza. (Ezt a feltételt a kormány szabta és nem az unió) Nincs értelme felvenni a támogatást, nem garantálhat az ember 50%-os növekedést és még csodálkoznak, hogy bennmaradnak a fejlesztésekre szánt uniós pénzek. Lehet tapsolni elvtársak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukás előtt a forint?

Ami előttünk áll: inflációs veszélyek, forintveszélyek, nehéz kötvénypiaci helyzet. Tovább olvasom