Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

40 milliárd dolláros mennyiségi enyhítést jelentett be az amerikai jegybank

Újabb, havi 40 milliárd dolláros mennyiségi enyhítést jelentett be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága kétnapos kamatdöntő ülését követően, csütörtökön.

A program keretében havonta 40 milliárd dollárnyi jelzáloglevelet vásárol a Fed, és folytatja a "csavar hadműveletként" ismert kötvénycsereprogramját. Piaci elemzők jelentősebb új programot vártak. A bejelentett lépések így havonta 85 milliárd dollárral növelik a Fed kötvényállományát.

A Fed szerint a lépés csökkenti a hosszú távú kamatszinteket, erősíti a jelzálogpiacot és a gazdasági növekedés szempontjából kedvezőbbé teszi a pénzpiaci feltételeket.

A jegybank egyben - a várakozásoknak megfelelően - nem változtatott rekordalacsony, 0-0,25 százalékos kamatcélján és jelezte, legalább 2015 júniusáig ezen a szinten hagyja irányadó refinanszírozási rátáját. Korábban még csak 2014-ig vállalt hasonló kötelezettséget.

"A Nyíltpiaci Bizottság aggódik, hogy további lépések hiányában a gazdasági növekedés nem lesz elég, hogy fenntartható módon javítsa a munkaerő-piaci körülményeket. Ezenkívül, a pénzpiacokon tapasztalt feszültségek továbbra is negatív kockázatot jelentenek a gazdasági kilátásokra. A bizottság ezen felül a jegybank 2 százalékos inflációs céljának megfelelő, vagy annál alacsonyabb fogyasztói áremelkedést vár középtávon" - magyarázta döntését a testület közleményben.

Az amerikai jegybank kettős mandátummal rendelkezik: egyszerre törekszik az árstabilitásra és a teljes foglalkoztatásra.

A Fed immár harmadik alkalommal jelentett be mennyiségi enyhítési, azaz kötvényvásárlási programot. Legutóbb 2010 novembere és 2011 júniusa között vásárolt 600 milliárd dollárnyi államkötvényt. Az Európai Központi Bank hasonló eszközeivel szemben a Fed nem sterilizálja kötvényvásárlásait, azaz nem tartja szinten a gazdaságban jelenlévő pénzmennyiséget.

Ben Bernanke, a Fed elnöke közép-európai idő szerint negyed kilenckor tart sajtótájékoztatót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar beruházásból épül újjá a horvát Cres-sziget kikötője

A fejlesztések után a létesítmény összesen 210 kikötőhellyel rendelkezik majd, amelyből a beruházó… Tovább olvasom