Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

4,7 százakékos inflációt vár az MNB

Ezzel együtt a Magyar Nemzeti Bank a jövő évi GDP előrejelzést a kedden közölt 1,5 százalékról 1 százalékra csökkentette.
A jövő évi GDP előrejelzést a kedden közölt 1,5 százalékról 1 százalékra csökkentette, az inflációs prognózist 3,9 százalékról 4,7 százalékra - emelte a csütörtökön közzétett inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank, figyelembe véve a 2012. évi költségvetési tervezetet.

Az MNB kedden a monetáris tanács ülése után a közölte az inflációs jelentés sarokszámait, ám a Nemzetgazdasági Minisztérium azt követően, kora este tette közzé a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak (NGTT) később beterjesztendő javaslatát a minimálbér és a garantált bérminimum 92 000, illetve 108.000 forintra emelésére.

A kormány 1,5 százalékos GDP növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval számolva tervezi a 2012-es költségvetést.

Az MNB idei prognózisa változatlan: 2011-ben a GDP 1,6 százalékkal nő, az infláció évi átlagban 3,9 százalék lesz.

A jegybank jelentésének készítői a 2012. évi inflációs prognózisnál - amit 3,9 százalékról 4,7 százalékra emeltek - már számoltak a minimálbér 18 százalékos, és a garantált bérminimum 15 százalékos emelésével 92 000, illetve 108 000 forintra. A tervezett áfa-emelés 25-ről 27 százalékra 1,3 százalékos inflációs többletet jelentene, de az MNB számítási szerint ebből csak 0,8 százalék "megy át".

Az MNB szerint az államháztartás GDP arányos eredményszemléletű egyenlege (ESA) idén 1,9 százalékos többlettel zár.

Jövőre a költségvetési tervezet előtt 3,7 százalékos deficittel számolt a jelentés, a 2012-es költségvetési tervezet eddig nyilvánosságra került elemeinek ismeretében a hiány 3,4 százalékra módosult, azaz a kormány által kitűzött 2,5 százalékos hiányhoz további 0,9 százalékos javulást szükséges elérni. (Az áfa-emelésből származó 150 milliárd forintos bevételt, az Országvédelmi Alapot a hiánycsökkentésnél addig nem veszi számba az MNB, amíg azt a kormány nem zárolja véglegesen.)

"A jelentés 275 forint/euró árfolyamból indult ki, és azzal számol, hogy a forint rövid távon érzékelhető leértékelődési folyamat után stabilizálódik" - mondta Virág Barnabás, az MNB vezető elemzője. (A 275 forint/euró árfolyam a jelentést megelőző 30 nap átlaga.)

Virág Barnabás jelezte azt is, hogy amikor augusztus közepén a stáb hozzákezdett az inflációs jelentéshez, akkor úgy tűnt, hogy az infláció 2012 végére eléri a 3 százalékos célt, de az azóta megismert új információk "szinte teljesen átírták a szeptember 13-án már lezártnak tűnt elemzést".

Az új prognózis azzal számol, hogy az infláció 2013 elején, első felében érheti el a 3 százalékos célt - tette hozzá.

A jövő évi költségvetési tervezet ismeretében az MNB azt prognosztizálja, hogy 2012-ben a lakossági fogyasztás 0,1 százalékkal csökken, a beruházások 0,8 százalékkal nőnek.

A versenyszférában a nominális bérek 6,2 százalékkal emelkednek, miközben a foglalkoztatás csak 0,1 százalékkal bővül jövőre az idei 0,9 százalékos emelkedés után.

Az export 8,5 százalékkal, az import 7,1 százalékkal nő 2012-ben az MNB prognózisa szerint, ami azt mutatja, hogy GDP szerény jövő évi emelkedését a nettó exporttöbblet okozza. Ennél a számításnál az MNB már kalkulált a Mercedes kecskeméti exportkapacitásának belépésével.

A folyó fizetési mérleg aktívuma jövőre eléri a GDP 4,2 százalékát, a külső finanszírozási képesség pedig a GDP 6,8 százalékát.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. szeptember 22. 16:10
    „Akkor miért is nem lehet a szerződéskori árfolyamra+ infláció visszaállítani a havi törlesztőrészleteket a bankok által indexálási trükkel megduplázott "devizahitelt"?! Meg tudná válaszolni végre valaki ezt a komoly kérdést? Indexálási trükk= nincs mögötte deviza, a bankok által adott svájci frank alapú hitelek forinthitelek voltak, de a bankok trükkjeikkel megduplázták a szerződéskori kétoldalúan aláírt és vállalt havi törlesztőrészleteket! Olvastam, hogy a Magyar Bankszövetség a köztársasági elnök úrhoz fordult panasszal a 180.-ft-os árfolyamon történő egyösszegű visszafizetés lehetővé tétele miatt.Nos itt szeretném megemlíteni azt,hogy Dabasi Tamás úr, a Fehér Kéményseprők Országos Érdekvédelmi Szövetsége elnöke 2009. szeptemberében a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz fordult segítségért a "devizahitelesek" bankok által történt indexálási trükkjei miatt megduplázott havi törlesztőrészletek ügyében,de a mai napig nem kapott rá választ.Reményeim szerint a mostani köztársasági elnök úr válaszolni fog a Magyar Bankszövetségnek,hogy bankjaik indexálási trükkjei miatt előállott fizetésképtelenséget úgy tudják megszüntetni, ha visszaállítják a 2008 ősze előtti szerződésekben kétoldalúan aláírt és ügyfeleik által vállalt havi törlesztőrészlet összegét a + 4 % inflációval megemelve! tapasztalni fogják a magyarországi bankok, hogy mindenki fizetni fogja a hiteltörlesztését,mert az csak így lehetséges! Nincs okuk a panaszra a bankoknak,a tisztességtelenséget ők követték el, és ezáltal tették fizetésképtelenné ügyfeleik jelentős többségét! Érdemes lenne minden devizahitelesnek egyébként külön levélben megírni a bankjuk tisztességtelen eljárást Dr.Könnyid Balázs főosztályvezető úrnak, aki a Köztársasági Elnöki Hivatal Jogi Főosztályának vezetője,ha már a Magyar Bankszövetség is ide fordult a tisztességtelensége következtében előállott helyzet miatt!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit adóztatnak még? - A chipsadó termékkörének bővítésén dolgozik a kormány

A CBA szerint nem mutatkozott a vásárlói részről komolyabb felvásárlási igény. A Tesco nem tárazott… Tovább olvasom