Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

4,4 százalékkal drágább az élet

Csongrád megye - A tojás produkálta a legnagyobb áremelkedést idén tavasszal 2011 májusához képest – több mint 63 százalékkal kerül többe. Az alapvető élelmiszerek 4,4 százalékkal drágultak – meg is érzi a pénztárcánk.
Hiába csökkent átlagosan mintegy 3 százalékkal az agrártermékek ára idén áprilisban a múlt év hasonló időszakához képest, nagyok a kilengések. Az átlagot meghaladó, 8,7 százalékos volt például a zöldség-gyümölcs és a gabona áresése, ugyanakkor a hús felvásárlási ára 11 százalékkal – ezen belül is a sertés 22,5-tel –, a tej 3,3 százalékkal, a tojás pedig több mint 63 százalékkal drágult. Ez utóbbiakból állítják elő az alapvető élelmiszerek többségét.

Jacob Gábor grafikája - nagyítható illusztráció!
Jacob Gábor grafikája - nagyítható illusztráció!


Fogyasztói kosár

Kocsis Nagy Zsolt, a KSH Szegedi Igazgatóságának osztályvezetője elmondta: a fogyasztóiár-statisztika jelenleg mintegy 1000 reprezentáns (árucikk és szolgáltatás) megfigyelésén alapul. Ezekből állítják össze az úgynevezett fogyasztói kosarat. A KSH területi munkatársai az árváltozásokat hónapról hónapra felírják az ország településein: üzletekben, szolgáltatóhelyeken, piacokon. Fontos követelmény az adott tételek minőségi összehasonlíthatósága, tehát az állandóság, a folyamatosság. Havonta „reprezentánsonként" 35–150, összesen mintegy 70 ezer ár gyűlik össze az árindexszámításhoz. A fogyasztói kosár 23 százalékát adják az élelmiszerek, és a teljes kosárban nagyjából 4 százalék a hús, a tej, tejtermék, tojás, a zöldség-gyümölcs részesedése.

Így aztán nem csoda, hogy idén májusban az élelmiszerek fogyasztói ára 4,4 százalékkal volt magasabb, mint 2011-ben, ugyanebben a hónapban.

Megnéztük, hogy az alapvető élelmiszereknek számító cikkek mennyivel kerülnek most többe, mint tavaly májusban. A KSH segítségével elkészített listánkból kiderül: a sertéscomb kilója egy éve 1120 forint volt, most 1240 forint; a pasztőrözött tej literje 224 helyett 228 forint, a paradicsom kilója 533 forintról 809-re, az uborka 375-ről 463 forintra drágult. Nem változott viszont a trappista sajt ára, és csökkent a kristálycukoré, sőt még a fehér kenyéré is.

Mi volt az oka a drágulásnak? A tojás például azért produkált ilyen kiugróan nagy áremelkedést, mert a hazai termelőnek 2012-től kellett alkalmazkodnia az uniós állatjóléti előírásokhoz. A baromfitartás átalakítása pedig igen jelentős költségekkel járt. Sok gazda levágta a baromfiállományát, mielőtt áttért az új termelési módra. A tojóállományt azonban nemcsak Magyarországon tizedelték meg a gazdák, hanem más uniós tagországokban is, ahol hasonló átalakításokra kényszerültek a termelők.

Ha a sertéshús- és a tejárakat vizsgáljuk, kiderül: azokat az európai tendenciák mellett a hazai gazdasági körülmények is felfelé mozgatták. A magyarországi sertésállomány sosem látott mélypontra süllyedt, alig 3 milliót tartanak csak, és visszaszorult a szarvasmarhatartás.
A magasabb felvásárlási árak miatt a boltokban is drágábban kapjuk az élelmiszereket. A kereskedők lapunkban is többször elmondták, egyre kisebb a mozgásterük az áremelkedés vagy annak nagyobb részének a „lenyelésére". Ráadásul a nagy élelmiszeráruház-láncokat a kormány különadóval is sújtotta, így azok még kevésbé képesek a drágulás hatásait mérsékelni. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az áfa idén 25-ről 27 százalékra emelkedett. 

Olvasóink írták

 • 6. Linka11 2012. június 19. 09:44
  „A statisztika szerint nett .160 -180 ezer a Magyar átlag bér. 10 átlag dolgozó ismerősömből három keres ennyit.
  A leg többen 80-140 ezer között keresnek. Mivel nem vagyok számszaki szakember ,ezért még akár el is hiszem
  azt a 4,4 %-ot. De biztos vagyok benne ,hogy az elmúlt 10-15 évben Kb.felére esett vissza az átlag emberek élet színvonala.Márpedig az összességében 50 % ,csakhogy dobálódzunk a számokkal.Papiron még megéljük ,hogy nincs is
  infláció Magyarországon.”
 • 5. diverfrog 2012. június 18. 13:23
  „"4,4 százalékkal drágább az élet"
  Vajh´ miért érzem én ezt sokkal többnek?
  Ha a KSH mondja, akkor az úgy is van? :o)”
 • 4. Együgyű 2012. június 18. 12:17
  „,,4,4 százalékkal drágább az élet"
  Bármilyen ábrát/táblát én is összeálltok. A statisztika meg mindent elbír.
  De miért mindig a leghitványabb termékek árát hozzák, fel a kimutatásokban? Az egészséges termékek árival sosem példálóznak. Mintha az én számításaim szerint az élet a rabszolgáknak 1o,4%-al lenne drágább!
  A jövedelmük, bevételük ennyivel nőt?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek.
  OFF.”
 • 3. Kraivan 2012. június 18. 11:04
  „2:
  "Nem csak a viz , villany , csatorna, gaz, telefon , internet a legdragabb nalunk europaban !!"
  Viszont ezeket használja bármilyen ipar. Értelemszerűen költség, amit vagy megfizettet a vendéggel, vagy csődbe megy azonnal. Ez meg még tovább terhel a +áfa, a cégadó, a nyereség/veszteségadó.”
 • 2. lukrecia 2012. június 18. 10:18
  „Mondja mar meg valaki a vajat (nem margarinra es utanzataira gondolok) miert kell 5-600 Ftert arulni????
  Amikor Nemetben a 250 gr ost 0,5 euro 150 Ft ert adjak.
  Nem csak a viz , villany , csatorna, gaz, telefon , internet a legdragabb nalunk europaban !!”
 • 1. Yaqy 2012. június 18. 09:59
  „Köszönjük az NGM dilettáns politikusainak ezt a "tündérmesét" !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péter-Pál előtt elkezdődik az idei aratás

Beérik a gabona a forróságban. Tovább olvasom