Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

3dvalóság a Panomédiától

Szeged - Vadonatúj díjat, Az év új vállalkozása elismerést vehette át a januári gálaesten a Panomédia Kft. két tulajdonosa, akik a magánéletben is egy párt alkotnak: Hajdu Anita és Somorjai Tamás. 2010-ben alapított cégük a 3dvalóságot reprodukálja a megrendelőknek.
A januári Presztízs díjátadó gálán először adtunk át díjat Az év új vállalkozása kategóriában. A Hajdu Anita, Somorjai Tamás és Mindszenti Károly által alapított és tulajdonolt kis cég alig egyéves – 2010 februárjában alakult –, de máris betört a piacra, és országos hálózatot működtet abban a műfajban, amit úgy hívnak: 3dvalóság.

Díjazottak

Az év kisvállalkozása a Barizber Kft., Az év középvállalkozása a Déli Farm Kft., Az év vállalkozása a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft., Az év új vállalkozása a Panomédia Kft., Az év üzletembere Bozó Zoltán, a MetalCom Zrt. vezérigazgatója lett 2010-ben. A KÉSZ Holding különdíját a Panomédia Kft. nyerte el.

Hogy kezdődött? Mindhárman alkalmazottként dolgoztak, amikor 2008-ban „szerelemből" városdigitalizálással kezdtek el foglalkozni. Somorjai Tamás, a kft. ügyvezetője mesélte el, hogy akkor a fiatalokból álló csapat olyan digitális felvételeket készített Szegedről, amelyek segítségével az interneten 17 ezer pontból, 10 méteres ugrásokkal lehetett bejárni a várost (www.3dszeged.hu). – Ebből sokat tanultunk – mondta a fiatal építészmérnök –, és ma már tudjuk, hogyan lehet ugyanezt sokkal gyorsabban és kevesebb emberrel megcsinálni.

– A városdigitalizálásból nőtt ki a 3dvalóság – folytatta a cégvezető –, ami egy séta: az ember nincs ott a helyszínen, de ott érezheti magát. A technológiát 2008 óta úgy felfejlesztettük, hogy piaci viszonyok között is megállja a helyét. Továbbá kiderült számunkra, hogy milyen területeket tudunk megcélozni.

A Panomédia Kft. irodájában laptop segítségével kaptunk továbbképzést. A 3d alkalmas például arra, hogy cégek virtuális honlapon mutatkozhassanak be. Egy ilyen honlap már nem statikus, mint az eddigiek, hanem látszik az ember: arra biztatják az interneten kukkolókat, hogy „gyere be hozzám".

Somorjai Tamás és Hajdu Anita  a két Presztízs-díjjal
Somorjai Tamás és Hajdu Anita a két Presztízs-díjjal.
Fotó: DM/DV

Rögtön meg is néztük, hogy a Szeged Plazában melyek azok az üzletek, amelyekbe így, az interneten „be lehet menni", szét lehet nézni és rá lehet klikkelni a termékekre. Beléphetünk akár egy pizzéria konyhájába is, hogy lássuk, ki, hogy készíti el az ételt. Mellesleg tavasszal, ha a Panomédia újra digitalizálja Szegedet, akkor már a cégek telephelyeire is be lehet sétálni, nemcsak a műemlékekbe, múzeumokba.

Mecénások

A Presztízs díj kiemelt mecénása a KÉSZ Holding Zrt. Mecénások: Bonafarm csoport (Pick Szeged Zrt. és Sole-MiZo Zrt.), Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hungerit Zrt., Lapcom Kft., Szegedi Tudományegyetem, Legrand Zrt. A Presztízs díj támogatója a Szilánk Zrt., a gálaest hivatalos rádiója a Rádió Plusz volt.

Milyen lehetőségek vannak még? A Panomédia dolgozik építőipari cégeknek: hetente készítenek felvételeket, vagyis dokumentálják az építkezést. Segítségükkel egy budapesti megrendelő az interneten figyelheti, hogy áll a szegedi építkezés, hol kellene esetleg másik vezetéket beépíteni a falba. Ezek a felvételek a későbbi jogi vitáknak is elejét vehetik.

A 3dvalóság megjelent a lakáshirdetésekben is. A megrendelő például a Déli Apróban közzétett hirdetéséhez mellékelhet egy linket, amin az érdeklődők megnézhetik a lakása digitális mását (www.3dingatlanok.hu). A barátságos árú szolgáltatással el lehet kerülni az „ingatlanturistákat", és legvégül már csak az kopog be az eladóhoz, aki a komoly vevők közé tartozik. Az interneten nyomon követhetők az érdeklődők és az ajánlatok egyaránt. A lehetőségek óriásiak: az eddigi iskolai osztályfényképeket válthatja fel például a jövőben a 3d osztályfotó, amin látszik, kit hogy hívnak, ki mellett ül, milyen a tanterem (www.osztaly.3dvalosag.hu).

Somorjai Tamás elmondta: örülnek a Presztízs díjnak, hiszen szerinte nagyon fontos, hogy az emberek elismerést kapjanak. 2010-es évükről annyit mondott még: az erőgyűjtés esztendeje volt. 2011-gyel kapcsolatban pedig olyan érzései vannak, hogy jó időszaknak néznek elébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz felé tart a benzin?

Az elemzők azt mondják, a líbiai események nyomán kialakult árrobbanás átmeneti, de igen drasztikus lesz. Tovább olvasom